Sosyal medya aracılığıyla lüks tüketimin ve gösterişin ön plana çıktığı biliniyor. Bu platformlarda paylaşılan görkemli hayatlar epey uç pratikler içerebiliyor. Bunlar arasında yenilebilir altın da bulunuyor.

masadaki telefonlar, cep telefonu, mobil cihaz, sosyal ortamda iphone, cebimdeki yabancı

Kendine has görünümü ve maddi değeriyle öne çıkan altın metali yaprak, pul ya da toz formlarında gıda katkı maddesi ve gıda boyası olarak kullanılıyor. Diğer metallerin aksine nemli havada oksitlenmeyen ve paslanmayan altın gıdalara eklenebiliyor. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) gıdalara eklenebilen altını etiketlerde E-175 koduyla gösteriyor.

gıda etiketi, kovid, alışveriş, pandemi, raf, market, eldiven

Vücut için gerekli bir besin ögesi olmayan, herhangi bir besin değeri ya da sağlık yararı bulunmayan altın katkısı (yenilebilir altın) gıdaların görsel açıdan çekici hâle getirilmesi, süslenmesi amacıyla kullanılıyor.

altın yenir mi

Estetik amaçla tercih edilen altın katkısı şarap veya likör gibi içkilerde, biftek ve hamburgerlerde, suşi tabaklarında, dondurmalarda, şekerlemelerde, keklerde, kurabiye ve çikolata dekorasyonlarında hatta Türk kahvesinde tercih ediliyor.

altın katkılı tatlı, çikolata, marşmellov

Reaktif olmayan bir element olan altın, sindirim sistemi tarafından emilmiyor. Bu sebeple vücut altını kullanmıyor, dışkıyla atılıyor. Bu da altın tüketiminin beslenme ve sağlık açısından hiçbir faydası olmadığını ortaya koyuyor.

Afrika çocuk, siyahi çocuk, açlık

Öte yandan sindirim sistemine zarar vermemesi, alerjik tepkimelere neden olmaması ve enfeksiyonlara yol açmaması için güvenilir ve saf altın katkılarının tercih edilmesi gerekiyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Beslenmenize, sağlığınıza hiçbir katkı sağlayamayan ve son derece pahalı olan yenilebilir altını tüketmeyi düşündüğünüzde aç olduğu için uyuyamayan, yoksul insanları düşünün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.

376 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir