sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

somon, balık, şef, bıçak, mutfak, kesme

Sitikolin beyin sağlığı için mucizevi bir destek mi?

Beyin sağlığı günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Sitikolin, bu alanda öne çıkıyor. Vücutta doğal olarak bulunan bu bileşik, sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor. Nörolojik bozukluklarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sitikolinin beyin fonksiyonlarını iyileştirme potansiyelini gösteriyor. Sitikolinin Alzheimer hastalığı, inme ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumlarda olumlu etkiler Devamı…

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 Devamı…

iPhone, telefon, sosyal medya, online diyet

FOMO: Kaçırma korkusu hayatı nasıl esir alıyor?

Bir şeyleri kaçırma korkusu olarak bilinen FOMO (fear of missing out), modern yaşamla beraber yaygınlaşıyor. FOMO, kişinin sosyal medya veya diğer platformlarda başkalarının yaptıklarını görerek kendisinin eksik kaldığını hissetmesine yol açıyor. Bu sürekli karşılaştırma ve endişe, hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor. FOMO, kronik stres düzeylerini artırarak vücutta Devamı…

üzüntü, manipülasyon, duygusal manipülasyon, ağlamak

Gizli tehdit: Manipülasyon

Bir kişinin veya grubun, başka bir kişinin düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını kendi çıkarlarına uygun olarak yönlendirme sürecine manipülasyon deniyor. Manipülatörler, hedef kişiyi kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeye ikna etmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu taktikler arasında suçluluk duygusu yaratma, bilgi saklama veya çarpıtma, baskı uygulama ve tehdit gibi yöntemler yer Devamı…

ayna, yeme bozukluğu, yağlanma, bel yağlanması, obezite

Hocam ben spor yapmıyorum ama ev içinde çok hareketliyim!

Evde hareketli olmanın bütün gün oturmaktan daha iyi olduğu açık… Öte yandan düzenli olarak egzersiz yapmanın sağlık açısından pek çok yararı bulunuyor. Egzersiz kalp sağlığı, kas kuvveti, esneklik, dayanıklılık ve denge gibi fiziksel yetenekleri geliştiriyorken stresi azaltmaya ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardım ediyor. Egzersiz yapmaya başlamak için öncelikle sevdiğiniz, yapmaktan Devamı…

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplement

Besin takviyesi kullanırken dikkat etmeniz gereken 5 ilaç!

Diyetinizi desteklemek amacıyla kullandığınız besin takviyeleri ve tıbbi bitkiler, ilaçlarınızla etkileşebilir. 1 • Tiroit, diyabet ve kalp hastalıklarına yönelik ilaçlar Eğer tiroit, şeker ya da kalp hastalığınız varsa efedra içeren besin takviyeleri kullanmamalısınız. Efedra ağırlık kaybını desteklemek ya da astım, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında terlemeyi uyarmak amacıyla kullanılıyor. Devamı…

çocuk, okul, okul fobisi, okula gitmek istemiyor, psikolog, çocuk psikolojisi

Çocuklar depresyon yaşar mı?

En yaygın psikolojik sorunlardan biri olan depresyon, yetişkin problemi olarak bilinse de çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda depresyon  görülme sıklığı yaş ilerledikçe artıyor. Bakım veren ile bebek arasındaki bağlanma şeklinin depresyonla ilişkili olduğu biliniyor. Özellikle ilk 18 aylık dönemde göz teması, fiziksel temas ve sıcaklık ile oluşan bağlanmanın güvenli şekilde gerçekleşmemesi Devamı…

depresyon, antidepresan, ilaç, haftalık,

Antidepresanlar ne işe yarıyor?

Antidepresanlar çoğunlukla depresyon tedavisinde kullanılan psikoaktif ilaçların ortak adıdır. Bu nedenle antidepresan adında tek bir ilaç bulunmuyor. Depresyonun yanı sıra OKB, TSSB ve yaygın anksiyete bozukluğu gibi kaygı bozukluklarının tedavisinde de kullanılan antidepresanlar ağrı sorunlarıyla baş etmek için kullanılabiliyor. Antidepresanların nasıl iyileştirdiği tam olarak bilinmese de beynimizde yer alan ve Devamı…

2, dizpo

Depresyonun tedavisi: Psikoterapi ve çeşitleri

Depresyonun tedavisi ve psikoterapi çeşitleri hakkında bilgi edinmek için dünyanın en büyük ücretsiz öğrenme platformu olan Khan Academy’nin hazırladığı videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Depresyon tedavisi olan psikolojik bir bozukluktur. Bu nedenle uzman hekim tarafından konulan tanı doğrultusunda antidepresan tedavisine veya psikoterapiye başlayabilirsiniz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için psikolog desteği Devamı…

kadın, mani, manik, bipolar, manik depresif, fikir, soru

Manik bozukluk nedir?

Manik bozukluk, depresyon gibi duygudurum bozuklukları kategorisinde yer alıyor. Manisi olan kişiler; çok neşeli, aşırı coşkulu ve aktif hissediyor. Bu nedenle basit şekilde depresyonun tam tersi olduğu ifade edilebilir. Manisi olan kişiler bu bozukluğu dönemsel olarak yaşıyor. Manik dönemde olanlar sürekli konuşuyor, yerinde duramıyor ve dikkatleri çok çabuk dağılıyor. Manik Devamı…

depresyon, bunalım, kadın, poşet, eğik, beyaz, genç

Depresyonda olabilirsiniz!

Kendinizi zaman zaman çok mutsuz, çaresiz ve yorgun hissettiğiniz oluyordur. Böyle durumlarda kendinizi “depresyonda” olan biri olarak mı tanımlıyorsunuz? Depresyon tek başına bir mutsuzluk ve çaresizlik durumu değildir. Herkes bazı zamanlarda böyle hissedebilir, bu çok doğaldır.  O zaman depresyonun ne olduğundan bahsedelim. Umutsuzluk, karamsarlık ve çaresizliğin yoğun şekilde hissedildiği depresif Devamı…