köfte, ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

Kompleks karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar kimyasal açıdan uzun ve karmaşık zincirler hâlinde dizilmiş şeker moleküllerinden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar bezelyede, fasulyede, mercimekte, kepekli tahıllarda, patateste, yulafta, kinoada ve sebzelerde bulunuyor. Hem basit karbonhidratlar hem de kompleks karbonhidratlar vücutta glikoza yani şekere dönüştürülerek enerji elde edilmesinde kullanılıyor. Glikoz vücut hücrelerinde ve beyinde kullanılıyor. Harcanmayan glikoz Devamı…

sofra, öğün, yemek, sahur, et, tavuk

Akdeniz diyeti

Adını İspanya, İtalya, Türkiye, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin beslenme biçimlerinden alan Akdeniz diyeti; tahıl, meyve, sebze, baklagil ve yağlı tohum tüketimine dayanıyor. Dengeli miktarlarda kırmızı et ve alkol içeren bu diyette su ürünlerine geniş yer veriliyor. Yüksek oranlarda antioksidan bileşen ve posa, düşük miktarda kalori ve doymuş Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, destek, aile, yakın, eller, yardım, sosyal destek

Yıpranmış ve kuru ellere karşı beslenme önerileri nelerdir?

Yaygın görülen bir sorun olan kurumuş ve yıpranmış eller değişken hava koşulları, elleri sık yıkama, kimyasal madde maruziyeti ve bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle¹ ortaya çıkabiliyor. Peki beslenmenizi gözden geçirerek yıpranmış ve çatlamış ellerinizi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Haydi öyleyse içeriğimize göz atalım. İlk önerim makul miktarda su Devamı…

acuka, muhammara, salça, sos

Diyetinizde muhammaraya yer açın

Halep’e özgü bir lezzet olan muhammara, batıda ve Kafkaslar’da acuka adıyla biliniyor. Türkiye, Suriye, Lübnan ve Irak’ta sıklıkla tüketilen bu meze biber, ceviz ve baharat karışımından elde ediliyor. Kahvaltılık ve yemeklik olmak üzere iki çeşidi bulunan muhammaranın püf noktasını bahçeden taze toplanmış biber oluşturuyor. Yemeklik muhammara: Taze biber, kırmızıbiber salçası, ekmek Devamı…

alkol, içki, alkollü içecek, Jack Daniel's, viski

Bira göbeğiniz olduğunu düşünüyorsanız bu içeriği okuyun!

Yağ hücrelerinin vücuttaki dağılımı genetik kodlarla belirleniyor. Çocukluk çağında sayıca artan yağ hücreleri, yetişkinlik döneminde hacimsel anlamda küçülüyor ya da genişliyor. Ailenizde karın yağlanması varsa muhtemelen sizde de bulunacağı anlamına geliyor. İhtiyacınızdan fazla kalori almanız durumunda yağ hücrelerinin içi dolarak hacimleri genişliyor. Öyle ki bir yağ hücresi dört katına çıkabiliyor. Devamı…

meyveler, muz, yeşil, kahve, ara öğün, elma

Kış meyvelerinin 9 yararı!

Günümüzde tüm meyveleri yıl boyunca bulabiliyor olsak da meyveleri mevsiminde tüketerek bedeninize, sağlığınıza ve doğaya katkı sağlayabilirsiniz.   Pek çok birey meyve çeşitliliğinin sadece ilkbahar ve yaz aylarında fazla olduğuna inanıyor. Ancak kış aylarında elma, portakal, kivi, armut, nar, greyfurt, ayva ve mandalina gibi meyveler bolca hasat ediliyor. 1 • Devamı…

wc, tuvalet kağıdı, 3, kabızlık, ishal, peklik

İshalde kuru kahve işe yarıyor mu?

Sulu ve yumuşak dışkılama anlamına gelen ve bir hastalıktan çok semptom olduğu bilinen ishal, dünyada beş yaşından küçükler arasında ölümün ikinci büyük nedeni olarak gösteriliyor. İshali yavaşlatmak ve kesmek için uygulanan bazı yöntemler bulunuyor. Bunların başında kuru kahve, kola, fanta, gazoz gibi karbonatlı içecekler tüketmek geliyor. Bu uygulamaların şehir efsanesinden Devamı…

gözler kapalı-nefes-egzersizi-ağaç-rahatlama-sakinlik-huzur-stres

Akciğer sağlığını destekleyen 9 besin takviyesi

Modern yaşam pek çok avantajla birlikte dezavantajlar da getiriyor. Hava kirliliği, tütün kullanımı ve hatalı beslenme, sağlığı olumsuz etkiliyor. Sağlıklı yaşamın devamı için ise akciğer hastalıklarından korunmak çok önemli… Akciğer sağlığınızı desteklemek için öncelikle kullanıyorsanız tütün ürünlerinden vazgeçmelisiniz. Sonrasında fiziksel aktiviteyi yaşamınızın bir parçası hâline getirmeli, hemen arkasından da yeterli Devamı…

peynir, kaşar, eski kaşar, cheese, kaşkaval

Peynir alırken 6 kez düşünün

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir, süt proteininin pıhtılaştırılması ve fermente edilmesiyle elde ediliyor. Çoğunlukla hazır olarak alınan peynirler soğuk zincirin bozulması ve hatalı saklama koşulları nedeniyle sağlığı bozucu hâle gelebiliyor. Peki siz peynir satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Peynir alırken göz önünde bulundurmanız gereken 6 konuya birlikte göz Devamı…

filtre kahve, french press, kadın, butik kafe

Kahve bağımlılık yapar mı?

Kahve merkezi sinir sistemi için uyarıcı bir bileşen olan kafein içeriyor. Kafein içeren besinleri düzenli olarak kullanmak, ilaç ya da madde bağımlılığından farklı biçimde hafif düzeyde fiziksel bağımlılığa neden oluyor. Günde iki kupadan fazla kahve içiyorsanız ve kahve içmeyi aniden bıraktıysanız odaklanma güçlüğü, baş ağrısı, sinirlilik, endişe, tükenmişlik ve depresyon Devamı…

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

Su içmeden kaç gün yaşanır?

Yetişkin insan vücudunun ortalama %60-70’i sudan oluşuyor. Tüm yaşamsal faaliyetlerden sorumlu olan suyun eksikliğinde metabolik aksamalar ortaya çıkıyor. Bireyin su içmeden ne kadar süre yaşayabileceği sorusu kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortamın koşullarına, nem dengesine, iklime ve diğer çevresel etmenlere göre değişiyor. Ancak ortama bir değer vermek gerekiyorsa herhangi bir kronik Devamı…

küşleme kebabı, gaziantep kebap

Küşleme kebabını diyetinize nasıl dâhil edebilirsiniz?

Küşleme kebabı, kasaplık kuzu etinin küşleme isimli bölümünden yapılıyor. Bu bölüm kuzu bonfile olarak da isimlendiriliyor. Yaklaşık iki parmak kalınlığında, 17-18 cm uzunluğunda ve 150-200 gram ağırlığında olan küşleme her bir kuzuda sadece iki adet bulunuyor. Kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından çıkarılan küşleme, yağ ve sinir içermemesi nedeniyle Devamı…

Translate »