Kugelberg-Welander ya da Juvenil spinal musküler atrofi hastalığı olarak da adlandırılan tip 3 SMA, spinal müsküler atrofilerin en hafif türü olarak biliniyor.
Bebek ölümleri içinde önde gelen kalıtımsal nedenlerden biri olan SMA hastalığında tanı alan bebeklerin yaklaşık %13’ünün1 tip 3 SMA geliştirdiği bildiriliyor.
Tip 3 SMA’nın genel olarak on sekizinci aydan sonra ortaya çıktığı biliniyor. Doğumda normal olan bebeklerin tanı almaları ise gençlik yıllarını bulabiliyor.
Hastalığın belirtileri bireyler arasında farklılık gösteriyor olsa da çoğunlukla:
- Merdiven çıkma ve koşma zorluğu
- motor becerilerin kaybı
- bacaklarda ve kollarda güçsüzlük
- parmaklarda pozisyona bağlı titreme
- patellar reflekslerin (diz kapağı reflekslerinin) kaybı yer alıyor.
Bunlarla beraber tip 3 SMA ile yaşayan bireyler bağımsız yürüyebiliyor olsa da bacak kaslarında görülen güçsüzlük nedeniyle yürüme yetileri zaman içinde kaybolarak tekerlekli sandalye kullanımı2 gerekebiliyor. Ayrıca bu tipte solunum kaslarındaki güçsüzlük nadir görülüyor. Yaşam süresi ise normal seyrediyor.
SMA ile yaşayan bireylerde aşırı beslenme, yetersiz beslenme, mide-bağırsak sorunları, yutma güçlüğü, aspirasyon (yutulan besinin soluk borusuna kaçması), karbonhidrat-yağ metabolizmalarındaki değişikliklerden dolayı uzun süreli açlık sonrası hipoglisemi, çeşitli sindirim sorunları gibi beslenmeyle bağlantılı sağlık problemleri görülebiliyor. Buna karşın tip 3 SMA ile yaşayan bireylere yönelik standart beslenme tedavisi veya önerileri bulunmuyor. Bu noktada kişinin antropometrik ölçümlerine ve biyokimyasal bulgularına dayalı bireyselleştirilmiş tıbbi beslenme tedavisi öne çıkıyor. Tıbbi beslenme tedavisi büyüme-gelişmenin devamı, solunum sıkıntılarının azalması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için önem taşıyor.
Tip 3 SMA’da yaşanan beslenme sorunlarına çözüm önerileri
- Yutma güçlüğü yaşayan bireylerin besinleri tolere edebilecekleri kıvamda ve küçük porsiyonlarda tüketmeleri sağlanmalıdır.
- Beslenme esnasında dik duruş pozisyonunda olmalıdır.
- Reflü durumunda asitli veya şeker ilaveli içecekler, baharatlar, çok yağlı besinler, kafein ve yüksek tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Yemekler uzun süre çiğnenerek yenilmeli ve yatmadan 2 saat önce yemek yeme işlemi sonlandırılmalıdır.
- Eksikliği görülen vitamin-minerallerin yerine konulmalıdır.
- Hastanın oral alımı yeterli değilse multidisipliner değerlendirme sonucunda enteral beslenme ile desteklenmelidir.

Diyetisyen • Merve Hilal GÜNGÖR
Tip 3 SMA hakkında geniş bilgi için hekiminize, tıbbi beslenme tedavisi için ise diyetisyeninize başvurun. Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
1ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1352/#sma.GeneReview_Scope 2hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/SMA_Tasiyici_Tarama_Saha_Rehberi.pdf
1 yorum
Artun Baki · 13 Mayıs 2022 14:39 tarihinde
Farkındalık açısından çok değerli bir yazı olmuş, elinize sağlık…