Dünya genelinde yemek kültürü çeşitlilik gösteriyor. Özellikle et tüketiminde ekonomik, kültürel ve dini faktörler büyük rol oynuyor. Ulaşılabilir ve ucuz olması nedeniyle domuz etinin küresel çapta en yaygın tüketilen¹ et olduğu biliniyor.
İslamiyette ve Yahudilikte geviş getiren çift tırnaklı hayvan etlerinin tüketilebileceği belirtiliyor. Diğer büyükbaş hayvanlar kadar iş gücü sağlayamaması, diğer küçükbaş hayvanlar kadar süt üretememesi, yün verememesi, derisinin kullanılamaması ve etinin kurutulmasının güçlüğü nedenleriyle ülkemizde domuz yetiştiriciliği yaygınlaşmamış olabilir.
Domuz eti çinko, fosfor, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin olsa da diğer kırmızı etlerden yağ içeriği (%60-65) ve enerji değeri (kalorisi) yüksek kalıyor. Öte yandan hayvansal kaynaklı yağ tüketimi ile kalp-damar hastalıkları arasında güçlü bir ilişki bulunuyor.
Yeterli sürede pişmemiş ya da çiğ domuz eti, domuz tenyası (Taenia solium) ve trişin (Trichinella spiralis) olarak bilinen zoonoz hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle domuz etinin en az 63°C’de pişirilmesi gerekiyor. Zoonoz, insandan hayvana, hayvandan da insana geçebilen hastalıklara deniyor.
Domuz eti tüketiminden kaçınıyorsanız Helal sertifikalı ürünleri tüketmenizi ve satın aldığınız besinlerin etiketlerini okumanızı öneriyorum.

Tüketim tercihlerinizi belirlerken hem sağlık risklerini hem de kültürel ve etik değerlerinizi göz önünde bulundurmanız bilinçli bir beslenme için önemli bir adım olabilir. Konu hakkında geniş bilgi için diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.
1beefandfish.com/beef-fish/yemek-kulturu/dunya-ne-yiyor-kuresel-cografyada-et-ve-balik-tuketimi.html
Bir yanıt yazın