Etiket: eskişehir diyetisyen şenol yıldız
-
Deprem çantanızda bulunması gereken 7 besin!
•
Aniden ortaya çıkan ve büyük yıkımlara yol açan depremlerin ülkemizde en sık görülen doğal afet olduğu belirtiliyor. Günümüz teknolojisi depremler ortaya çıkmadan önce bunlar hakkında çok detaylı bilgi veremiyor. Bu durum depreme karşı her an hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. Depreme hazırlıklı olmak için acil durum çantanızı hazır bulunun. Deprem çantanızda, ilk yardım kiti, ilaçlar, polar battaniye,…
-
Alerjiye neden olabilen 20 besin!
•
Vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği şiddetli tepki olarak tanımlanan alerji, reaksiyona neden olan maddelerin (alerjen) besin yoluyla, solunumla veya temasla alınması sonucunda ortaya çıkıyor. 1 • Alerjiye neden olabilen besinler: “Buğday” Islah edilmiş tek yıllık otsu bir bitki olan buğday un ve yem üretiminde kullanılan temel maddeyi oluşturuyor. Buğday, glüten ve gliadin gibi proteinleri nedeniyle…
-
Yemyeşil smoothie tarifi
•
Smoothie, taze meyve veya sebzelerin içine destekleyici besinlerin eklenmesiyle elde edilen soğuk içecekleri ifade ediyor. Yemyeşil smoothie tarifi ön bilgileri Ön hazırlık: Gerekmiyor Porsiyon: 2 kişilik/ara öğünlük Yemyeşil smoothie tarifi için gereken besinler İstediğiniz miktarda yeşil yapraklı sebzeler 1 adet salatalık (100 g) 1/2 orta boy lime veya limon (50 g) 4 dal taze nane veya 1 yemek…
-
Fındığın 3 yararlı etkisi!
•
Karadeniz’in bereketli topraklarında yetişen fındık sadece lezzetiyle değil, sağlığa kattığı faydalarla da dikkat çekiyor. Zengin kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve çinko içeriği sayesinde fındık, düzenli tüketildiğinde hem bedensel hem de zihinsel sağlığı destekliyor. %65’inden fazlası doymamış yağlar içeren fındığın E vitamini bakımından zengin olması onu bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücreleri oksidatif strese karşı koruyucu bir besin yapıyor.…
-
Sağlıklı yaşam için bilmeniz gerekenler: Aşırı doz D vitamini kullanımının 5 zararlı etkisi
•
D vitamini takviyelerinin günlük 1.000 IU’den fazla alınmaması gerekiyor. Gelin aşırı dozda D vitamini kullanımının vücuda verdiği 5 zararlı etkiye beraber bakalım. 1 • Aşırı dozda D vitamininin vücuttaki 5 etkisi: “Kan kalsiyumunda yükselme” D vitamini aşırı dozda alındığında kandaki kalsiyum düzeyi yükseliyor. Bu durum tansiyon yüksekliği, böbrek taşı, kalp krizi ve karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden…
-
Sporcular için proteinler dostken karbonhidratlar düşman mı?
•
Enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayan karbonhidratlar, sporcular için temel enerji kaynağını oluşturuyor. Diyet lifi (posa) olarak adlandırılan ve sindirilemeyen karbonhidratlar, kalın bağırsağın düzenli olarak çalışmasını sağlayarak zararlı maddelerin bağırsaklarda uzun süre kalmasını engelliyor. Proteinler, vücudumuzdaki hücrelerin temel yapı taşlarını oluşturan amino asitlerin sentezlenmesini sağlıyor. Bu amino asitler, kas dokularından enzimlere kadar birçok yapının inşasında görev…
-
Siz de “bu göbek nasıl gidecek” diyenlerden misiniz?
•
Pek çok danışanımın sorduğu aynı zamanda medyada sıkça konuşulan göbek eritme, yağ yakma ve karın kaslarını ortaya çıkarma konularını birlikte inceleyelim. Karın yağlarını azaltmanın iki yolu bulunuyor Daha az enerji almak Metabolizma hızını artırmak Karın yağlarınızı azaltmanız için ya günlük aldığınız enerji miktarını azaltmalı ya da metabolizmanızı hızlandırmalısınız. Daha az enerji alın Üç gün boyunca…
-
Ramazan bayramında sağlıklı beslenmenin 4 adımı
•
Beraberlik ve dayanışma ruhu içinde sevgi ve saygı duygularının paylaşıldığı ramazan bayramı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği özel günlerin başında geliyor. 1 • Güne kahvaltı ile başlayın Kahvaltı öğününü, güne zinde başlamanızı sağlayacak ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına destek olacaktır. Ramazan bayramında kahvaltı öğününe ilişkin geniş bilgi için buradaki yazımı inceleyebilirsiniz. 2 • Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin Ceviz,…
-
Detoks nedir, ne değildir?
•
Detoksifikasyon kavramının kısaltılmış şekli olan detoks, bedenin toksinlerden arınmasını ifade ediyor. Toksin nedir? Hücrelere zarar veren bileşenler toksin olarak tanımlanıyor. Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), aşağıdaki maddeleri toksin olarak tanımlıyor: Ağır metaller Pestisitler (zirai ilaçlar) BPA (plastik malzemeler) Vücuda alınan toksinlerin pek çoğu karaciğere uğradıktan sonra ter, idrar veya dışkı yoluyla atılıyorken bir kısmı…