Atların tüketime uygun dokuları, bazı Orta Asya ülkelerinin temel besinlerinden biridir.
At hangi ülkelerde kasaplık hayvan olarak yetiştiriliyor?
At eti Çin ve Kazakistan başta olmak üzere Meksika, Moğolistan, Rusya, ABD, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Kırgızistan’da1 üretiliyor.

Tataristan’daki bir markette satılan at eti konservesi2
Lezzet açısından sığır etine son derece benzediği1 belirtilen at eti, dana etini andıran hafif şekerli bir tada sahiptir.
İslam’da ve Yahudilikte geviş getiren çift tırnaklı hayvanların tüketilebileceği belirtiliyor. Tarihsel süreç içinde atın askeri ve sivil alanda yoğun olarak kullanılması ülkemizde atın kesilerek tüketilmesine yönelik önyargı oluşturmuş olabilir.
Atın toplum içindeki konumu günümüzde değişmiş olsa da at etinin tüketilmesi hususunda mesafeli tutum, Anadolu coğrafyasında hâlâ devam2 ediyor.
At eti hangi besin ögelerini içeriyor?
Yağ içeriği en düşük etlerden olan at etinin 100 gramı; 21 gram protein, 5 gram yağ, 52 mg kolesterol ve 3,8 mg demir içeriyor.
Türk Gıda Kodeksi’nde at eti diğer kasaplık hayvanlar içinde gösteriliyor. Ambalajlı et ürünlerinin içinde hangi hayvan etlerinin ne oranda bulunduğu bilgisinin, etiket üzerinde belirtilmesi zorunludur.
At etinin sağlık üzerinde olumsuz etkileri var mı?
Besin amacıyla yetiştirilmeyen atlar, sağlığı tehdit edebiliyor. Atların kemik, kas ve eklem iltihaplarında yaygın olarak Fenilbutazon isimli NSAİ (streroit içermeyen iltihap önleyici) ilaç3 kullanılıyor. Bu eti tüketen bireylerde aplastik anemi ve sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle at etleri, Fenilbutazon başta olmak üzere diğer ilaçlar açısından test edildikten sonra kesilmelidir.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Satın aldığınız besinlerin etiketlerini okumanızı öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1en.wikipedia.org/wiki/horse_meat 2tr.wikipedia.org/wiki/at_eti 3provet.com.tr/wp-content/uploads/2018/01/Equi-ButazonProspektus.pdf
0 yorum