Yağ hücrelerinin vücuttaki dağılımı genetik kodlarla belirleniyor. Çocukluk çağında sayıca artan yağ hücreleri, yetişkinlik döneminde hacimsel anlamda küçülüyor ya da genişliyor. Ailenizde karın yağlanması varsa muhtemelen sizde de bulunacağı anlamına geliyor.

bira, alkol, içki, sosyalleşme

İhtiyacınızdan fazla kalori almanız durumunda yağ hücrelerinin içi dolarak hacimleri genişliyor. Öyle ki bir yağ hücresi dört katına çıkabiliyor. Bu durum özellikle yağ hücrelerinin yoğun olarak bulunduğu karın bölgesinde görülüyor.

mezura, karın, göbek, kadın

Karın yağlanmasına sebep olan fazla kalori alımı hatalı beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkıyor. Beslenme yanlışlarının başında tek taraflı beslenme geliyor. Belli besinlerin öne çıkarıldığı bu beslenme rutininde bira, rakı, viski, çikolata, çerez, baklava gibi besinler başı çekiyor.

spor çantası, erkek, moda, adam, sokak

Harcanan kalorinin azlığı yani hareketsizlik de bu durumu pekiştiriyor. Toparlayacak olursam belli besinlerin öne çıkarılması yani sıkça tüketilmesi ve hareketsizlik, karın yağlanmasını ortaya çıkarıyor.

yaşlı, geriatri, geriyatri, ihtiyar

Sadece biraya özgü olmayan bu durum, yaşın ilerlemesiyle birlikte metabolizma hızının azalmasıyla daha da şiddetleniyor.

erkek fizyoterapist, erkek hasta, yaşlı hasta, kas çalışma, sağlık personeli

Karın yağlanmasının sorumlusu tek başına bira değil!

Yağ dokusu erkeklerde genellikle sadece karın bölgesinde, kadınlarda ise karınla birlikte basen, bel, uyluk ve diğer uzuvlarda yoğunlaşıyor. Bu durumda bira içme alışkanlığını kontrol edemeyen bireyler kıyaslandığında erkeklerde karın bölgesi daha da öne çıkıyor. Bu durum da biranın doğrudan göbek ile ilişkilendirilmesine neden oluyor.

kaliper, vücut yağ ölçümü, karın yağlanması

Mekik, dağcı tırmanışı, leg raise (bacak kaldırma), plank ve makas hareketi gibi karın bölgesine yönelik egzersizler bu bölgedeki kas gruplarının büyümesini ve gelişmesini destekliyorken yağ yakımı sağlamıyor. Bu nedenle diyetisyen nezaretinde beslenme tedavisi uygulanmadan karın yağlarının kalıcı ve sağlıklı şekilde azalması pek mümkün olmuyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Metabolik sendrom, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkilendirilen karın yağlanmasını beslenmenizi ve fiziksel aktivitenizi düzenleyerek yönetebilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

625 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir