Uygun yöntemlerle kurutulan sumak meyvesinin, sofra tuzuyla karıştırılarak öğütülmesiyle sumak baharatı elde ediliyor.
Tanen, antosiyanin, flavonoit, terpenoit, fenolik asit içeren sumak, özellikle gallik asit ve türevleri nedeniyle güçlü antioksidan etki1 gösteriyor.
1 • Sumak, Yeni Koronavirüs’e karşı etkili mi?
Sosyal medyada sumağın KOVİD-19’a karşı kullanılabileceğine dair açıklamaların yapılması, bu baharata yönelik ilgiyi artırmıştır. Bakterisit (bakteri öldürücü) etkinliğe sahip olan ve prosiyanidin içeren sumağın, virüs üzerindeki etkisine yönelik yapılmış bilimsel çalışma2 henüz bulunmuyor.
2 • Diyabetle yaşayan bireyler, sumak tüketebilir mi?
Çay şeklinde demlenerek düzenli olarak tüketilen sumak; diyabetle yaşayan bireylerin açlık hislerini, ağız kuruluklarını ve halsizliklerini azaltıyor.
3 • Sumak, ağız hijyenini sağlamada kullanılabilir mi?
4 • Sumağın kabızlığa neden olduğu doğru mu?
İshal tedavisinde kullanılabilen sumağın aşırı tüketiminin konstipasyona (kabızlık) neden olabileceği2 belirtiliyor.
5 • Sumak, ağırlık kaybını destekliyor mu?
Sumak baharatının ya da sumaktan elde edilen çayın obezitenin beslenme tedavisinde etkili olduğuna dair yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor.
6 • Sumak çayı nasıl hazırlanır?
- 1 su bardağı içme suyunu cezveye ekleyerek ısıtmaya başlayın.
- 1 tatlı kaşığı sumağı suya ekleyerek karıştırın.
- Karışım kaynamaya başladığı an ocağı söndürün.
10 dakika sonra karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Hipertansiyon ve tiroit hastalıkları ile yaşayan bireylerin sumak çayını tüketmelerini önermiyorum.
Sumak hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1Karadaş, Ö. (2019). Işınlama işlemi uygulanmış sumak (Rhus coriaria L.) meyve yağlarının fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi · 2Türkiye Gazetesi (27.03.2020). Prof. Dr. Erdem Yeşilada: "Sumak, koronavirüs için faydalı mı" turkiyegazetesi.com.tr/saglik/691383.aspx
0 yorum