Kasaplık et olumsuz koşullar sebebiyle bozulabiliyor. Etin çürümesi, ette üreyen zararlı mikroorganizmaların ortamdaki besin ögelerini tüketmeleri sonucunda gerçekleşiyor.
Bu durum sağlık açısından risk oluşturuyor. Zira çürümüş et tüketildiğinde mikroorganizmaların ürettiği toksinler vücuda alınıyor.
Bakteriler, mayalar ve küfler, etin çürümesine neden olan ana etkenleri oluşturuyor. Bu mikroorganizmalar, etin yüzeyinde veya içinde üreyebiliyor.
Sıcaklık, mikroorganizmaların üreme hızını etkiliyor. Oda koşullarında mikroorganizmalar daha hızlı üreyerek çürüme süreci hızlanıyor. Nem de mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam sağlıyor. Bazı mikroorganizmalar oksijenli ortamda daha hızlı çoğalıyor. Bu nedenle etin hava ile teması çürümeyi hızlandırıyor.
Satın aldığınız etleri son kullanma tarihine göre tüketmeye özen gösterin. Eti buzdolabında düşük sıcaklıkta saklayın. Kısa süre içinde tüketemeyeceğiniz kadar çok eti ise dondurucuda muhafaza edin. Etleri hava geçirmez ambalajlarda saklayarak mikroorganizmaların ete ulaşmasını önleyebilirsiniz. Etleri çiğ ve pişmiş olarak ayrı kaplarda saklayın. Böylece çapraz kontaminasyonu engellemiş olacaksınız.
Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum