böbrek, nefron, böbrekler, kidney, glomerüler hastalıklar

Akut glomerülonefrit

İdrarda albümin ve kan görülmesiyle ya da yüksek tansiyonla belirti veren akut glomerülonefrit genellikle anjin ve kızıl gibi streptokoklardan kaynaklanan başka bir enfeksiyonun varlığında ortaya çıkıyor. Sıklıkla glomerülonefrit ile sonuçlanan bu böbrek rahatsızlığını tifo, pnömokoksi, stafilokoksi gibi başka enfeksiyonlar tetikliyor. Hastalığın kesin tanısı böbrek biyopsisi yapılarak konuyor. Antibiyotikler ağır, hatta Devamı…

böbrek, nefron, böbrekler, kidney, glomerüler hastalıklar

Kronik glomerülonefrit

Genellikle başka bir enfeksiyonun varlığında ortaya çıkan akut glomerülonefritten farklı olarak kronik glomerülonefrit uzun sürüyor. Kronik glomerülonefrit ile yaşayan bireylerin idrarında kanama ve protein kaybı görülüyor. Ayrıca bu bireylerde yüksek tansiyon ve ödem bulunuyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için hekiminizle görüşün. Sağlıkla kalın. 1.120 kez okundu

böbrek, idrar, itrah, organ

Pyelonefrit nedir?

Nefritin bir türü olan ve piyelit olarak da isimlendirilen pyelonefrit böbreğin pelvisine (piyelumuna) ulaşmış, yükselen bir idrar yolu enfeksiyonudur. Ciddileştiğinde ürosepsis terimiyle eşanlamlı olarak kullanılan pyelonefrit, antibiyotik kullanımıyla tedavi ediliyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle görüşün. Sağlıklı günler dileriz. 869 kez okundu

böbrek, nefron, böbrekler, kidney, glomerüler hastalıklar

Nefrotik sendrom

Günde 3,5 gramın üzerinde idrarla protein atılmasıyla karakterize bir rahatsızlık olan nefrotik sendrom, böbrek hasarına bağlı semptomlar grubu olarak kabul ediliyor. Nefrotik sendromun bulguları nelerdir? proteinüri hipoalbuminemi (kanda albümin düzeyinin azalması) hiperlipidemi (kan yağlarında artış) lipidüri (idrarda yağ damlacıklarının bulunması) ödem Nefrotik sendromda ağırlık artışı, yorgunluk ve köpüklü idrar da Devamı…

böbrek, nefron, böbrekler, kidney, glomerüler hastalıklar

Akut böbrek yetmezliği

Böbreğin hasar görmesiyle ortaya çıkan akut böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının ani olarak kaybıyla sonuçlanıyor. Akut böbrek yetmezliği durumunda böbreklerin çıkardığı azotsuz ve üre, kreatinin gibi azotlu atıklar vücutta tutuluyor. İşlev bozukluğunun ağırlığı ve süresine bağlı olarak bu birikinti, metabolik asidoz (kanın asitleşmesi) ve hiperkalemi (potasyum seviyesinde yükselme) gibi metabolik bozulmalara Devamı…

böbrek, iç organlar kidney

Böbrek taşı nedir? Böbrek taşı ve beslenme ilişkisi…

Böbrek kanallarında oluşan mineral içerikli sert kitleler böbrek taşı olarak isimlendiriliyor. Bu taşların hangi nasıl ve neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Ancak kalıtımın, doğuştan idrar yolları anomalilerinin, gut ve sistinüri gibi hastalıkların böbrek taşı oluşumuna neden olabileceği bildiriliyor. Taş oluşumunu önlemede yaşam biçimi değişiklikleri önemli rol alıyor. Hızlı ve hazır Devamı…

böbrek, idrar, itrah, organ

6 soruda kronik böbrek yetmezliği

GFH’nin (glomerüler filtrasyon hızının) azalması sonucunda böbreklerde ilerleyici ve geri dönüşsüz doku harabiyeti ile gerçekleşen anatomik ve fonksiyonel yetersizlik kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanıyor. 1 · Kronik böbrek yetmezliğinin görülme sıklığı nedir? Dünyada her on kişiden birinde diğer bir deyişle 500 milyon kişide kronik böbrek yetmezliği¹ görülüyor. Ülkemizde ise kronik böbrek yetmezliği milyonda 390 kişide² Devamı…

böbrek, organ, böbrek hastalıkları

Böbreklerin idrar oluşumundan sorumlu en küçük birimi: Nefron

Böbreklerin idrar oluşumundan sorumlu en küçük yapısal birimi nefron olarak tanımlanıyor. Sağlıklı bir insanın vücudunda iki adet böbrek bulunuyor. Her bir böbrek yaklaşık 1 milyon nefrondan oluşuyor. Nefronun bölümleri ve fonksiyonları nelerdir? Nefron glomerül ve tübül adı verilen iki temel yapıdan oluşuyor: Glomerüler kılcal damarlar ve bowman kapsülünden oluşan glomerül, kandan Devamı…

ilaç, ilaçlar, hap, kapsül, takviye, besin desteği, gıda takviyesi, antibiyotik, ilaç etkileşimleri

Diüretik nedir, diüretikler nelerdir?

Böbreklerden idrar çıkışını artırıcı etkinlik gösteren bileşenler diüretik olarak tanımlanıyor. Diüretikler halk arasında idrar söktürücü olarak biliniyor. Çoğunlukla ilaç olarak kullanılan diüretikler besin ya da besin takviyesi de olabiliyor. Diüretik besinler nelerdir? Anason, yeşil çay, siyah çay civan perçemi, mate, okaliptüs, huş ağacı bitkisi, karahindiba, altın çilek ve kuşburnu Bunun yanı sıra genellikle idrar artırıcı etkisinden Devamı…

laboratuvar sonucu, kadın doktor, hekim, kan, tetkik, analiz

Ürik asit nedir? Ürik asit hangi durumlarda yükselir veya düşer?

Pürinin karaciğerde parçalanması sonucunda ortaya çıkan biyokimyasal madde ürik asit olarak tanımlanıyor. Ürik asidin bir kısmı böbreklerden süzülüyor ve idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılıyor. Kandaki ürik asidin üst sınırı erkeklerde 7-8 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl olması gerekiyor. Vücutta ürik asit seviyesinin yüksek düzeyde seyretmesi hiperürisemi olarak adlandırılıyor. Hiperürisemiye neden olan etmenler Devamı…

laboratuvar, araştırma, çalışma, biyokimya, hormon, enzim, tahlil, hekim

Kreatinin nedir? Kreatinin hangi durumlarda yükselir veya düşer?

Kaslarda enerji olarak depolanan kreatin adlı maddenin yıkılması sonucunda oluşan ürün kreatinin olarak tanımlanıyor. Kreatinin böbrekler tarafından süzülerek idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılıyor. Vücuttaki miktarı cinsiyet, yaş ve kas kütlesine göre değişkenlik gösteren kreatinin kas  kütlesi arttıkça kandaki düzeyi yükseliyor. Kreatinin atımı: Böbrek yetmezliği, gebelik, hipertiroidi, kas ve enfeksiyon hastalıklarında artıyor uzun süreli Devamı…

böbrek, böbrek hastalıkları, böbrek anatomisi

Böbrek hastalıkları

Böbrek karnın arka kısmında bulunan ve nefron adı verilen yaklaşık 1 milyon fonksiyonel birimden oluşan bir çift organdır. Böbreğin işlevleri nelerdir? Su ve inorganik iyon dengesini düzenler. Üre, ürik asit, kreatinin, antibiyotik, diüretikler gibi metabolik atıkları kandan uzaklaştırır. Eritropoetin hormonunun (kırmızı kan hücreleri üretimini kontrol eden hormonun) yapımında görevlidir. Kalsiyum Devamı…

böbrek, ağrı, bel, kadın, sporcu, siyah, bel tutulması, bel fıtığı

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yollarındaki dokuların bakteriler, virüsler ya da mantarlar tarafından enfekte olmasına idrar yolu enfeksiyonu adı veriliyor. Çoğunlukla aşağıdan yukarıya seyir gösteren idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmediğinde enfeksiyon yukarıya taşınarak böbreklere ulaşıyor ve pyelonefrit oluşabiliyor. Ender de olsa vücutta gelişen birtakım enfeksiyonlar kan yoluyla doğrudan böbreklere de yerleşebiliyor. Konuya ilişkin geniş Devamı…