obezite, kadın, yağlanma, bel yağlanması, kilo verme

Lipödem: Anormal yağ birikimi ve tedavi yöntemleri

Bir çeşit yağ depolama bozukluğu olan lipödem, bedenin belirli bölgelerinde anormal yağ birikmesine deniyor. Lipödem ağrılı selülit olarak da biliniyor. Lipödem genellikle ergenlik döneminde veya hormonal değişikliklerin sık olduğu dönemlerde¹ ortaya çıkıyor. Çoğunlukla kadınları etkileyen lipödem, erkeklerde nadiren görülüyor. Bacak, kalça, kol ve üst vücut bölgelerinin şişmesine yol açan bu Devamı…

mutfak, yemek hazırlama, pişirme, sağlıklı beslenme, diyetisyen

Yüksek kolesterole karşı kullanabileceğiniz 8 besin!

Bazı hormonların ve hücre zarının yapısına kullanılan kolesteroller çoğunlukla vücutta üretiliyorken az miktarda da diyetle alınıyor. Hayvansal kaynaklı tüm besinlerde kolesterol bulunuyor. Kan yağları, kolesterolden ve trigliseritlerden oluşuyor. Kolesterol iyi huylu olarak bilinen HDL ve kötü huylu olarak bilinen LDL kolesterolden meydana geliyor. 1 • Balık Uskumru, sardalye, tuna balığı Devamı…

pedometre, adım ölçer, adım sayar, adımsayar

Kalp atım hızınızı hesaplayarak yağ yakmaya başlayın!

Kalp, sürekli olarak kasılıp gevşeyerek çalışıyor. Kalbin kan damarlarına uyguladığı güce kalp atım hızı ya da nabız deniyor. Kalbin bir dakika içinde kaç defa kasıldığı nabız değerini ifade ediyor. Nabız cinsiyet, yaş, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklikler, hastalık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, duygusal değişiklikler, ilaç kullanımı ve stres nedenleriyle değişebiliyor. Nabız Devamı…

kolesterol, hiperkolesterolemi, yüksek kolesterol, kan lipitleri, kan yağları

Yaşamsal öneme sahip biyokimyasal madde: Kolesterol

Yaşamsal öneme sahip, yağ benzeri biyokimyasal bir madde olan kolesterol vücuttaki tüm hücrelerde bulunuyor. 1 · Kolesterol ne işe yarıyor? Hücre zarının yapısına katılıyor. D vitamini üretilmesini sağlıyor. Yağ sindiriminde görev alan safranın sentezlenmesinde kullanılıyor. Testosteron, östrojen ve kortizol gibi hormonlar, kolesterol varlığında üretilebiliyor. 2 · Kolesterol çeşitleri neler? LDL-kolesterol: Devamı…

kalp, kardiyovasküler sistem, kalp-damar sistemi, kalp maketi

Kalp-damar hastalıklarının sebebi: Kolesterol değil oksi-kolesterol

Vücudun normal işleyişi için gerekli bir biyokimyasal madde olan kolesterol, hücre zarının yapısına katılıyor, bazı hormonların üretilmesine yardım ediyor ve sindirimde önemli rol oynuyor. Öte yandan dolaşımdaki çok yüksek kolesterol düzeyleri ve LDL olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinin yüksek olması, kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor. Oksi-kolesterol, vücutta doğal olarak Devamı…

tansiyon, kan basıncı, hipertansiyon

Hipertansiyon: Nedenleri, risk faktörleri ve beslenme tedavisi

Kanın damar çeperine yaptığı basınç tansiyon olarak biliniyor. Tansiyon, sistolik (büyük tansiyon) ve diyastolik (küçük tansiyon) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sistolik basıncın 140 mmHg’den, diyastolik basıncın ise 90 mmHg’den yüksek olması hipertansiyonu tanımlıyor. Kronik bir hastalık olan hipertansiyon, Türk toplumunda %31-40 sıklıkla görünüyor. Hipertansiyonun nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini, tedavisini ve beslenme Devamı…

kolesterol, hiperkolesterolemi, yüksek kolesterol, kan lipitleri, kan yağları

Kolesterol dengesini sağlamanın anahtarı: Hiperlipidemide beslenme stratejileri

Lipit metabolizmasındaki bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan hiperlipideminin kardiyovasküler hastalık gelişimde yaygın bir risk faktörü olduğu biliniyor. Hiperlipidemide, LDL kolesterolün düşürülmesinde beslenme önemli rol oynuyor. Hiperlipidemi ile yaşıyorsanız beslenmenizde bu içerikte yer verdiğim ilkelere dikkat etmenizi öneriyorum. Doymuş yağ içeriklerinin yüksek olması nedeniyle sakatat, kaymak, krema, kuyruk yağı, iç yağı Devamı…

Diz, sedye, hastane, hasta, doktor, bacak uzatma, kot ceket, beyaz önlük, hasta değerlendirme

Fil hastalığı

Tropikal bölgelerde görülen ve ipliksi solucanların neden olduğu bir sağlık sorunu (elefantiyazis)¹ olan fil hastalığı, halk arasında lenf ödemine (lenfedema, lymphedema) ithafen kullanılıyor. Lenfödem kollarda, bacaklarda ya da gövdede şişkinliklerle kendini gösteriyor. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenfatik sistemin bozulması sonucunda oluşuyor ve yavaş yavaş ilerliyor. Özellikle meme kanseri Devamı…

ödem, edema, bacak, lenfödem, lenfedema

Lenfödem nedir?

Lenfödem (fil hastalığı) proteinden zengin lenf sıvısının dokularda birikmesi sonucunda ağrı ve şişkinlik ile karakterize hastalığı ifade ediyor. Lenfödem türleri nelerdir? Lenfödemin iki çeşidi bulunuyor: Birincil lenfödem: Bu tip lenfödemler genelde lenf damarlarındaki yapısal bozukluklarla kalıtsal olarak meydana geliyor. Özellikle meige (tek bacağı etkileyen lenfödem biçimi) veya milroy hastalığı (her iki ayak Devamı…

ödem, edema, bacak, leg

6 soruda ödem

Sağlıklı bireylerde tüketilen sıvı miktarı ile vücuttan atılan sıvı miktarı denge içindedir. Dolaşım sistemi kan damarları aracılığıyla kalbin su, oksijen ve besin ögelerini dokulara taşımasını sağlıyor. Dokularda kullanılan su, oksijen ve besin ögeleri kan damarları aracılığıyla kalbe geri dönüyor. 1 • Ödem nedir? Dolaşım sisteminde görev alan sıvılarda dengesizlik sonucu vücutta Devamı…