Kalbin elektriksel iletim sistemindeki anormalliklerden kaynaklanan kalp hastalıklarına preeksitasyon sendromu adı veriliyor. Bu sendromda normal elektriksel iletim yolu olan sinoatriyal (SA) düğümü atlayarak ek bir iletim yoluyla kalp odacıklarına (ventriküllere) erken uyarılar gönderiliyor.

etik, steteskop, muayene, doktor, hekim, kalp, kalp damar, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi

Preeksitasyon sendromları içinde en çok ön uyarılma sendromu biliniyor. En yaygın görülen preeksitasyon tipi ise Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu olarak adlandırılıyor.

önlem, tedbir, sağlık, kalp, sigara

Preeksitasyon sendromu olan kişilerde çoğunlukla kalp atışlarının hızlı olması, çarpıntı hissi, baş dönmesi, nefes darlığı ve bazen bayılma görülüyor. Ciddi vakalarda, bu erken uyarılar kalbin düzensiz atmasına (aritmi) ve hatta ciddi durumlarda ventriküler fibrilasyon ismi verilen hayatı tehdit eden bir ritim bozukluğuna yol açabiliyor.

kalp, kardiyovasküler sistem, kalp-damar sistemi, kalp maketi

Elektrokardiyogram (EKG) ile tanı konan bu hastalıkların tedavisi genellikle semptomları kontrol etmek ve kalp atımlarını düzenlemek için verilen ilaçlardan bazen de ablasyon adlı cerrahi prosedürden oluşuyor. Tedavi, semptomların şiddetine, aritmilerin sıklığına ve hastanın genel durumuna bağlı olarak kişiye özgü olarak planlanıyor.

311 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir