Dişlenme dönemleri yeni dişlerin çıktığı dönemlerdir. Bunlar süt dişlenme ve daimi dişlenme dönemleridir. Bu iki dönem arasında ağızda bir kısmı süt bir kısmı ise daimi olan dişlerin bulunduğu karma dişlenme dönemi vardır.

bebek, çocuk, oral dönem, ağız, oral, pika, kalem

6 ay ile 6 yaş arası süt dişlenme dediğimiz dönemdir. 6 aydan 3 yaşına kadar çocukların ağzında toplamda 20 adet süt dişi belirli periyotlarla çıkar. Dişlerin çıkmasına diş sürmesi de diyoruz. Diş sürmesinde sıralama genelde:

  1. orta keser
  2. yan keser
  3. birinci büyük azı
  4. kanin
  5. ikinci büyük azı şeklinde gerçekleşir.

Alt ve üst çenedeki karşılıklı dişlerde, önce alt çenedeki dişler çıkar. Sağ ve soldaki benzer dişler genelde aynı zamanlarda sürer.

bebek diş fırçası, çocuk diş fırçalama-2

6 yaşından itibaren daimi dişlenme başlar ve ilk olarak birinci daimi büyük azı dişler tüm süt dişlerinin bittiği yerden çıkmaya başlar ve bunu sırasıyla orta keser ve yan keser dişler takip eder.

çocuk, diş fırçalama, fırça, ayna, macun, ahşap, siyahi, lavabo, anne, ebeveyn, ağız ve diş sağlığı

Sonrasında 10-11 yaşlarında süt azı dişleri yerlerini daimi küçük azı dişlerine bırakır. İkinci daimi büyük azı 12-13 yaşlarında sürer. Bu şekilde daimi dişlenme dönemi tamamlanır. 20 yaş dişleri 17 yaşından itibaren kişiden kişiye değişen yaşlarda sürebilir. Bu dişler bazı bireylerde hiç oluşmayabilir veya gömülü kalabilir.

Diş Hekimi Meryem ÇOBAN

Diş Hekimi • Meryem ÇOBAN

Çocuklarda ilk dönemde çıkan süt dişleri, yerlerine gelecek daimi dişler için yer tutucu görevi görür. Erken kaybedilen veya çürüyen süt dişleri, daimi dişlenme döneminde çapraşık diş sürmesine sebep olur. Bu sebeple süt dişleri, geçici ve  önemsiz dişler olarak düşünülmemeli, kontrol ve bakımları zamanında yapılmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.

1.686 kez okundu

Diş Hekimi Meryem Çoban

Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir