Hepimiz meyvelerle sebzelerin farklı türde besinler olduklarını biliyoruz. Peki onları yapı, tat ve beslenme açısından farklı kılan özellikler neler? Öğrenmek için hemen içeriğimize geçelim!
Meyveler ile sebzelerin farkları
- Botanik açıdan bir bitkinin çiçeğinden meyve, diğer kısımlarından ise sebze gelişiyor. Örneğin domates botanik bakımdan meyve olarak değerlendiriliyor.
- Meyveler tohum içeriyorken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan¹ oluşuyor.
- Genellikle şekerli veya ekşi tatlara sahip olan meyveler tatlılarda, atıştırmalıklarda ve meyve sularında kullanılıyor. Daha hafif ve tuzlu bir tada sahip olan sebzeler ise genellikle garnitür veya ana yemeğin önemli bir parçası olarak tüketiliyor.
- Meyve ve sebzelerin beslenme açısından pek çok benzerliği bulunuyor. Her ikisinin de lif, vitamin, mineral ve antioksidan bileşikleri bakımından zengin olduğu biliniyor.
- Hem meyve hem de sebzeler düşük oranlarda sodyum ve yağ içeriyor. Yumru sebzeler ise lif, potasyum, beta-karoten, B grubu ve C vitaminleri için iyi birer kaynak olarak gösteriliyor.
- Meyveler çoğu sebze çeşidine kıyasla daha yüksek miktarda doğal şeker ve kalori içeriyor.
- Yeşil yapraklı sebzeler %84-95 oranında su içeriyorken bu değer meyvelerde %61-89 aralığında kalıyor.
Diyetinize hem meyveleri hem de sebzeleri dâhil ederek vücudunuzun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarlarda alabilirsiniz.
Pek çok çalışma² meyve ve sebze tüketmenin diyabet ve kalp hastalığı riskini azalttığını gösteriyor.
Burada meyve olarak bahsettiğim besinlerin meyve sularını ve reçelleri, sebze olarak söz ettiklerimin ise turşuları, sebze soslarını ve konserveleri kapsamadığını eklemek istiyorum.
Diyetinize her gün beş porsiyon kadar meyve ve sebze ekleyerek vücut ağırlığınızı, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü kontrol altına alabilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
¹livescience.com/33991-difference-fruits-vegetables.html ²healthline.com/nutrition/fruits-vs-vegetables
0 yorum