Öz denetim (otokontrol) davranışlarımızı kontrol etme ve dürtülerimizi yönetme becerisi olarak tanımlanabiliyor. Öz denetimi sağlamadan davranmamıza ise dürtüsellik deniyor.

duygu, şaşkın, öfke, act, kabul ve kararlılık, kulak

İstenmeyen davranışlardan kaçınmamıza ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olan öz denetim beynimizin problem çözme, planlama ve karar verme merkezi olan prefrontal korteks ile ilişkilendiriliyor.

beyin, ilaç, psikoloji, psikiyatri, antidepresan

Prefrontal korteks diğer canlılara oranla biz insanlarda daha büyük oluyor. Bu nedenle hayvanlar daha dürtüsel davranıyorken biz, öz denetim becerimizle davranışlarımızı düzenleyebiliyoruz.

çaresizlik, öğrenilmiş çaresizlik, köpek, evcil, hayvan

Örneğin; ders çalışmanız gerekiyor ancak sosyal medyada zaman geçirmeye devam ediyorsunuz. Sosyal medyaya ayırdığınız zamanı kısıtlayıp ders çalışmaya başladığınızda öz denetimi sağlamış oluyorsunuz.

teknoloji bağımlısı çocuk

Bunun gibi birçok örnek verilebilir:

  • Alkollü bir etkinlikte aldığınız alkol miktarını sınırlandırabilmeniz,
  • sağlıklı beslenme kararı aldığınız bir süreçte ikram edilen atıştırmalıkları reddetmeniz,
  • bir toplantıyı yerinizde oturarak ve sakince dinleyebilmeniz,
  • isteklerinize göre değil bütçenize göre alışveriş yapabilmeniz de öz denetimi sağladığınızı gösteriyor.

kalori, donut, donat, şeker, tatlı, atıştırma, pasta, kakaolu tatlılar, kaçamak

Öz denetimin nasıl kazanıldığına dair net bir bilgi bulunmuyor ancak genetik faktörlerin, yetiştirilme biçimimizin, içinde yaşadığımız kültürün öz denetimi etkilediği düşünülüyor.

Aile bağları, teknolojiye karşı anne baba beraberliği, çocuklar

Öz denetimin geliştirilebilen bir beceri olup olmadığı da tartışılıyor. Hedefler belirlememiz, rutinler oluşturmamız, dürtüsel davranmamıza neden olabilecek ortamlardan uzak durmamız öz denetimimizi geliştiriyor gibi görünüyor.

plan, defter, boş, sayfa, kalem, beyaz, incele, kayıt, günlük

Öz denetimi geliştirmek bireysel bir süreç olduğundan belli başlı teknikleri kullanmak işe yaramıyor olabilir. Bu nedenle kendi yolunuzu bulmaya çalışabilir ve bir psikolog ile görüşebilirsiniz. Sağlıklı günler.

110 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir