Kalistenik egzersizler, vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir dizi egzersiz şekline deniyor. Bu egzersizler, genellikle paralel çubuklar, barfiks, zemin ekipmanları ve diğer basit aletler kullanılarak gerçekleştiriliyor.

mat, kadın, egzersiz, evde spor

Kalistenik egzersizler, kas kuvvetini artırmak, dayanıklılığı geliştirmek, esnekliği artırmak ve genel vücut kontrolünü sağlamak için yapılıyor. Şimdi yaygın kalistenik egzersizlere göz atalım:

siyah beyaz, erkek sporcu, barfiks, sırt, spor salonu

Barfiks (Pull-up)

Barfiks üzerindeki çubuğa ellerinizi yerleştirerek vücut ağırlığınızı kaldırmaya çalışmak özellikle sırt ve kol kaslarını çalışmasını sağlıyor.

akıllı bileklik, saat, zaman, siyah, yeşil, dumbell, dambıl, dumbel, spor, evde spor, kol, pazu, biceps, triceps

Dips (Paralel bar dips)

Paralel çubuklarda vücut ağırlığınızı kaldırıp indirin. Bu egzersiz triseps, göğüs ve omuz kaslarınızı çalıştıracaktır.

kadın sporcu, fitness, mat, mekik, karın, turuncu, abs

Push-up (Mekik)

Eller ve ayaklar üzerinde durarak vücut ağırlığı ile yapılan klasik bir üst vücut egzersizi olan mekik, klasik kalistenik egzersizler arasında yer alıyor.

skuat, squat, kadın sporcy, fitness, egzersiz, dumbell

Squat (Çömelme)

Ayaklar omuz genişliğinde açıkken vücut ağırlığınızla çömelip kalkın. Bu egzersize çömelme hareketi ya da squat deniyor.

l sit hareketi, oturma egzersizi

L-sit

Düz bir zeminde otururken bacakları yere paralel olarak kaldırma ve pozisyonu sabit tutma egzersizine l-sit adı veriliyor.

burpee hareketi

Burpee

Burpee, çömelme pozisyonundan itme pozisyonuna geçip ardından zıplayarak gerçekleştirilen tam vücut egzersizini belirtiyor.

Hollow vücut tutuşu, Hollow vücut tutuşu hareketi

Hollow vücut tutuşu

Sırtüstü yatarken bacakları ve üst bedeni biraz kaldırarak karın kaslarını çalıştıran bir pozisyon tutma egzersizi.

kırmızı spor ayakkabı, kadın, egzersiz, dışarda spor, sokakta idman, fitnes, mahalle

Kalistenik egzersizler, vücut ağırlığınızı kullanarak güçlenmenin yanı sıra esneklik, denge ve vücut koordinasyonunu geliştirmeye de odaklanıyor. Öte yandan spor salonu ekipmanına ihtiyaç duyulmaması, hemen hemen her yerde uygulanabilir olmalarını sağlıyor. Bu tür egzersizler, kişisel hedeflere bağlı olarak çeşitlendirilebiliyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için egzersiz uzmanınızla görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyoruz.

437 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir