Antibiyotiklerin keşfi şimdiye kadar gerçekleşen farmakolojik başarıların ilk sıralarında yer alıyor. Penisilin antibiyotiğinin tedavide kullanılmaya başlandığı yirminci asrın ortalarından itibaren girilen antibiyotik çağında yaşam süresinin 10 yıl kadar uzadığı¹ biliniyor.

sindirim sistemi, bağırsaklar, human, anatimi, mide

Antibiyotiklerin yaygın biçimde kullanıldığı günümüzde bakterilerce geliştirilen direnç nedeniyle enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde başarı oranı düşüyor. Antibiyotik tedavisinden ve bu ilaçların yararlı etkilerinden tamamıyla mahrum kalınacak bir senaryo, çok ciddi sorunlara¹ neden olabilir. Bilim insanları postantibiyotik çağının sınırına geldiğimizi¹ söylüyor.

probiyotik, mavi, besin takviyesi

Mikroorganizmalar biyosferin hemen her köşesinde rastlanabilecek direnç faktörlerini birbirlerine aktarabildikleri büyük bir ekosistem oluşturuyor. Bu direnç faktörlerinin sistemik toplamına rezistom ismi¹ veriliyor. Hareketli genetik elemanların sistemik toplamı ise mobilom olarak¹ tanımlanıyor.

bağırsak bakterileri, probiyorik, dost bakteriler, gastro

Antimikrobiyal direnç profillerinin daha iyi anlaşılabilmesi adına yeni nesil moleküler mikrobiyolojik ve biyoinformatik yaklaşımların geliştirilmesi gerekiyor. Doğadaki rezistom ve mobilom yapılarının daha iyi kavranması:

  • Antibiyotiklerin klinik ve endüstriyel düzeyde bilinçli kullanımına
  • direnç motiflerine göre antibiyotik seçim stratejilerinin geliştirilmesine,
  • patojen ve direnç yayılımının kontrolü için etkin biyo-güvenlik yaklaşımlarının besimsenmesine
  • yeni nesil antibiyotik tasarımlarına
  • bakteriyofaj-terapi ve probiyotik terapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemlerin geliştirilmesine öncülük edebilir.

Konuya ilişkin geniş bilgi için hekiminizle ve gastroenteroloji diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.

floradergisi.org/managete/fu_folder/2015-04/2015-20-04-167-173.pdf
1.344 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir