Sağlıkta şiddet, sağlık çalışanlarına, hastalara veya ziyaretçilere karşı fiziksel, sözlü veya sözsüz her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Sağlıkta şiddetin ortaya çıkmasına neden olan 10 davranışa birlikte bakalım.

erkek diyetisyen, hasta

Hasta veya hasta yakınları, sağlık hizmetleri konusunda yeterli bilgiye sahip değilse veya yanlış beklentiler içindeyse bu durum sağlık çalışanlarına karşı agresif davranmalarına neden olabiliyor.

iwatch, apple watch, apple saat, akıllı saat, spor, idman, antrenman

Çok uzun bekleme süreleri hem hastaların hem de hasta yakınlarının sabrını test edebiliyor. Stresli ve gergin bir ortam yaratan bu durum sağlık çalışanlarına karşı şiddetli davranışlarına dönüşebiliyor.

iletişim, sendili, bendili, suçlama, yanlış, işyeri

Hasta veya hasta yakınlarının sağlık çalışanlarıyla iletişim kurmakta zorlanması, yanlış anlaşılmaların ortaya çıkmasına ve gerilimin tırmanmasına yol açabiliyor.

öfke patlaması

Bazı insanlar öfke yönetimi sorunlarına sahip olabiliyor. Böyle insanlar stresli anlarda kontrolü kaybedebiliyor.

alkol, kadeh

Alkol veya uyuşturucu kullanımı kişinin davranışlarını kontrol edememesine neden olabiliyor. Madde kullanımı, şiddetli davranışların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

ders çalışma, okuma, araştırma yapma, kitaplar

Sağlık çalışanları, zaman alıcı prosedürler, performans kaygısı, şikâyet yönetimi, iş yükü ve yoğun stres nedeniyle zaman zaman sabrını kaybedebiliyor.

fizyoterapist, erkek hasta, kadın fizyoterapi uzmanı, muayene

Bazı durumlarda hasta veya hasta yakınları, sağlık hizmetlerindeki yasal sorunlar nedeniyle öfkelenebiliyor.

halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kırgınlık, hastalık, kadın, iş, ofis, bilgisayar, çalışma, toplantı

Kültürel farklılıklar, yanlış anlaşılmaların ortaya çıkmasına ve gerilimin artmasına neden olabiliyor.

ateş, vücut sıcaklığı, soğuk algınlığı, nezle, grip, humma, ateşli, üşütme, hastalanma, akut hastalık, iltihap,

Bazı insanlar, sağlık hizmetlerine karşı güvensizlik veya korku duyabiliyor. Bu da şiddetin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Yaşamımızın en zor anlarında bizimle birlikte olan ve sağlığımız için var gücüyle çalışan sağlık personelleri saygıyı hak ediyor. Şiddetin her türlüsüne dur diyoruz. Keyifli günler.

303 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir