Hareketlerin ve dansın sanatla deneyimlenmesi olarak tanımlanan dans ve hareket terapisi, duygusal, fiziksel ve sosyal gelişime katkı sağlıyor.
Bireyin yaptığı hareketlerin onun düşünce sistemini ve hislerini yansıttığı ilkesine dayanan dans terapisi kişinin hareketlerini algılamasına, beden farkındalığını artırmasına ve hareket repertuvarını genişletmesine katkı sağlıyor.
Bire bir seanslar hâlinde ya da grup terapisi şeklinde alınabilen dans ve hareket terapisi, bu alanda eğitim almış lisanslı terapistler tarafından uygulanıyor. Dans ve hareket terapisti olabilmek için:
- Psikoloji, psikiyatri uzmanlığı, hemşirelik, çocuk gelişimi, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık-rehberlik veya iş ve uğraşı terapisi (ergoterapi) bölümlerinden mezun olmak,
- sanatla ilgili eğitim veren herhangi bir bölümden lisans mezunu olmak,
- eğitim fakültelerinin sanatla ilgili bölümlerinden birinden lisans mezunu olmak,
- lisans mezunu olup (beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, dil ve konuşma terapisi gibi) yukarıda belirtilen alanlardan herhangi birinde lisansüstü eğitim programlarını tamamlamış olmak,
- herhangi bir lisans mezunu olup sanat psikoterapisi alanında en az 120 saat teorik eğitim alarak 30 saat uygulama yapmış olmak şartları bulunuyor.
Dans ve hareket terapisti olabilmek için katılım belgesi, diploma ve sertifika gibi dokümanların belgelendirilmesi gerekiyor.
Dans ve hareket terapisinin yararları neler?
- Dans ve hareket terapisi dans, müzik ve oyun aracılığıyla güvenli bir ortamda içsel kaynaklara ulaşılmasını sağlıyor.
- Kişisel farkındalığa, özgüvene, özerkliğe ve sağlıklı bireyleşmeye katkı sağlıyor.
- Başat düşüncelerin, hislerin ifade edilebilmesini ve bunlarla başa çıkabilme becerisini geliştiriyor.
- Düşünce, duygu ve hareketler arasında bağlar kurabilmeyi destekliyor.
- Kişiye kendi ve başkaları üzerindeki etkisini yargılanmadan yaratıcı ve destekleyici bir ortamda deneyimleme olanağı sunuyor.
- Değişkenlerle başa çıkabilme ve adaptasyon mekanizmalarının gelişimini sağlıyor.
- Sözel ve hareketli iletişim yöntemlerini geliştirebiliyor.
Uygulanma biçimleri hedef grubun gereksinim ve amaçlarına göre değişebilen bu terapi yöntemi her yaş grubundan bireye¹ hitap ediyor.
¹admt.org.uk/whatis.html
0 yorum