Bazı sebzeleri doğrama şekilleri hakkında fikir sahibi olarak hem yemeklerin görünümünü hem de tadını önemli ölçüde artırabilirsiniz. İşte evrensel sebze doğrama şekilleri:

tatlı patates, mor patates, sebze, kesme tahtası

Küp doğrama

En sık kullanılan yöntem olan küp doğrama sebzelerin hızlı bir şekilde pişmesini sağlıyor. Küp doğrama, hemen hemen her sebzeye uygulanabiliyor.

jülyen doğrama, turp, havuç

Jülyen doğrama

Sebzeleri uzun ve ince şeritler hâlinde doğramaya jülyen (julienne) adı veriliyor. Bu yöntemi özellikle salatalarda, wok yemeklerinde ve garnitürlerde kullanılıyor.

çorba, smoothie, soğuk çorba, maydonoz, maydanoz, portakal, turuncu, yemek, ana yemek

Brunoise doğrama

Sebzeleri küçük, düzenli küpler hâlinde doğramaya brunoise adı veriliyor. Bu doğrama yöntemi çorba, sos ve garnitürlerde sıklıkla kullanılıyor.

kıyma, doğrama, yeşillik kesme, mutfakta hazırlama

Chiffonade doğrama

Sebzeleri ince şeritler hâlinde doğramaya denen chiffonade, özellikle yeşil yapraklı sebzeleri doğramak için tercih ediliyor. Ispanak ve marul chiffonade doğramaya en uygun sebzeler arasında yer alıyor.

kabak, taze kabak, yaz kabağı, siyah

Rondelle doğrama

Soğan, havuç ve kabak gibi sebzelerde sıklıkla kullanılan rondelle, sebzeleri yuvarlak dilimler hâlinde doğramayı ifade ediyor.

diyagonal kesim, diagonal doğrama, havuç

Diyagonal doğrama

Diyagonal doğramada sebzeler çapraz olarak kesiliyor. Havuç, kabak ve patlıcan gibi sebzeleri ilgi çekici hâle getiren bu doğrama biçimi sebzelerin daha hızlı pişmelerine yardımcı oluyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Bunların dışında çok sayıda farklı doğrama yöntemi bulunuyor. Sebzeleri doğrarken kullanabileceğiniz temel tekniklere değindiğim içeriğimi umarım beğenmişsinizdir. Sebzelerinizi doğrarken keskin bir bıçak kullanmayı unutmayın. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

1.220 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir