Bebekler ilk yıllarında, onların güvenlik ve rahatlama ihtiyaçlarını karşılayacak bir figüre gereksinim duyarlar. Bebeğin bu ihtiyaçlarını karşılayan figür ile duygusal ilişki kurmasına bağlanma denir. Güvenli bağlanma ise bakım veren kişinin, bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı ve tutarlı şekilde cevap vermesiyle oluşur.
Fiziksel temas
Yeni doğan bir bebeğin temel ihtiyacı güvenliktir. Güvenlik ise ilk olarak fiziksel temas ile sağlanır. Bebeği kucağınıza alarak veya ona sarılarak, kendisine bu dünyada güvende olduğu ve korunduğu mesajını verirsiniz.
Sıcaklık
Önemli bir etken olan fiziksel temas, sıcaklıkla beraber anlam kazanır. Sıcaklıktan kastettiğim ise duygusal temastır. Bebeğe sevgiyle sarılmanız, ona değerli ve sevilmeyi hak eden biri olduğunu hissettirir.
Göz teması
Göz teması kurmanız, bebeğe onu fark ettiğinizi ve onayladığınızı gösterir. Bu nedenle göz teması, güvenli bağlanma için gereken duygusal bağı kuvvetlendirdiği gibi olumlu bir kendilik duygusunun oluşması için de önemlidir.
Duyarlılık
Bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına zamanında cevap verdiğinizde bebek, hem kendisini güvende hisseder hem de diğer insanlara güvenebileceğini öğrenir. Bebeğin ihtiyaçlarına yönelik duyarlılık göstermeniz, onun da ilerde kendisinin ve diğerlerinin ihtiyaçlarının farkında olmasını sağlayacaktır.
Tutarlılık
Bebeğin ihtiyaçlarını karşılarken duygularınızda ve davranışlarınızda tutarlı olmanız, ona güvende olduğunu hissettiren etkenlerden biridir. Ayrıca aile yaşamının ve fiziksel koşulların da dengeli ve tutarlı olması güvenli bağ kurmayı desteklemektedir.
Yukarıdaki koşullar sağlanmadığı takdirde, bebek ile bakım verenkişi arasında güvenli bağlanma oluşmayabilir. Ancak bağlanma, bebeklikte son bulmadığından çocukluk döneminde de diğer kişilerle (büyükanne, kardeşler, öğretmen, vb.) kurulan ilişkiler acılığıyla güvenli bağlanma gerçekleşebilir.
0 yorum