Nörotransmitter maddelerden biri olan serotonin (5-hidroksitriptamin, 5-HT), duygudurum dengeleyici olarak kabul ediliyor. Vücutta triptofan aminoasidinden üretilen serotonin sindirim sisteminde, trombosit hücrelerinin yapısında ve merkezi sinir sisteminde1 bulunuyor.
1 • Serotonin görevleri nelerdir?
- Bağırsak hareketlerini düzenliyor.
- Mide bulantısını uyarıyor.
- İştah üzerinde etkili olduğu2 düşünülüyor.
- Melatonin hormonunun öncüsü olarak çalışıyor ve biyolojik saati2 düzenliyor.
- Yara iyileşmesini1 destekliyor.
- Kemik sağlığını1 koruyor.
Serotonin ayrıca depresyonu azaltıyor, kaygıyı düzenliyor ve cinsel isteği (libido) etkiliyor.
2 • Serotonin doğal yollardan nasıl güçlendiriliyor?
Triptofan aminoasidi açısından zengin besinler serotonin düzeyini2 çok az miktarda yükseltebiliyor. Bu besinler arasında:
- yumurta
- peynir türleri
- hindi
- fındık
- somon
- soya ve ürünleri
- ananas sayılabiliyor.
Yeterli ve dengeli beslenme serotonin seviyelerinin korunmasını destekliyor. Ayrıca güneş ışığı, meditasyon, ibadet ve egzersiz de serotonin düzeyini yükseltebiliyor. Serotoninin doğal yollardan alımına yönelik detaylı içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
3 • Serotonin sendromu nedir?
Serotonin sendromu, serotonin düzeyini yükselten ilaçların vücutta birikmesiyle1 ortaya çıkıyor. Sendrom tipik olarak yeni bir ilacı almaya başladıktan veya mevcut bir ilacın dozunu artırdıktan sonra oluşarak1 yaşamı tehdit2 ediyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Besinlerle alınan triptofan aminoasidinin serotonine dönüşebilmesi için çinko, kalsiyum, B1, B6, B9, B12 ve C vitaminleri açısından dengeli şekilde beslenmelisiniz. Bu noktada uzman diyetisyeninizle görüşmeniz yarar sağlayacaktır. Ayrıca hekiminize danışmadan serotonin düzeylerini etkileyen ilaçlar kullanmayın. Sağlıklı günler diliyorum.
1healthline.com/health/mental-health/serotonin 2medicalnewstoday.com/articles/232248
0 yorum