Genetiği değiştirilmiş organizmalar, genetik mühendisliği (rekombinant DNA) teknolojisi kullanılarak kalıtımsal materyali değiştirilmiş herhangi bir organizmayı ifade ediyor. GDO, genetik modifiye organizmalar (GMO) veya biyo-mühendislik ürünleri olarak da isimlendirilebiliyor.

Görsel¹ Are G.M.O. foods safe? (Chiara Zarmati)
Bu uygulama ürünün tarım zararlılarından korunması, dayanıklılığının ve veriminin artması amacıyla uygulanıyor.
Genetiği değiştirilmiş organizmaların artıları
- GDO, besinlerin zenginleştirilmesi yoluyla malnutrisyonun (beslenme yetersizliğinin) önüne geçebilir.
- Tarım alanlarında su ve kimyasal madde kullanımı GDO teşvikiyle azalabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde mısır, soya fasulyesi, kanola, şeker pancarı, elma, patates, yaz kabağı, papaya, yonca ve pamuk GDO teknikleri kullanılarak yetiştiriliyor. Mevcut araştırmalar GDO’lu besinlerin güvenli olduğunu öne sürüyorsa² da çevre sağlığı ve biyo-güvenlik konularında endişe duyuluyor.
Genetiği değiştirilmiş organizmaların eksileri
- GDO kullanımı ile besin güvenliği tehlikeye girebilir.
- Bu uygulama biyo-çeşitliliği azaltabilir.
- GDO, şirketlerin şeffaflığını sorgulatabilir.
GDO’nun tıbbı, etiği, ekonomiyi ve siyaseti ilgilendiren büyük ve karmaşık bir olay olduğu kabul edilmelidir. Türkiye’de GDO üretiminin ve GDO’nun besinlerde kullanımının yasak olduğu bildiriliyorsa da bazı yemlerde ve yem ham maddelerinde GDO kullanımına izin verildiği biliniyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Yerel beslenerek GDO’lu besinlerden kaçınmayı deneyebilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.
¹nytimes.com/2018/04/23/well/eat/are-gmo-foods-safe.html, 08.09.2021 ²healthline.com/nutrition/gmo-pros-and-cons, 08.09.2021
0 yorum