Keten tohumu, yetiştirilen en eski yağlı tohumlardan biri olarak kabul ediliyor. Tıbbın babası Hipokrat, milattan önce 500 yıllarında keten tohumunun müshil etkisinden söz ediyor.

1 • Keten tohumunun besin ögesi içeriği
Keten tohumu yağ, diyet lifi ve bitkisel protein içeriyor. Yapısında bulunan ALA (α-linolenik asit) nedeniyle keten tohumu, en zengin bitkisel omega 3 kaynaklarının başında geliyor.
2 • Keten tohumu kalp-damar sağlığını koruyor
Keten tohumu kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Ancak yaygın görüşün aksine HDL (iyi huylu) kolesterolü yükseltmiyor ve trigliserit seviyesini düşürmüyor.
3 • Keten tohumu antioksidan etkinlik gösteriyor
Kan şekerini hafif düzeyde düşürücü¹ ve anti-inflamuar (iltihap giderici) özellik gösteren keten tohumu ayrıca antioksidan etkinlik gösteriyor.
4 • Keten tohumu kabızlığa karşı kullanılabiliyor
Bağırsak hareketlerini %30 oranında artırdığı² bildirilen keten tohumu, bu işlevini içerdiği diyet liflerinden alıyor.
5 • Gebelik döneminde keten tohumu kullanmayın
Keten tohumunun güvenli alım miktarını gösteren yeterli kanıt düzeyinde bilimsel çalışma³ bulunmuyor. Bu durum keten tohumunun gebelik ve emziklilik dönemlerinde en azından şimdilik kullanılmaması gerektiğini gösteriyor.

Keten tohumunun yukarıda söz ettiğim etkilerinden yararlanmak adına mutlaka taze öğütülmüş ya da dövülmüş olarak tüketin. Geniş bilgi için diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.
¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları ²Özata, M. (2017). Hayat kurtaran vitamin ve mineraller, üçüncü baskı, s. 126-127, Hayy Kitap ³National Center for Complementary and Integrative Health (2016). Flaxseed and Flaxseed Oil. nccih.nih.gov/health/flaxseed-and-flaxseed-oil, 01.07.2020 Görsel 1: tr.wikipedia.org/wiki/Hipokrat, 01.07.2020
Bir yanıt yazın