Hastalıkların geçmişteki seyrine bakarak gelecekte nasıl ilerleyeceğini anlamaya çalışan, paleopatoloji bilim dalında uzmanlaşan bilim insanlarına paleopatolog deniyor. Tarih öncesi dönemlerde yaşamış canlıların kalıntıları üzerinde hastalıkları inceleyen paleopatologlar, arkeolojik kazılarda bulunan kemik ve diğer kalıntıları analiz ederek o dönemde yaşamış canlıların sağlık durumu hakkında bilgi ediniyor.

Göbeklitepe, göbekli tepe, urfa kazılar, şanlıurfa dini merkez arkeoloji, turkey gobeklitepe,

Paleopatologlar arkeolojik kazılarda bulunan kemikler, dişler ve diğer kalıntıları detaylı bir şekilde inceleyerek hastalıkları tanımlıyor, antik topluluklarda yaygın olan hastalıkları belirleyerek bu hastalıkların o dönemdeki etkilerini anlamak için çalışıyor, kemikler üzerinde yapılan analizler, antik toplumların beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sağlıyor, buldukları verileri istatistiksel yöntemlerle analiz ediyor.

ilkel, atalar, antik, evrim, eski, kazı, arkeoloji

Genellikle tıp doktorları olan paleopatologlar öncelikle tıp fakültesinden mezun oluyor. Tıp eğitiminden sonra patoloji alanında uzmanlık yapmak gerekiyor. Öte yandan veteriner hekim, diyetisyen, fizyoterapist, ergoterapist ve sağlık fizikçisi gibi sağlık profesyonelleri de patoloji alanlarında lisansüstü derece alarak paleopatolog olabiliyor.

Diyetisyen, besin analizi, diyet gözlemi, beslenme doktoru

Paleopatologların arkeoloji ve antropoloji alanlarında bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bu konulardaki eğitim, antik kalıntıları doğru şekilde inceleme yeteneğini geliştiriyor. Paleopatologlar genellikle araştırma projelerine ve alan çalışmalarına katılarak tecrübe kazanıyor.

Göbeklitepe ve beslenme, tarihin başlangıcı, antik beslenme, Şanlıurfa, kazılar

Paleopatologlar genellikle müze, üniversite veya araştırma kuruluşlarında görev yapıyor. Bu alanda çalışmak isteyen sağlık profesyonellerinin multidisipliner bir eğitime sahip olması; tıp, sağlık bilimleri, arkeoloji ve antropoloji alanlarında uzmanlaşması gerekiyor.

858 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir