Salon bitkileri hem iç mekânlara estetik bir dokunuş katıyor hem de ortamın havasını temizleyerek atmosferi iyileştiriyor.

salon, terapi odası, seans merkezi, klinik, bitki

Salon bitkilerinin canlılığını koruyabilmesi için gün ışığına, toprağa, suya, uygun sıcaklığa ve gübrelemeye dikkat etmek gerekiyor. Gelin salonlarımızda en sık kullandığımız bitkileri hem yakından tanıyalım hem de onların daha sağlıklı yaşamaları için gereken koşulları hatırlayalım.

aloe vera, salon bitkileri

Aloe vera

Tıbbi sarısabır ismiyle de bilinen aloe vera bitkisinin bol güneş alması geriyor. Fazla suyu sevmeyen bu bitkiyi sadece toprağının en üstündeki birkaç santimetresi kuruduğunda sulayın. Bu, aloe vera bitkinizi yazın 2-3 haftada bir, kışın ise daha seyrek sulamanız gerektiği anlamına geliyor.

areka, salon bitkileri

Areka

Keçiboynuzu palmiyesi ya da salon palmiyesi olarak da bilinen areka, kısmen de olsa ışık alan, aydınlık ortamlarda yetişiyor. Bitkiyi doğrudan güneşe maruz bırakmak yapraklarında yanıklara ve solmalara neden oluyor. Organik maddeler açısından zengin toprak tercih eden areka, su tutan toprakları sevmiyor. Areka için yandan köklerinin sıkışmadığı, bitkinin genişlemesine müsaade edecek bir saksı seçmek gerekiyor.

aşk merdiveni çiçeği, salon bitkileri

Aşk merdiveni çiçeği

Boston eğrelti otu, kılıç eğrelti otu gibi isimlerle de anılan aşk merdiveni, bakımı son derece kolay hızla gelişen bitkiler arasında yer alıyor. Bu bitkinin direkt güneş ışığı almayan, aydınlık ortamda ve drenaj deliklerine sahip saksıda yetiştirilmesi gerekiyor. Orta miktarda nemli ve sıcak ortamları tercih eden bu bitkinin bulunduğu ortamın 20°C’nin altına düşmemesi ve her ilkbaharda gübre takviyesi yapılması gerekiyor.

aşkın göz yaşları, salon bitkileri

Aşkın göz yaşları bitkisi

Kurak toprakları seven aşkın göz yaşları bitkisini sıkça sulamamak gerekiyor. Bu işlem sırasında yapraklarına su değdirmemek bitkinin gelişimi için yarar sağlıyor. Aşkın göz yaşları bitkisinin hızlıca gelişmesi için güneş ışığı alan bir ortamda yetiştirilmesi öneriliyor.

barış çiçeği, salon bitkileri

Barış çiçeği

Mineral bakımından zengin ve nemli topraklarda yetişen barış çiçeği 18-28ºC’lik ortamları seviyor. Yelken çiçeği de denenen bu bitkiyi asla susuz bırakmamak gerekiyor. Barış çiçeğinin yapraklarına su püskürterek mekânı nemlendirmeyi ve kök gelişiminin hızlanması için derin saksı kullanmayı unutmayın.

bonsai ağacı, salon bitkileri

Bonsai ağacı

Bakımı kolay bir bitki olan minyatür bonsai ağacı, 20°C’nin altına düşmeyen, güneş ışığını direkt almayan ancak bol ışıklı, aydınlık ortamları seviyor. Toprağı tamamen kuruduğunda sulanması gereken bonsai ağacı, iki ayda bir gübre takviyesi isteyebiliyor.

dağ palmiyesi salon bitkileri

Dağ palmiyesi

Doğrudan gün ışığı almayan gölge yerleri seven sağ palmiyesini (chamadorea) sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulayın.

deve tabanı

Deve tabanı

18-24ºC’lik nemli ortamları seven deve tabanına monstera ismi veriliyor. Deve tabanının hızla gelişmesi için evin nem dengesini sağlamak gerekiyor.

salon bitkileri, difenbahya

Difenbahya

Tropikal bir bitki olan difenbahya bitkisine halk arasında ağlayan çiçek deniyor. Her iklimde kolayca yetişen bu bitki aydınlık ortamı seviyor. Güneş ışığını dolaylı olarak alması gereken difenbahya, kışın da gün ışığı almak istiyor. Soğuk havalarda bu bitkinin bulunduğu ortamın 10ºC’nin altına düşmemesi gerekiyor. Yazın haftada iki, kışın ise bir kez su isteyen bitkinin toprağı her yerine eşit miktarda su almak istiyor.

dracaena, salon bitkileri

Drasena

Suyu gövdesinde tuttuğu için sık sulanmayı sevmeyen drasena bitkisinin toprak tamamen kuruduğunda sulanması tavsiye ediliyor. Yapraklarına su püskürterek nem ihtiyacını karşılayabileceğiniz bu bitki gün ışığını seviyorsa da zifiri karanlıkta kalmaması ya da direkt güneş almaması gerekiyor.

dua çiçeği, salon bitkileri

Dua çiçeği

Sıcaklığa karşı hassas bir bitki olan dua çiçeği 18ºC’nin üzerindeki ortamlarda gelişiyor. Yazın yarı gölgede, kışın aydınlık ortamlarda yetiştirilmesi gereken bu bitki nemli ortamlara ihtiyaç duyuyor. Düzenli sulama isteyen dua çiçeğini yaz aylarında çok, kış aylarında ise az sulamak gerekiyor.

Fil kulağı, salon bitkileri

Fil kulağı

Gün ışığını çok seven fil kulağı dengesiz olarak ışık aldığında yapraklarının şekli bozuluyor. Suyu saplarında depolayan bu bitkinin yaprakları yeterince su alamadığında sarkıyor. Fil kulağının toprağını kışın bile hafif nemli tutmak gerekiyor. Sıcak ortalama ihtiyacı olan bu bitkinin 16ºC’nin altındaki ortamlarda bulunmaması gerekiyor.

kalanşo, salon bitkileri

Kalanşo

Aydınlık ve havadar mekânları seven kalanşo bitkisinin yaprakları besin ögesi ve su ihtiyacını karşılıyor. Güneş ışığına doğrudan maruziyet bitkinin büyümesini durduruyor hatta ölmesine neden olabiliyor.

kaucuk bitkisi, ficus elastica robusta, kauçuk çiçeği

Kauçuk çiçeği

Nemli ortamları ve iyi drenajlı toprakları seven kauçuk çiçeği (Ficus elastica robusta) büyük odalarda, koridorlarda, resepsiyon alanlarında ve kapalı teraslarda kullanılıyor. Yapraklarına ayda iki kez su püskürterek nemlendirebileceğiniz bu bitki 6ºC’nin üzerindeki ortamlarda dolaylı güneş ışığı almayı seviyor. Az miktarda su isteği bulunan kauçuk çiçeğinin toprağı tamamen kurumadan su vermemek gerekiyor. İyi drenajlı toprakları daha çok seven kauçuk çiçeğine robusta da deniyor.

kroton petra, salon bitkileri

Kraton

Kroton petra da denen kraton bitkisinin sarı, turuncu ve yeşil renkli sıra dışı yarakları bulunuyor. 20°C’nin altına düşmeyen, direkt güneş ışığı almayan aydınlık alanları seven bu bitkinin toprağı tamamen kuruduğunda sulanıyor. Her ay gübre desteği, yılda bir kez ise saksı değişimi öneriliyor.

kurdele çiçeği

Kurdele çiçeği

Aşırı gün ışığı istemeyen kurdele çiçeği, nemli ortamları seviyor. Kurdele çiçeğinin yapraklarında sararma, solma veya kararma oluşması az ışık aldığını veya sulama periyodlarındaki yanlışı gösteriyor.

bambino, pandora kauçuğu

Pandora kauçuğu

Keman yapraklı kauçuk çiçeği ya da bambino da denen pandora kauçuğunun (Ficus lyrata)  damarlı, yeşil ve gösterişli yaprakları bulunuyor. Aydınlık ve yarı gölge alanları seven bu bitkinin gelişimi için 15-26ºC sıcaklık gerekiyor. Kışın haftada bir, yazın ise iki kez sulanması gereken pandora kauçuğunun yaprakları tozu sevmiyor. Bakımı iyi yapılan pandora kauçuğunun yaprakları yarım metreye kadar büyüyebiliyor.

para çiçeği, salon bitkileri

Para çiçeği

Sıcak ortamları seven para çiçeği, gün ışığını güzel alan her yerde büyüyor. 15-30°C’de güzel gelişen bitkinin toprağı kurudukça sulama yapabilirsiniz.

paşa kılıcı, salon bitkileri

Paşa kılıcı

Düşük ışıkta bile yaşayabilen paşa kılıcı, toprağı kurumadan sulama istemiyor. Bu bitki, 15°C’nin altındaki ortamları pek sevmiyor.

pathos, salon sarmaşıüı, salon çiçekleri

Salon sarmaşığı

Pathos adıyla da tanınan bu bitki orta dereceli iç mekân ışığı istiyor. Doğrudan güneş ışığında yetişmeyen salon sarmaşığı, nemli toprak seviyor. Tropikal bir bitki olması nedeniyle salon sarmaşığı 12-30ºC’lik ortamda iyi yetişiyor.

sardunya, salon bitkileri

Sardunya

Direkt güneş ışığından ve sıcak ortamlardan hoşlanan sardunya, balkon ve teraslarda sıklıkla tercih ediliyor. Yaprakları nemi sevmeyen bu bitkinin havasız ve soğuk ortamlarda yaşama şansı düşüyor.

schefflera, salon bitkileri

Schefflera

Parlak aralya ismiyle de bilinen schefflera, 10-30°C aralığında daha sağlıklı yetişiyor. Yeterli miktarda su ve gün ışığı alan bu bitki hızla büyüyerek küçük çiçekler açıyor. Schefflera bitkisinin doğrudan güneş ışığı almaması gerekiyor.

salon bitkileri, starliçe

Starliçe

Cennet kuşu çiçeği veya turna gagası isimleriyle de tanınan bu bitki, doğrudan güneş ışığı almayı seviyor. Kuzey cephesine bakan yerlerde yetişmeyen starliçe için 15ºC’nin üzerindeki ortamlar ve nemli topraklar tavsiye ediliyor.

sukulent, salon çiçekleri

Sukulent

Kuraklığa karşı son derece dayanıklı olan sukulentlerin bazı türleri köklerinde su depoluyor. Bu sebeple çok sulanmaması gereken bu bitkiler doğrudan güneş almayan aydınlık ve rüzgârsız iç mekânlardan hoşlanıyor.

şakayık, vazo, çiçek

Şakayık

Yaz aylarında çiçek açan şakayık bitkisi, soğuk havaları hiç hazzetmiyor. Direkt olmasa da gün ışığını ve iyi drene edilmiş nemli toprakları seven şakayık bitkinizi üç günde bir sulamayı unutmayın.

salon bitkileri, şans bambusu

Şans bambusu

Direkt güneşi, klorlu çeşme suyunu, 18ºC’nin altındaki serin ortamı, çok kuru ya da aşırı nemli havayı sevmeyen şans bambusu uygun koşullarda çiçek açıyor.

Tradescanthia nanouk, telgraf çiçeği

Telgraf çiçeği

Doğrudan güneşe konumlandırılmaması gereken telgraf çiçeği 10ºC’nin üzerindeki aydınlık ortamlarda gelişiyor. Suyu çok seven bu bitki, gübreye gereksinim duymuyor.

salon bitkileri, yuka

Yuka

Avize çiçeği adıyla da bilinen yuka, direkt güneş almayı ve kurak toprakları seviyor. 0-32ºC’de yaşayabilen bu bitki gübrelemeye genellikle ihtiyaç duymuyor.

zamia salon bitkisi

Zamia

Zeze çiçeği de denen zamia, filtrelenmiş güneş ışığında iyi yetişiyor. Susuzluğa direnci yüksek olan bu bitkinin kökleri çok kuru veya sudan boğulmuş topraklarda zarar görüyor.

zümrüt dalgası, peperomia bitkisi

Zümrüt dalgası

Peperomia da denen zümrüt dalgası, çift hâlinde büyüyen yeşil yapraklardan oluşuyor. Bakımı epey kolay bu bitki 20°C’nin altına düşmeyen, doğrudan güneş almayan ve aydınlık alanları seviyor. Toprağı tamamen kuruduğunda sulanması gereken zümrüt dalgası senede bir defa gübre desteği ve bitki kökü saksıyı tamamen sardığında saksı değişimi istiyor.

salon çiçekleri, evde çiçek yetiştirme, temmuz

Bitki seçerken evinizin ışık koşullarını, sıcaklık ve nem düzeylerini göz önünde bulundurun. Siz de bitkilerinizin bakımlarını düzenli olarak yaparak onların daha sağlıklı, canlı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

596 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir