Vücut fonksiyonlarını düzeltmek, hastalıkları tedavi etmek, semptomları hafifletmek veya önlemek amacıyla kullanılan kimyasal maddelere ilaç deniyor. Toplumda yaygın olarak bilinen ilaçları ve kullanım amaçlarını sizler için derledik:

  1. Aklovir: Suçiçeği (varicella) virüsü ve zona (herpes zoster) virüsüne karşı etkili bir antiviral olduğu belirtiliyor.
  2. Analgin: Ağrı bildiren beyindeki kimyasal habercileri bloke eden Analgin, baş ağrısı, migren, sinir ağrısı, diş ağrısı, boğaz ağrısı, adet ağrısı, artrit ve ağrıdan kaynaklanan kas ağrılarının giderilmesinde yardımcı oluyor.
  3. Apranax: NSAİ, ağrı ve iltihap durumunda ağrı kesici etki gösteriyor.
  4. Arveles: NSAİ; osteoartrit, romatoit artrit ve ankilozan spondilit belirti ve bulgularının tedavisi ile akut gut artriti, akut kas iskelet sistemi ağrıları, postoperatif ağrı ve dismenore tedavisinde tercih ediliyor.
  5. Atarax: Kaygı bozukluğu, ruhsal sıkıntıyı, huzursuzluk hâlini gideren kaşıntının tedavisinde kullanılıyor.
  6. Avmigran: Çarpıntı hissi, sersemlik ve mide bulantısıyla birlikte ortaya çıkan ataklar hâlinde görülen baş ağrısını gidermek için kullanılıyor.
  7. Axivol plus: Alerjik maddelerle karşılaşıldığında veya iltihabi durumlarda etkili anti-histamin grubu bir ilaç olan desloratadin ve burun tıkanıklığını gideren psödo-efedrin etkin maddelerini içeriyor.
  8. Bacoderm: Yalnızca cilt yüzeyine uygulanan bu antibiyotik, bakteriyel cilt enfeksiyonlarında kullanılıyor.
  9. Benical cold: Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilere sahip bu ilaç, 500 mg parasetamol, 30 mg psödo-efedrin ve 20 mg dekstrometorfan içeriyor.
  10. Biokadin: Suppozituvar formundaki bu ilaç karışık enfeksiyonların neden olduğu enfeksiyöz vajinit, nonspesifik enfeksiyonlar, candida albicans gibi mikroorganizmaların sebep olduğu vajina iltihaplarının tedavisinde kullanılıyor. Dezenfektan ve antiseptik olarak özellikle kontamine olmuş yaraların tedavisinde ve cilt ve mukoza zarların antisepsisi için tercih ediliyor. Mikroplara, bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına karşı etkili olan bu ilaç kan, serum, cerahat, ifrazat mevcudiyetinde bile etkisini sürdürüyor.
  11. Brufen: İbuprofen içeren bu ilaç NSAİ özellikleri dolayısıyla Eklemlerdeki romatizmal iltihabi hastalıkların (romatoit artrit, osteoartrit ve ankilozan spondilit) belirti ve bulgularının düzeltilmesi, gut (damla) hastalığında görülen eklem iltihabı, akut kas-iskelet ağrıların rahatlatılması, cerrahi operasyondan sonra görülen ağrı, adet dönemi ağrılarının giderilmesi için kullanılıyor.
  12. Cipro: Bu ilacın etkin maddesi olan siprofloksasin, yetişkinlerde solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde, uzun süreli ve tekrarlayan kulak ya da sinüzit enfeksiyonlarında, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarında, adneksit (dölyatağı ekleri (adneks) olan yumurtalıklar ve tüplerin akut ya da kronik iltihabı), bel soğukluğu (gonore), prostatit dâhil genital organların enfeksiyonlarında, sindirim sistemi enfeksiyonlarında, karın zarı iltihabı (peritonit) gibi karın boşluğu enfeksiyonlarında, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında kullanılıyor.
  13. Citoles: Depresyon, panik bozukluğu, sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu ve OKB gibi anksiyete bozukluklarında kullanılıyor.
  14. Coldavay plus: Anti-histaminik bir ilaç olan klorfeniramin vücutta doğal histaminin etkisini azaltıyor. Histamin hapşırık, kaşıntı, gözlerde sulanma ve burun akıntısına neden oluyor. NSAİ olan ibuprofen vücutta ağrı ve inflamasyona sebep olan prostaglandin adı verilen molekülleri azaltıyor. Genişleyen kan damarları burun tıkanıklığına sebep oluyor. Psödo-efedrin maddesinin burun içindeki (nazal pasajlardaki) kan damarlarını büzdüğü biliniyor.
  15. Daflon: Alt ekstremitelerde venöz tonüs yetmezliği üzerinde etkili olan Daflon, kronik venöz yetersizliğinde (ağırlık ve şişkinlik hissi, venöz bacak ödemi, ağrı, gece gelen kramplar), hemoroid krizlerine ait fonksiyonel belirtilerin tedavisinde kullanılıyor.
  16. Debridat fort: Sindirim hareketliliğini düzenleyen bu ilaç sindirim kas hareketlerinde azalma varsa sindirim kaslarını uyarıcı; sindirim kas hareketlerinde artış varsa ordaki spazmı çözücü olarak etkinlik gösteriyor. Bu düzenleyici aktivite bütün sindirim kanalında görülüyor. Hareket bozukluklarına bağlı olan fonksiyonel sindirim
    hastalıklarında fizyolojik hareketliliği yeniden düzenliyor. Karında rahatsızlık, şişlik, kabızlık veya ishal gibi belirtilerle kendini gösteren huzursuz bağırsak sendromu (spastik kolon) tedavisinde, fonksiyonel sindirim bozukluklarında ve mide-bağırsaklarla ilgili çeşitli belirtilerin ve ağrının tedavisinde kullanılıyor.
  17. Dermovate: Topikal bir steroit olan bu ilaç, cilde sürülerek belirli cilt problemlerindeki kaşıntı ve kızarıklığı azaltıyor.
  18. Desmond: Alerjik rinit (nezle) ve alerjik rinitle birlikte olan astım tedavisinde ve belirtilerinin giderilmesinde kullanılıyor.
  19. Dolorex: NSAİ, ağrı ve iltihap durumunda ağrı kesici etki gösteriyor.
  20. Duact: Akrivastin ve psödo-efedrin içeren bu ilaç, burun tıkanıklığını gideriyor, alerjik nezlenin belirtilerini azaltıyor.
  21. Ergafein: Parasetamol, ergotamin tartarat ve kafein adlı etkin maddeler içeren Ergafein, migren isimli baş ağrısına karşı kullanılıyor.
  22. Etol fort: Etodolak içeren bu film kaplı NSAİ tablet, osteoartrit, romatoit artrit, ankilozan spondilit ve akut gut artritinin belirti ve bulguların tedavisi ile akut kas iskelet sistemi ağrıları, postoperatif (ameliyat sonrası) ağrı, dismenore (ağrılı adet görme) gibi kısa ve uzun dönem ağrı tedavisinde kullanılıyor.
  23. Fexadyne: Bu anti-histaminik, saman nezlesi (mevsimsel alerjik rinit) denen hastalıkla ortaya çıkan aksırık, kaşıntılı burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma gibi belirtileri ayrıca kronik idiyopatik ürtiker denen hastalıkta görülen ciltte kaşıntı ve kızarma gibi belirtileri iyileştiriyor.
  24. Fito krem: epitelin yenilenmesini gerektiren deri dokusu rahatsızlıklarının topikal tedavisinde kullanılıyor. Ülsero distrofik değişimler, egzama, psoriatik belirtiler, er derecedeki yanık, kapanmayan yara, cilt dokusunun yenilenmesi işleminin değişik nedenlere bağlı olarak yavaşladığı ya da değiştiği olgularda kullanılıyor.
  25. Fixdual: Alerjik rinit ve alerjik rinitle birlikte olan astım tedavisinde ve semptomlarının giderilmesinde tercih ediliyor.
  26. Forpack: İnhalasyon için ölçülü 120 dozluk aerosol tüplerde bulunuyor ve 1 adet inhaler içeriyor. Solunum yollarındaki kasların gevşemesini sağlamak suretiyle etki gösteriyor. Bu daha kolay nefes almayı sağlıyor.
  27. Hirudoid: Pıhtı oluşumunu engelliyor, oluşan pıhtıyı eritiyor ve yangıyı önlüyor. Hematomu olan veya olmayan künt yaralanmalarda kullanılıyor.
  28. Impetex: Bakteriyel ya da mikotik enfekte deri hastalıklarının başlangıç ve ara tedavisi için uygun olduğu belirtiliyor. Enfekte egzama, bakterit, iltihabi ve alerjik deri hastalıklarında kullanılıyor.
  29. Kenacort-a orabase: Triamsinolon asetonid içeren bu kortikosteroid, ağız ve diş etlerindeki ağrı ve iltihaplanmanın tedavisinde kullanılıyor.
  30. Klavon BID: Geniş spektrumlu antibiyotik, bademcik, sinüzit, ÜSYE, çıban ve diş eti enfeksiyonlarında kullanılabiliyor.
  31. Kortos: Akut hemoroit, anal fissür ve anal kaşınmanın semptomatik tedavisinde uygulanıyor.
  32. Laroxyl: Bu trisiklik antidepresan, beyindeki kimyasal maddelerin düzeyini değiştirerek depresyon semptomlarını düzeltiyor.
  33. Lipotears: Kuru gözün semptomatik tedavisinde kullanılıyor.
  34. Macrol: Macrolid grubuna ait bir antibiyotik olan Macrol, farenjit, tonsilit, sinüzit gibi ÜSYE, zatürre ve OKİ durumlarında kullanılıyor.
  35. Majezik: NSAİ ve tiyokolşikosit içeren Majezik, ağrı kesici ve kas gevşetici etkinlik gösteriyor.
  36. Meteospasmyl: Meteorizm ile fonksiyonel bağırsak hastalıklarının semptomatik tedavisine yardım ediyor.
  37. Muscoflex: Tiyokolşikosid içeren bu ilaç kas gevşetici etkinlik gösteriyor.
  38. Nazofix: Küçük miktarları burun içine püskürtüldüğünde burundaki iltihabı, kaşıntıyı, tıkanıklığı ve hapşırığı gidermeye yardımcı oluyor.
  39. Notuss: Etiyolojisi değişik akut öksürükte ve cerrahi girişimler ile bronkoskopi için ameliyattan önce ve sonra öksürüğün kesilmesi amacıyla kullanılıyor.
  40. Novalgin: Metamizol sodyum etkin maddesini içeren bu ilaç ait ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılıyor.
  41. Oladin: Alerjik konjonktivit semptomlarını gideriyor.
  42. Parol: 500 mg parasetamol içeren Parol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösteriyor.
  43. Piraldyne: Ağız ve diş eti dokularının akut ve kronik ağrılı iltihaplarında, ağız yaralarında ve protez vuruklarında kullanılıyor.
  44. Procto-glyvenol: Hemoroit tedavisinde kullanılıyor.
  45. Proctolog: Hemoroit, anal çatlak ve iltihaplı hastalıklarda uygulanıyor.
  46. Ranex: PPİ, mide asidi salgılanmasını azaltıyor.
  47. Rectoderm: Makat bölgesinde (anüs) kaşıntı , ağrı veya kanamaya neden olan küçük sıyrıkların, yırtıkların iyileştirilmesinde kullanılıyor.
  48. Respiro: Uzun süre etkili bir bronş genişletici olan Respiro, akciğerlere giden hava yollarının açık kalması sağlayarak hava giriş-çıkışını kolaylaştırıyor.
  49. Rupafin: Alerjik rinit ve ürtikerin semptomatik tedavisinde kullanılıyor.
  50. Sinecod: Öksürük baskılayıcı ilaçlar arasında yer alıyor.
  51. Sivex: Sülfasetamit isimli bir antibakteriyel madde içeren bu ilaç, sivilcenin bölgesel tedavisinde kullanılıyor.
  52. Sudalet: Allerjik rinit, vazomotor rinit, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda burnu açarak ve burun akıntısını durdurarak semptomatik bir iyileşme sağlıyor.
  53. Tekrur: Terlemeyi önleyici, bakterilere ve mantarlara karşı etkili olan bu ilaç, her türlü aşırı terlemenin (hiperhidrozis) tedavisinde; özellikle koltuk altı, ayak ve ellerde görülen aşırı terleme ve buna bağlı gelişen koku yayılmasına karşı ayrıca vücudun kıvrımlı yerlerinde oluşan yüzeysel iltihapların (intertrigo) ve yürüyüşe bağlı olarak ayaklarda oluşabilen içi sıvı dolu kabarcıkların önlenmesinde kullanılıyor.
  54. Terramycin: Lokal cilt enfeksiyonlarının, enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde uygulanıyor.
  55. Tetra: Tetrasiklin adlı etkin maddeyi içeren bu antibiyotik, dirençli bakterilerin gelişimini önlüyor.
  56. Thermo reumon: NSAR (steroit olmayan anti-romatik) grubunda yer alan bu ilaç, iltihap/inflamasyon giderici ve ağrı kesici (analjezik) özellikler gösteriyor. Kas-iskelet sistemine ait yumuşak dokuların uzun süreli romatizmal hastalıklarında, kas romatizmasında, donmuş omuz durumunda, omurga veya eklemlerde aşırı zorlanmaya ve erozyona bağlı olarak gelişen hastalıklarda tercih ediliyor.
  57. Thiocilline: Bu pomad derideki çeşitli iltihabi ve mikrobik durumları ve yaralanmaları kontrol etmek için kullanılıyor. Ciltteki bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisini (kıl folikülü iltihabı, dolama, egzama), dış kulak yolu hastalıklarını, yaraları, diğer cilt travmalarını, meme başı çatlaklarını ve yanıkları tedavi ediyor.
  58. Xanax: Etkin madde olarak alprazolam içeren bir sakinleştirici olan Xanax, beyindeki kimyasal aktiviteyi etkileyerek uyku getiriyor, kaygıyı ve endişeyi azaltıyor.
  59. Vermidon: Her tabletinde 500 mg parasetamol ve 30 mg kafein içeren Vermidon, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkinlik gösteriyor. Hafif ve orta şiddetli ağrılarda (baş ağrısı, migren, ağrılı adet görme, boğaz ağrısı, kas-iskelet ağrıları, kireçlenmeye bağlı ağrılar) ve ateşin giderilmesinde Vermidon kullanılıyor.
  60. Zaditen: Alerjik rinit ve konjonktivit gibi alerjik durumların semptomatik tedavisinde kullanılıyor.

Bu ilaçlardan birini ya da birkaçını kullanıyorsanız hekiminizin reçete ettiği dozları değiştirmeyin. İlaç kullanımıyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa eczacınızla ve hekiminizle görüşün. Sağlıklı günler diliyoruz.

107 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir