Son 2-3 ayda ortalama kan şekeri seviyesinin ne durumda olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testine HbA1c (Hemoglobin A1c) adı veriliyor. Diyabetli olan kişilerde takip edilmesi gereken değeri yansıtan HbA1c, kişilerin glukoz seviyesini değerlendirmede ve aynı zamanda diyabetin teşhis edilmesinde kullanılıyor.

ketozis, insülin, diyabet, kan şekeri, glikometreVücudumuzda bulunan glukoz, kırmızı kan hücrelerine tutunduğunda üretiliyor. Vücudumuz, glukozu gerektiği gibi kullanamadığında ise fazlası kan hücrelerine yapışarak kanda birikmelere neden oluyor. Üç ayda bir yapılan testlerle kanımızda biriken miktar ölçülebiliyor ve ölçüm sonucuna göre yüksek bir HbA1c oranı bulunuyorsa kanda glukoz oranının yüksek olduğu belirleniyor. 

eritrosit, kırmızı kan hücresi, red blood cells

Alyuvarlar (eritrosit, kırmızı kan hücresi, RBC/red blood cells)

Diyabetli olmayan kişiler için HbA1c’nin normal değerleri %4-5,6 arasında kabul ediliyor. Değerin %5,7 ile %6,4 arasında bulunması pre-diyabet (gizli şeker) riskine işaret ederken, %6,5 ya da daha yüksek seviyeler ise diyabet hastası olunduğu anlamına geliyor.

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri, glukometre

Diyabeti önlemek ve HbA1c değerinizi düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz:

  • Fiziksel aktiviteye önem verin.
  • Kan şekerinizi takip edin.
  • Vücut ağırlığı kontrolünüzü sağlayın gerekirse uzman bir diyetisyenden destek alın.
  • Gün içerisindeki porsiyonlarınıza dikkat edin, öğünlerinizi önceden planlayın.
  • Karbonhidrat ağırlıklı besinleri tek bir öğünde tüketmek yerine gün içerisine yaymaya özen gösterin.
  • Trans yağ tüketimini sınırlandırın, işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durun.

besin desteği, supplement, sağlıklı beslenme, yumurta, protein, öğün, tabak, domates

Sizin de HbA1c seviyeniz yüksek ise değerin yükselmesine neden olan ve altında yatan durumu belirleyerek tedavi yöntemi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler dilerim. 

412 kez okundu

Diyetisyen Beyza Çulha

Mesleki eğitimlerini ve saha çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun olan ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Tıbbi Fizyoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam eden Diyetisyen Beyza Çulha danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir