Norveç, norway, norveç somonu, norveç bayrağı, huzur, akşam, yürüyüş, gün batımı, sunset

Nordik diyet: Sağlıklı mı, bu diyeti uygulamalı mısınız?

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, Faroe ve Aland Adaları‘nda yaygın olarak tüketilen besinleri içeren beslenme biçimine Nordik diyet ya da İskandinav diyeti deniyor. Nordik diyetinin 2004 yılında bir grup beslenme uzmanı, bilim insanı ve şef tarafından İskandinav ülkelerinde artan obezite oranlarını ve sürdürülemez çiftçilik uygulamalarını ele almak için oluşturulduğu belirtiliyor. Devamı…

peganum harmala, üzerlik

Üzerlik otu tüketmeden önce diyetisyeninizle görüşün

Ülkemizde yetişen bitkilerden biri olan üzerlik (Peganum harmala) halk arasında ilezik, nazar otu ve yabani sedef otu olarak biliniyor. Çorak iklimleri seven çok yıllık bir bitki olan üzerliğin genellikle tohumları kullanılıyor. Üzerliğin halk arasında nazarı uzaklaştırdığına inanılıyor. Üzerlik farmakolojik açıdan aktif bileşenler olan harmin, harmalin, peganin, harman ve harmalol gibi alkaloitler Devamı…

Cardamom seeds, kakule

Diyetinize kakule eklemeniz için çok sebep var

Son dönemde hem Türk hem de dünya mutfağında yaygınlaşmaya başlayan kakulenin Hindistan’a özgü baharatlardan biri olduğu biliniyor. Keskin kokulu, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde kırmızıya çalan esmer meyveleri bulunan kakule, yetiştiği yere göre isimlendiriliyor. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi ve Siyam kakulesi en popülerlerinden… Kakule yapısında hangi besin ögelerini barındırıyor? Hem meyvesi Devamı…

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplement

Ne zaman demir almalıyım?

Yorgunluğunuz, halsizliğiniz, güçsüzlüğünüz, baş dönmeleriniz varsa, çabuk yoruluyorsanız, elleriniz ve ayaklarınız sürekli üşüyorsa, kalp atışlarınız hızlandıysa, çabuk öfkeleniyorsanız ve iştahınız azaldıysa demir eksikliğiniz olabilir. Erkeklerin günlük 10 mg, kadınların 18 mg, gebelerin 27 mg, emziklilerin 18 mg ve ergenlik dönemindeki bireylerin 15 mg demir gereksinimi bulunuyor. Demir eksikliği tam kan Devamı…

longan, ejderha gözü meyvesi

Longan meyvesini daha önce duydunuz mu?

Ejderha gözü olarak da isimlendirilen longan meyvesi, adını kabuğu soyulduğunda andırdığı göz küresinden alıyor. Küçük, yuvarlak ve sert çekirdeği bulunan longan, taze ya da kuru meyve olarak kullanılabiliyor. Liçi meyvesiyle kıyaslandığında longan meyvesinin daha az sulu olduğu, serin iklimlerde yetişebildiği ve kuraklığa daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Tropikal iklime sahip olan Devamı…

muşmula meyvesi, döngel

Muşmula

Döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılan muşmula Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılım gösteriyor. Eriksi yapıda kahverengi meyveleri bulunan muşmulanın tazeyken buruk, beklenildiğinde ise yumuşak-tatlı bir lezzete sahip olduğu biliniyor. Potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve folik asit içeren muşmula yapısında bol miktarda diyet lifi barındırıyor. 4-5 adet muşmulayı elma, mandalina, Devamı…

pekmez, nane, bardak

Pekmezle pişirilen ürünler sağlığa zararlı mı?

Üzüm, dut, hurma, kuşburnu, incir, keçiboynuzu, elma, karpuz, şeker pancarı ya da ardıç meyvesi gibi besinlerin ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun ve tatlı şuruba pekmez adı veriliyor.  Genellikle olgunlaşan meyveleri değerlendirmek amacıyla yapılan pekmez, yöresel olarak katı veya sıvı formda olabiliyor. Ev koşullarında hazırlanabilen pekmez endüstriyel olarak da üretilebiliyor. Isıl işleme tabi tutulan pekmezde monosakkaritler ile azotlu maddeler arasında maylart tepkimesi Devamı…

kahve, kitaplar, biblo, kitap tutucu, not defteri, evden çalışma, ödev, kahve fincanı, beyaz

Çay ve kahve yerine ofiste tüketebileceğiniz 10 içecek!

Eğer siz de benim gibi ofis ortamında çalışıyorsanız hem lezzeti hem de enerji veren bileşimi nedeniyle molalarınızda kahveyi severek tüketiyor olabilirsiniz. Çalışmalar fazla miktarda çay ve kahvenin stres hormonlarını artırdığını, kemik mineral yoğunluğunu düşürdüğünü, uyku kalitesini kötüleştirdiğini, halsizliği ve yorgunluğu tetiklediğini gösteriyor. Bu durum çay ve kahve yerine tüketebilecek alternatifler Devamı…

soya fasulyesi, soya ürünleri, soya kıyması, soya eti

K2 vitamini

Fermente besinlerde ve hayvansal ürünlerde bulunan K vitamini, K2 vitamini olarak isimlendiriliyor. Bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından da üretilen K2 vitamininin menakinon (MK) ismi verilen farklı türleri bulunuyor. Bu K2 vitaminlerinin isimleri MK-4’ten başlayarak MK-13’e kadar devam ediyor. Hangi besinler K2 vitamini açısından zengindir? K2 vitamininin besin kaynakları alt tiplere göre değişiyor: Devamı…

tırmanma, dağcılık, tırmanış, climbing

Yüksek irtifa nedir? Yüksek irtifada beslenme…

Deniz seviyesinin 1524 metre üstü yüksek irtifa olarak isimlendiriliyor. Yüksek irtifanın insan bedeni üzerinde ciddi etkileri bulunuyor. Bunlardan başlıcaları oksijen azlığı nedeniyle nefes darlığı, ağız kuruluğu, baş ağrısı ve kalp şikayetleri olarak gösteriliyor. Yüksek irtifada nelere dikkat etmelisiniz? Nefesinizi doğru şekilde kullanın. Bol miktarda sıvı tüketin. Nihai tırmanışa başlanmadan önce Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

5 soruda SIBO

İyi-kötü olarak sınıflandırılan bakteriler bağırsaklarda denge halinde bulunuyor. Bu bakteri sayısının kalın bağırsakla beraber ince bağırsakta da artış göstermesi sonucunda SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) adı verilen tıbbi tablo ortaya çıkıyor. 1 · SIBO’nun belirtileri nelerdir? Gaz, şişkinlik, ağrı (özellikle midede) Kabızlık veya ishal Yemek yedikten sonra midede aşırı doluluk hissi Devamı…

kabak, taze kabak, yaz kabağı, siyah

FODMAP diyeti

FODMAP, sindirilmeye karşı direnç gösteren karbonhidratların isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Bu karbonhidratlar fermente edilebilen (mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılabilen) oligosakkaritleri, disakkaritleri, monosakkaritleri ve poliolleri ifade ediyor. Hangi besinler FODMAP içeriyor? Oligosakkaritler: Arpa, buğday, enginar, soğan ve sarımsak Disakkaritler: süt, yoğurt, peynir, kefir, Monosakkaritler: Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve meyveler Polioller: Avokado, erik, şeftali Devamı…

beyaz çay

Beyaz çay

Camellia sinensis bitkisinin toplanarak farklı işlemler görmesi sonucunda beyaz çay, yeşil çay veya siyah çay elde ediliyor. Beyaz çay, bu bitkinin oksitlenmemiş genç yapraklarından elde ediliyor. 1 • Beyaz çayda hangi besin ögeleri bulunuyor? Beyaz çayda flor, manganez, kafein ve polifenolik yapıdaki kateşinler bulunuyor. 2 • Beyaz çay kalp ve Devamı…