Detoks, vücudun toksin adı verilen zararlı maddelerden arındırılmasını ifade ediyor.
Bu zararlı maddelerin başında gıda katkı maddeleri, pestisit artıkları, fitalat, poliklorlu bifenil (PCB) ve bisfenol-a (BPA), dioksinler ve cıva geliyor.
Vücudumuz sürekli detoks halinde… Bu detoksifikasyon işlemini ise karaciğer ve böbrekler yapıyor. Bir yandan yağ yakarken öte yandan vücutta birikmiş toksinleri attığı iddia edilen detoks diyetleri aslında işe yaramıyor.
Detoks diyetlerinin hiç mi faydası yok?
Detoks diyetlerinin yararlarını şöyle sıralayabilirim:
- Kafein kullanıyorsanız baş ağrınız hafifleyebilir.
- Yoğun miktarda alkol alıyorsanız mahrumiyet size muhtemelen faydalı olacaktır.
- Daha az yemeniz şişkinliğinizi ve bununla bağlantılı diğer sindirim sorunlarınızı azaltacaktır.
- Açlık sınırında beslenmeniz evrimsel olarak enerjinizin yükselmesini hatta mutluluk hissinizin artmasını¹ sağlayabilir.
- Bu diyetin bir temizlik olduğu ve temizliğin size faydalı olacağına dair inancınız kendinizi daha dinç, gençleşmiş ve sağlıklı hissetmenize neden olabilir.
Sürekli abur-cubur beslendikten sonra temizlik yaparak günah çıkartamazsınız. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme kesinlikle bu değil…

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Eğer ifade etmek istediklerimi anlıyor ve beslenmenizi iyileştirmek için çaba göstermek istiyorsanız detoks diyetlerinden medet ummak yerine size en yakın uzman diyetisyene başvurun. Sağlıklı günler diliyorum.
¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
0 yorum