beyaz yumurta, yumurta sarısı, viyol yumurta, yumurta kartonu

Mavi yumurta mı beyaz yumurta mı?

Mavi yumurtanın faydaları Şifa deposu mavi yumurta Gibi başlıklar son yıllarda medyada sıklıkla yer buluyor. Hâliyle mavi yumurtanın beyaz yumurtadan farkı merak ediliyor. Peki gerçekten iddia edildiği gibi mavi yumurta diğer yumurtalardan daha mı yararlı? Gelin bunu inceleyelim. Yumurtanın rengini tavuğun türü belirliyor. Mavi yumurtayı Aracuana,  beyaz yumurtayı ise Leghorn ırkındaki Devamı…

yumurta, 2, iki, sarı yumurta, tavuk yumurtası

Yumurta kabuğunu yıkamalı mısınız?

Farklı ülkelerde farklı besin güvenliği standartları uygulanıyor. Bu nedenle yumurtanın kabuğu yıkanmalı mı sorusunun yanıtı ülkeden ülkeye değişiyor. Yumurta kabuğunun üzerinde kütikula (bloom) adı verilen koruyucu tabaka bulunuyor. Kütikula, yumurta kabuğunda bulunan gözeneklerden (porlardan) mikroorganizma geçişini engelliyor. Taze yumurtanın iç kısmı steril kabul ediliyor. Uygunsuz depolama koşullarında kabuğun dış yüzeyinde Devamı…

besin alerjileri, çilek, meyveler, tahta kaşık, şimşir kaşık, kırmızı beyveler

Alerjiye neden olabilen 20 besin!

Vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği şiddetli tepki olarak tanımlanan alerji, reaksiyona neden olan maddelerin (alerjen) besin yoluyla, solunumla veya temasla alınması sonucunda ortaya çıkıyor. 1 • Alerjiye neden olabilen besinler: “Buğday” Islah edilmiş tek yıllık otsu bir bitki olan buğday un ve yem üretiminde kullanılan temel maddeyi oluşturuyor. 2 • Devamı…

Yumurta, sağlıklı tabak, haşlanmış yumurta

Bebeğim için ek besine başlıyorum: Yumurtalı kahvaltı menüsü

Yumurta kaliteli protein, fosfor, selenyum, demir, çinko, kolin, A, D, B2 ve B12 vitaminleri içeriyor. Bu besin ögeleri büyüme-gelişmeyi hızlandırıyor ve bağışıklık sistemini koruyor. Altıncı ayını dolduran bebeğinize yumurtanın sarısını vermeye başlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazını ise 9-12. aylara ertelemelisiniz. Yumurtalı kahvaltı menüsü Yumurtalı kahvaltı menüsü için gereken besinler ve miktarları şöyle: Devamı…

beyaz yumurta, yumurta sarısı, viyol yumurta, yumurta kartonu

Ağırlık kaybetmek isteyen bireyler yumurtayı nasıl pişirmeli?

Yumurta, zayıflama diyetlerinde sıkça tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Eğer siz de ağırlık kaybetmek istiyorsanız diyetinizde yumurtaya neden yer vermelisiniz ve yumurtayı nasıl pişirmelisiniz? Yumurtanın beyazı protein, sarısı ise hem protein hem de yağ, demir, A ve B grubu vitaminler bakımından zengin bileşime sahiptir. Ayrıca yumurta içerdiği protein ve yağ Devamı…

bebek, beslenme, ek gıda, tamamlayıcı beslenme

Yumurta sarısını bebeğinize nasıl vermelisiniz?

Pek çok besin ögesini yapısında barındıran yumurtanın anne sütünden sonra en yüksek biyolojik değere sahip besin olduğu biliniyor. Bu durum yumurtanın örnek protein kaynağı olmasını sağlıyor. Yumurtanın beyazı tamamlayıcı beslenme dönemindeki bazı bebeklerde alerjiye sebep olabileceğinden yumurtanın sarısını tercih etmelisiniz. Yumurta sarısında B1, B2, B3, B12, A, D, E, ve Devamı…

yumurta, 2, iki, sarı yumurta, tavuk yumurtası

Yumurta

Yumurta öylesine zengin besin bileşimine sahip ki bir adet hücrenin civcive dönüşmesini sağlayabiliyor. Yumurtanın mükemmel amino asit profili kaliteli proteinler içermesini sağlıyor. Proteinler vücudun ana yapı taşları olarak nitelendiriliyor. Yumurtanın beyazı yapısında sadece protein barındırıyorken sarısı kalsiyum, demir, potasyum, çinko, manganez, selenyum, A, B2, B5, B9, B12, D ve E Devamı…

vegan, vejetaryen, yeşil, yaprak, sarı

Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi!

Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketilmemesi temeline dayanan vejetaryen beslenme, tarihsel süreç içinde farklı bölümlere ayrılmıştır. 1 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Tam vejetaryen” Tam vejetaryen beslenen bireyler bu besinleri tüketiyor: Sebze, meyve, tahıl, baklagil Tam vejetaryen beslenen bireyler şunları tüketmiyor: Kırmızı et, sakatat, tavuk, hindi, balık, su ürünleri, süt, yoğurt, kefir, peynir, tereyağı, Devamı…

tavuk, tavuk sote, et, brokoli

Et değişimleri

Daha önceki içeriğimde besinlerin değişimlerinin hangi anlama geldiğini açıklamıştım. İlişkin yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Et değişim sınıflamasında yer alan besinler 6 gram protein ve 5 gram yağ içeriyor. Kırmızı etlerin değişim listesi Besin Ortalama ölçü Çiğ ağırlığı (g) Pişmiş ağırlığı (g) Biftek 1 avuç içi büyüklüğünde 30 20 Kıyma 1 yemek Devamı…