Makrobiyotik diyetin popülaritesiyle paralel olarak uluslararası tanınırlığı artan dulavrat otu (Arctium lapa, Burdock), uluavratotu, pıtrak, dulkarıgömleği, hanımyaması gibi isimlerle de biliniyor.
Soğuğa ve kötü hava koşullarına karşı dayanıklı bir bitki olan dulavrat otunun çayı, yağı, tentürü ve merhemi yapılıyor.
Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika coğrafyalarında yaygınlık gösteren dulavrat otunun Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu’da farklı türlerine rastlanıyor. Anadolu’da arsızlığı simgeleyen bitkinin nazardan koruduğuna inanılıyor bu nedenle dulavrat otu motifleri kilimlere işleniyor.
Parlak morumsu kırmızı çiçekleri bulunan bu bitkinin kökleri bazı mutfaklarda sebze olarak kullanılıyor. Tatlı, hafif ve keskin bir tada sahip olan dulavrat otu köklerinin gevrekliği 5-10 dakika suda bekleterek azaltılabiliyor.
100 gram çiğ dulavratotu 17 gram karbonhidrat, 3,5 gram lif, 3 gram şeker, 1,5 gram protein içeriyor ve 72 Kcal enerji veriyor. Ayrıca dulavrat otu kökleri müsilaj, kükürtlü asetilen, poliasetilen ve acı guaianolit tipi bileşenler; tohumları ise arktigenin, arktiin ve butirolakton lignanlar içeriyor.
Orta düzeyde antioksidan kapasitesi bulunan dulavrat otu, diüretik (idrar söktürücü) ve terletici etkinlik gösteriyor.
Dulavratotu dikkatli bir şekilde toplanmazsa kökleri ravent ve güzelavrat otu bitkileriyle karıştırılabiliyor. Bu bitkiler hassas bireylerde alerjiye sebep oluyor.
Dulavrat otundan çay hazırlayarak günde 2-3 kupa içebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş dulavrat otunun üzerine 200 mL taze kaynatılmış su ilave ederek kaynatmadan 8-10 dakika demlemenizi öneriyorum.
Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, ishaliniz varsa, gebelik dönemindeyseniz veya emziriyorsanız dulavrat otu kullanmayın. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum