neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Saçlarım neden ağarıyor? 6 maddede saçınızın beyazlamasını önleyin!

Saçlar doğal bir ölme ve ardından yenilenme döngüsünden geçiyor. Saç kökleri yaşlandıkça melanin isimli renk pigmenti daha az üretiliyor. Genetiğiniz saçlarınızdaki beyazlamanın asıl başlangıcını belirliyor olsa da yaşınız ilerledikçe sizinle birlikte yaş alan saç kökleriniz ölen son saç telinin yerine beyaz veya gri saç üretmeye başlıyor. Bazı insanlar beyaz saçları Devamı…

köfte, ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

Kompleks karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar kimyasal açıdan uzun ve karmaşık zincirler hâlinde dizilmiş şeker moleküllerinden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar bezelyede, fasulyede, mercimekte, kepekli tahıllarda, patateste, yulafta, kinoada ve sebzelerde bulunuyor. Hem basit karbonhidratlar hem de kompleks karbonhidratlar vücutta glikoza yani şekere dönüştürülerek enerji elde edilmesinde kullanılıyor. Glikoz vücut hücrelerinde ve beyinde kullanılıyor. Harcanmayan glikoz Devamı…

şerbetçiotu, şerbetçi otu, hops bitkisi, bira çiçeği, şerbetçi kozalağı, maya otu

Şerbetçi otu: Bira üretiminden sağlık yararlarına ve kullanım önerilerine geniş bir bakış

Çok yıllık otsu bir bitki olan ve ömer otu, hops, bira çiçeği, maya otu isimleriyle de bilinen şerbetçi otunun (Humulus lupulus) kozalakları bira üretiminde¹ kullanılıyor. Bu alanda endüstriyel kullanımı nedeniyle şerbetçi otunun kültürü yaygın² şekilde yapılıyor. 1 • Şerbetçi otu hangi bileşenler içeriyor? Şerbetçi otu yapısında kersetin, rutin, prenil-flavonoit ve epikateşin Devamı…

göbete, köbete, Kırım Tatar etli hamur işi

Göbete sağlıklı bir ana öğün olabilir

Çoğunlukla yılbaşında yapılan etli bir börek çeşidi olan göbete, köbete adıyla da biliniyor. Yeni yıla bolluk ve bereket getireceğine inanılan göbetenin içi kat kat tavuk etiyle ve pirinçle dolduruluyor. Tavuk eti yerine bazen kıyma da konabiliyor. Kırım Tatarlarına özgü bir yemek olarak kabul edilen göbetenin benzeri Abhaz mutfağında bunuyor ve gubate Devamı…

kimyon, kimyonun faydaları, cumin, cummin, diyette kimyon faydaları

Kimyonun besin değeri ve sağlık üzerindeki etkileri

Ana vatanı Akdeniz ile Orta Doğu olan ve dünya mutfağında yaygın şekilde kullanılan kimyon, 100’den fazla fitokimyasal bileşen içeriyor. İslam inancında kimyonun ölüm dışındaki hastalıkların tamamına şifa verdiğine inanılıyor. 1 • Kimyonun besin değeri Kimyon bitkisel protein, yağ, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, piridoksin, A, C, D ve E vitaminleri içeriyor. 2 • Kimyonun fizyolojik etkileri ve Devamı…

sinir otu, plantago major

Sinir otu: Daha önce muhtemelen gördüğünüz bu bitki hakkında neler biliyorsunuz?

Avrasya’ya özgü çok yıllık otsu bir bitki olan ve Latincede (Plantago major) ayak tabanı anlamına gelen sinirotu, damarotu veya sinirli ot isimleriyle biliniyor. Tahrip edilmiş arazilerde, tarlalarda, dere ve yol kenarlarında görülen bu ot haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açıyor. Sinirotunun genç ve yumuşak yaprakları çiğ olarak salatalara konuyorken Devamı…

diyetisyen, hasta,doktor, tansiyon, tansiyon ölçüm

Diyetisyen, hastasının tansiyonunu ölçebilir mi?

Evet, diyetisyenler hastalarının tansiyonlarını ölçebiliyor. Esasen diyetisyenler, hipertansiyon ve hipotansiyon gibi kan basıncı ile ilgili sorunları olan hastaların diyetlerini planlıyor. Hastalarının tansiyonlarını ölçen diyetisyenler onların kan basınçlarını takip etmelerine yardım ederek beslenme tedavisi planlıyor: Diyetisyenler hastalarına tansiyonlarını etkileyebilecek besinler ve beslenme yöntemleri hakkında bilgi veriyor, hastaların tuz tüketimlerini azaltmalarına destek Devamı…

sofra, sarı, adam, uzanma, yatma, keyif, fotoğraf makinesi, ana yemek, doğa, kamp

Sürekli abur cubur yiyen bazı insanlar nasıl oluyor da fit kalabiliyor?

Çevrenizde böyle insanlar mutlaka vardır. Onlar sürekli abur cubur yerler ama fitliklerini hep korurlar. Peki ya bu nasıl oluyor? İnce vücut yapısına sahip olan bazı insanlar bunu kalıtımsal yapılarına borçlular. Bu durum onların fazla kalori almalarına karşın formda kalmalarına yardımcı oluyor. Her bireyin metabolizma hızlarının birbirinden farklı olduğu biliniyor. Daha Devamı…

çocuk, kahvaltı, yeşillik, anne, çocuk beslenmesi, ekmek, sofra, bakım verme

Çocuğunuz sebze yemek istemiyor mu?

Çocukların sebze tüketmek istememesi birden çok nedene bağlı olabiliyor. Hazırsanız bunlara tek tek göz atalım. Anne-babaların sebzeler hakkında olumsuz tutumları, çocukların sebzeleri reddetmelerine neden olabiliyor. Çocuğunuza sebzelerin önemini ve sağlığa katkılarını anlatarak daha fazla sebze tüketmesi için çocuğunuzu teşvik edin. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alın. Çocuklar daha tatlı, tuzlu Devamı…

mussel, midye, su ürünleri, midye dolma

Midyeden gerçekten inci çıkıyor mu?

Kabuklu su canlılarının içinde doğal olarak oluşan yuvarlak, sedefli ve parlak madene inci adı veriliyor. İnci, kabukluların içine kum tanesi ya da parazit gibi yabancı bir madde girdiğinde kabuğun iç zarının etrafında kalsiyum karbonat kristalleri (CaCO3) biriktirmesi sonucunda oluşuyor. Değerli bir maden olan inci, mücevher yapımında kullanılıyor. Pek çok farklı Devamı…

erkek, dövme, yüz, deri, cilt

Yüz asimetrisini beslenmeyle düzeltebileceğinizi biliyor muydunuz?

Farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen yüz asimetrisi beslenme tedavisiyle düzeltilebiliyor. Yüz asimetrisinde beslenme ilkeleri Yemekleri hep aynı dişlerinizle mi çiğniyorsunuz? Besinleri hem sağ hem de sol azı dişlerinizle öğütün. Sakız çiğneme alışkanlığınızı gözden geçirin. Tuz tüketimini azaltın: Fazla tuz tüketimi vücutta su tutulmasına ve yüzün orantısız bir şekilde şişmesine Devamı…

kahvaltılık gevrek

Kahvaltılık gevrekler: Sağlıklı mı değil mi?

Mısır, yulaf veya buğday gibi tahıllardan yapılan kahvaltılık gevreklere çoğunlukla şeker ve tatlandırıcı ekleniyor. Posa, vitamin ve mineral içeren bu gıdaların şeker, tatlandırıcı ve yağ içeriği bazen çok fazla olabiliyor. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerin tüketimi yüksek kan şekeri, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İçeriğine göre sağlıklı Devamı…

yulaf, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, ara öğün, ekmek yerine yulaf

Beta glukan nedir?

Çözünür bir lif türü olan beta glukan suyla temas ettiğinde jel oluşturuyor. Yulaf kepeği, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bu bileşeni mantar türleri ve deniz yosunları da yapılarında barındırabiliyor. Beta glukan midede şişerek tokluk hissini artırıyor, bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor, kolesterol seviyelerini düşürüyor Devamı…