Etiket: Şenol Yıldız yazıları
-
Kahvaltılık gevrekler: Sağlıklı mı değil mi?
•
Mısır, yulaf veya buğday gibi tahıllardan yapılan kahvaltılık gevreklere çoğunlukla şeker ve tatlandırıcı ekleniyor. Posa, vitamin ve mineral içeren bu gıdaların şeker, tatlandırıcı ve yağ içeriği bazen çok fazla olabiliyor. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerin tüketimi yüksek kan şekeri, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İçeriğine göre sağlıklı da sağlıksız da olabilen bu…
-
Ofis çalışanları için 20 sağlıklı ara öğün seçeneği
•
Ofis çalışanları bilgisayar başında oturarak mesai yapıyor. Bu durum stresli ve hareketsiz bir yaşamın yanında çay, kahve, atıştırmalık ve fastfood tüketimiyle perçinleniyor. Eğer siz de bir ofis çalışanıysanız ve sağlıksız olduğunu düşündüğünüz yaşam biçiminize dur demek istiyorsanız işe kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinizi düzenleyerek başlayın. Bununla beraber ofiste ara öğünlerinizi yapmayı ihmal etmeyin. İşte sizin…
-
Patlıcan gerçekten nikotin içeriyor mu?
•
Yetiştiği iklimin özelliğine göre tek ya da çok yıllık bir bitki olabilen patlıcanın tohumları nikotinoit alkaloitleri içeriyor. Bu alkoloitler patlıcana acı tat veriyor. 1 adet sigara ortalama olarak 2 mg nikotin içeriyor. 1 orta adet (200 gram) patlıcan ise yapısında 0,02 mg nikotin barındırıyor. Buna göre 100 adet yani 20 kg patlıcan ile 1 adet sigara…
-
Eti neden dondurup çözdürmemeliyiz?
•
Yaygın bir uygulama olan eti dondurup çözdürme, iki önemli riski beraberinde getiriyor. Haydi bunlara sırasıyla bakalım. Etin dondurulması doku içinde kristalleşmeye ve donma yanığı oluşmasına neden oluyor. Bunlar da et kalitesini kötüleştiren etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Etin oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözülmesi ette bakteri çoğalmasına neden oluyor. Mikrobiyolojik açıdan önemli bir risk oluşturan…
-
Diyet uygularken çevreniz size destek olmuyor mu?
•
Sosyal çevrenin ve aktivitelerin beslenme üzerindeki etkisi çok açık… Bizler genetik ve çevresel etmenlerin bir bütünüyüz. Diyet uyguluyorsanız bunu ailenizle, dostlarınızla, çalışma arkadaşlarınızla yani çevrenizle paylaşarak işe başlayın. Çevrenizdeki bu kişilerin olumsuz tepkilerinden çekinerek diyet uyguladığınızı onlardan gizlerseniz diyete uyma noktasında zorlanabilirsiniz. Yakınlarınızın sosyal desteğini almak istiyorsanız diyet uyguladığınızı ve onlardan destek beklediğinizi¹ ifade edin.…
-
Kurumuş ve yıpranmış ellere veda: Sağlıklı beslenme ve bakım ipuçları
•
Yaygın görülen bir sorun olan kurumuş ve yıpranmış eller değişken hava koşulları, elleri sık yıkama, kimyasal madde maruziyeti ve bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle¹ ortaya çıkabiliyor. Peki beslenmenizi gözden geçirerek yıpranmış ve çatlamış ellerinizi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Haydi öyleyse içeriğimize göz atalım. İlk önerim makul miktarda su içmeniz… Her gün 8-10 su…
-
Su içmeden kaç gün yaşanır?
•
Yetişkin insan vücudunun ortalama %60-70’i sudan oluşuyor. Tüm yaşamsal faaliyetlerden sorumlu olan suyun eksikliğinde metabolik aksamalar ortaya çıkıyor. Bireyin su içmeden ne kadar süre yaşayabileceği sorusu kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortamın koşullarına, nem dengesine, iklime ve diğer çevresel etmenlere göre değişiyor. Ancak ortama bir değer vermek gerekiyorsa herhangi bir kronik hastalığı olmayan yetişkin bir insan,…
-
Küşleme kebabını diyetinize nasıl dâhil edebilirsiniz?
•
Küşleme kebabı, kasaplık kuzu etinin küşleme isimli bölümünden yapılıyor. Bu bölüm kuzu bonfile olarak da isimlendiriliyor. Yaklaşık iki parmak kalınlığında, 17-18 cm uzunluğunda ve 150-200 gram ağırlığında olan küşleme her bir kuzuda sadece iki adet bulunuyor. Kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından çıkarılan küşleme, yağ ve sinir içermemesi nedeniyle tüketiciler tarafından son derece yumuşak…
-
Helal diyet: İnançların sofradaki izleri
•
İnanç sistemleri, günlük yaşamı düzenlemeye yönelik kurallar koyuyor. Bu kurallar içinde beslenme önemli bir yer tutuyor. İslam dininde tüketilmesine izin verilen besinler helal gıda adıyla anılıyor. Helal gıda, çiftlikten veya tarladan sofraya kadar tüm aşamalarda, İslami kurallara uygun olarak gelen besinleri ifade ediyor. İslam ilkelerine dayanan beslenme modeli olarak tanımlanan helal diyet ise kan, içinde kan…