Türkçesi şüphecilik olan skeptisizm, çeşitli alanlarda öne sürülen bilgi ve iddialardan şüphe duyma¹ olarak tanımlanıyor. Batı felsefesinde daha çok karşımıza çıkan skeptik tutum din, felsefe, doğa bilimleri, tarih ve psikoloji gibi alanların gerçekliğe dair varsayımlarını tartışmaya açıyor.

uzay, doğa, bilim, gezegen, skeptisizm

Skeptikler dünya hakkında bilgi edinmek için kullandığımız en iyi yöntemlerin bile kesinlik konusunda yetersiz kaldığını savunuyor. Bu nedenle bir konuda aklın şüpheli ürünlerine güvenmektense varsayımlarımızı, yorumlarımızı ve inançlarımızı askıya almamızın daha iyi olduğunu öne sürüyor.

bilim, kod, ilerleme, bilimsel, erkek, skeptisizim

Skeptisizmi paranoyak şüphecilik ile karıştırmamak gerekiyor. Antik çağlardan beri süregelen skeptik tutumun felsefe ve bilim alanında birçok değişmeye ve gelişmeye yol açtığı biliniyor.

kadın erkek, aile birlikte, skeptisizm, şüphecilik, doğa, uzay

Belli bir derecedeki skeptik tutumla akıl yürütmek, gerçeği yorumlamak ve yanılsamaları fark etmek mümkün ve faydalı görünüyor. Buna rağmen gerçeğe yönelik her iddiayla mücadeleye girer gibi şüpheci yaklaşmak bizim için her şeyi göreceli hâle getirebilir ve radikal bir skeptisizme kayabiliriz.

¹britannica.com
526 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir