Etiket: depresyon

  • Sessiz katil barbitüratlar: Uykuyu getiriyor ama hayatı götürüyor

    Sessiz katil barbitüratlar: Uykuyu getiriyor ama hayatı götürüyor

    Barbitüratlar, bugün hâlâ bazı ülkelerde reçete ediliyor ama bilinçsiz kullanımı ölümle sonuçlanıyor. Uyku getirmesiyle tanınıyor ama aslında merkezi sinir sistemini baskılayarak bağımlılık yapıyor. Modern sağlık dünyasında artık ciddi bir tehdit olarak öne çıkıyor. Barbitüratlar, anksiyete, epilepsi ve uyku bozukluklarında kullanılıyor; kontrollü verilmediğinde solunum depresyonuna yol açıyor. Uzun süreli barbitürat kullanımı, beyin fonksiyonlarını zayıflatıyor, karar verme…

  • Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

    Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

    Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin depresyon semptomlarını azalttığını ve bilişsel…

  • Sitikolin beyin sağlığı için mucizevi bir destek mi?

    Sitikolin beyin sağlığı için mucizevi bir destek mi?

    Beyin sağlığı günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Sitikolin, bu alanda öne çıkıyor. Vücutta doğal olarak bulunan bu bileşik, sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor. Nörolojik bozukluklarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sitikolinin beyin fonksiyonlarını iyileştirme potansiyelini gösteriyor. Sitikolinin Alzheimer hastalığı, inme ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumlarda olumlu etkiler gösterdiğini ifade ediyor. Aynı zamanda…

  • Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

    Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

    Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 yılında yayınlanan bir çalışmada sağlıklı…

  • FOMO: Kaçırma korkusu hayatı nasıl esir alıyor?

    FOMO: Kaçırma korkusu hayatı nasıl esir alıyor?

    Bir şeyleri kaçırma korkusu olarak bilinen FOMO (fear of missing out), modern yaşamla beraber yaygınlaşıyor. FOMO, kişinin sosyal medya veya diğer platformlarda başkalarının yaptıklarını görerek kendisinin eksik kaldığını hissetmesine yol açıyor. Bu sürekli karşılaştırma ve endişe, hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor. FOMO, kronik stres düzeylerini artırarak vücutta stres hormonlarının (kortizol) artmasına neden…

  • Gizli tehdit: Manipülasyon

    Gizli tehdit: Manipülasyon

    Bir kişinin veya grubun, başka bir kişinin düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını kendi çıkarlarına uygun olarak yönlendirme sürecine manipülasyon deniyor. Manipülatörler, hedef kişiyi kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeye ikna etmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu taktikler arasında suçluluk duygusu yaratma, bilgi saklama veya çarpıtma, baskı uygulama ve tehdit gibi yöntemler yer alıyor. Manipülasyon, gizli ve örtülü…

  • Hocam ben spor yapmıyorum ama ev içinde çok hareketliyim!

    Hocam ben spor yapmıyorum ama ev içinde çok hareketliyim!

    Evde hareketli olmanın bütün gün oturmaktan daha iyi olduğu açık… Öte yandan düzenli olarak egzersiz yapmanın sağlık açısından pek çok yararı bulunuyor. Egzersiz kalp sağlığı, kas kuvveti, esneklik, dayanıklılık ve denge gibi fiziksel yetenekleri geliştiriyorken stresi azaltmaya ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardım ediyor. Egzersiz yapmaya başlamak için öncelikle sevdiğiniz, yapmaktan keyif aldığınız bir aktivite seçin.…

  • Besin takviyesi kullanırken dikkat etmeniz gereken 5 ilaç!

    Besin takviyesi kullanırken dikkat etmeniz gereken 5 ilaç!

    Diyetinizi desteklemek amacıyla kullandığınız besin takviyeleri ve tıbbi bitkiler, ilaçlarınızla etkileşebilir. 1 • Tiroit, diyabet ve kalp hastalıklarına yönelik ilaçlar Eğer tiroit, şeker ya da kalp hastalığınız varsa efedra içeren besin takviyeleri kullanmamalısınız. Efedra ağırlık kaybını desteklemek ya da astım, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında terlemeyi uyarmak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca hipertansiyon ile yaşıyorsanız meyan…

  • Çocuklar depresyon yaşar mı?

    Çocuklar depresyon yaşar mı?

    En yaygın psikolojik sorunlardan biri olan depresyon, yetişkin problemi olarak bilinse de çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda depresyon  görülme sıklığı yaş ilerledikçe artıyor. Bakım veren ile bebek arasındaki bağlanma şeklinin depresyonla ilişkili olduğu biliniyor. Özellikle ilk 18 aylık dönemde göz teması, fiziksel temas ve sıcaklık ile oluşan bağlanmanın güvenli şekilde gerçekleşmemesi çocuklukta depresyona yol açabiliyor. Bağlanma…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.