süt, oreo, ara öğün, ayran, kefir, beyaz

4 soruda süt

Yeterli ve dengeli beslenmede önemli yeri bulunan (tam yağlı) sütün %87’si sudan, %5’i karbonhidratlardan, %3,5’i yağlardan, %3,4’ü proteinlerden ve %0,7’si minerallerden oluşuyor. 1 • Sütte hangi besin ögeleri bulunuyor? Demir minerali ve C vitamini dışında neredeyse tüm besin ögelerini içeren süt A vitamini, kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak biliniyor. 2 Devamı…

yoğurt, kahvaltı, atıştırma

Kefir mi yoğurt mu?

Yoğurt, içerdiği probiyotikler ve prebiyotikler nedeniyle sağlığa önemli katkı sağlıyor. Fermente bir süt ürünü olan kefir, Orta Asya’da ve Kafkaslar’da yaygın biçimde tüketiliyor. Her iki besinde de bol miktarda protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotik bulunuyor. Kefir ve yoğurdun sağlığa katkıları bakımından farkları: “Sindirim kolaylığı” Kefir, yoğurttan daha kolay tolere Devamı…

Besin intoleransı, gıda alerji testi

Sağlıklı beslenmede süper gıdalar: Gerçekler ve mitler

Hem besin ögeleri hem de yararlı etkilere sahip biyokimyasal bileşenler içeren besinlere süper gıda veya fonksiyonel besin deniliyor. Fonksiyonel besinler, sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için diyeti destekleyen ve yaşam kalitesini iyileştiren besinleri ifade ediyor. Fonksiyonel besinler nelerdir? Nar Açai Ceviz Pancar Somon Badem Brokoli Ispanak Böğürtlen Yaban mersini Yüksek Devamı…

laz kirazı, karayemiş

Doğal hazine: Karayemiş

Taflan, Gürcü kirazı veya Laz üzümü isimleriyle bilinen karayemiş (Prunus laurocerasus) Güneybatı Asya’da ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişiyor. Daha çok nemli ve gölgeli yerlerde yetişen karayemiş, küçük beyaz renkli çiçekler açıyor. Yaprak dökmeyen bu ağaç 5-15 metre boyuna ulaşıyor. Karayemişin yaprakları şeker, tanen, kalsiyum ve oksalat ihtiva ediyor. Taze Devamı…

tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

ramazan ayı, hurma, kuru hurma meyvesi, kuru meyve, siyah, oruç

8 çeşidiyle hurma

Kuru meyvelerden hurma, rafine şeker yerine kullanabileceğiniz en iyi besinler arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle tüketim sıklığı artan hurmanın sekiz türüne birlikte göz atalım. 1 • Bağdat hurması Sarı ve parlak bir görünümü olan Bağdat hurmasının yumuşak, yuvarlak ve küçük taneleri bulunuyor. 2 • İran hurması Koyu kahverengi bir Devamı…

hamburger, sebze, ekmek arası, ara öğün, mcdonalds, burger, vegan, vejetaryen

Alternatif protein kaynağı arayışı ve geleceğin gıda trendleri: Hücre bazlı et

Dünya nüfusunun artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, alternatif besinlerin ve protein kaynaklarının araştırılmasını gerektiriyor. Deniz yosunları, böcekler ve GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içeren gıdaların yanında bitki bazlı ve hücre bazlı (in vitro) etler, alternatif protein kaynakları² olarak öne çıkıyor. Bitki bazlı et Patates ve buğday gibi bitkisel besinlere katkı maddeleri eklenerek üretilen bitki Devamı…

Bacuri, platonia insignis, platonya meyvesi

Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında lezzetli bir keşif: Platonya meyvesi

Bakuri ismiyle de anılan platonya meyvesi Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Guyana, Surinam gibi Güney Amerika ülkelerinde yetişiyor. Mevsimsel olarak su basan, nemli ormanlarda çoğalan bu meyve tropikal büyük bir ağaçta (Platonia insignis) yetişiyor. Platonya meyvesi çiğ olarak tüketilebiliyor. Meyve olgunlaştığında kalın kabuklu ve beyaz etli oluyor, yuvarlak ve sarı görünüyor. Meyvenin kabuğu kaynatılarak Devamı…

Mantar, mushroom, mantar yemekleri, mantarlı

Kestane mantarı: Doğal ve besleyici bir lezzet yolculuğu

Çayır mantarı adıyla da bilinen kestane mantarı (Pleurotus ostreatus) yaygın olarak yetiştirilen kültür mantarları arasında yer alıyor. Kestane mantarı, bahar aylarında meralarda ve çayırlıklarda kendiliğinden yetişiyor. Kahverengi yayvan şapkası, beyaz sapı ve sıkı dokusu olan kestane mantarı, en bilindik mantar çeşitleri arasında yer alıyor. 100 gram kestane mantarı 4,5 gram Devamı…

shiitake

Şitaki mantarını keşfetmeye hazır mısınız?

Şitaki (shiitake) mantarı (Lentinula edodes), yaygın kültür mantarı arasında yer alıyor. Kara orman mantarı da denen şitaki, shii isimli ağaçtan toplanıyor. Japon mutfağında önemli bir yer tutan şitaki, lezzetli, hoş kokulu mantar anlamına geliyor. Tazeyken kendine has aroması ve kalın et dokusu bulunan bu mantar risotto yapımında, sebze sotelerinde, et Devamı…

Beyaz şapkalı mantar

Besleyici ve dayanıklı: Beyaz şapkalı mantarın özellikleri

Yaygın olarak yetiştirilen kültür mantarları arasında beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) bulunuyor. Büyük, yuvarlak ve beyaz şapkalı bu mantarın hafif pulcuklu yüzeye sahip olduğu biliniyor. Yine beyaz, kalın etli sapları bulunan beyaz şapkalı mantarın sıkı dokusu dayanıklı olmasını, raf ömrünün uzamasını sağlıyor. 100 gram beyaz şapkalı mantar 3 gram karbonhidrat, Devamı…

hamburger, sebze, ekmek arası, ara öğün, mcdonalds, burger, vegan, vejetaryen

Sağlıklı burger seçenekleri ve beslenme tavsiyeleri

Köfte, tavuk eti, peynir gibi protein kaynaklarıyla yapılan sandviçe burger deniyor. Genellikle fast-food restoranlarında satılan burger, briyoş ekmeği içine yerleştirilmiş protein kaynağı, sos ve sebze içeriyor. Burger ikiye ayrılıyor. Küresel çapta bilinen anlamıyla domuz pastırması ile yapılana ham-burger, peynirle yapılana ise cheese-burger adı veriliyor. Bir burgerin kalorisi, içerdiği malzemelere ve Devamı…

kombuça, kombucha, kambucha, kambu çayı

Kombucha: Fermente çayın keyifli dünyası

Kombucha kültürü içeren fermente edilmiş çaya kombucha ya da kombu çayı deniyor. Bakterilerden ve mayalardan oluşan kombucha kültürüne SCOBY [symbiotic culture of bacteria and yeast (bakteri ve maya simbiyotik kültürü)] adı veriliyor. Doğu Asya kökenli bir içecek olan kombucha folik asit, aktif enzimler, amino asitler,  polifenoller, heparin, asetik asit (C2H4O2), etil alkol, Devamı…