Hem bireylerin sağlığını koruma hem de gezegenin kaynaklarını daha verimli kullanma amacını taşıyan beslenme yaklaşımına sürdürülebilir beslenme deniyor.

salatalık, dereotu, limon, file, vegan, yeşillik, alışveriş, torba, file, bez poşet, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir beslenme hayvansal kaynaklı besinler yerine bitki bazlı beslenmeye dayanıyor. Hayvansal besinler, su kullanımı, toprak erozyonu ve sera gazı emisyonları gibi çeşitli çevresel etkilerle ilişkilendiriliyor.

kırmızı, kadın, file, pazar, alışveriş, mutfak alışverişi, sürdürülebilir beslenme, portakal, greyfurt

Bitkisel beslenme ise hem enerjinin hem de doğal kaynakların kullanımını azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

pembe, kız, çocuk, tarla, filiz, yeşillik, ekip biçme, saman, ekme, dikme, tohum, tarla, tarım, ziraat, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Besinleri yerel olarak üretmek ve mevsimine uygun olarak tüketmek, taşıma ve depolama maliyetlerini azaltıyor. Bu durum çevresel etkilerin azalmasını sağlıyor.

yeşil domates, ham sebze, dalından domates, yetişmekte olan meyve, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Öte yandan lokal ürünleri desteklemek hem yerel ekonomilere katkıda buluyor hem de biyolojik çeşitliliği koruma potansiyeline sahip oluyor. Mevsime uygun yerel ürünleri tercih ederek karbon ayak izini azaltabilir ve sürdürülebilir beslenme modeline katkıda bulunabilirsiniz.

portakal, file, meyve, turuncu, sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir beslenme, gıda atıklarını en aza indirmeyi amaçlıyor. Gıda atıkları doğal kaynakların gereksiz kullanılmasına, çöp depolama ve bozulma süreçlerine ve sera gazı üretilmesine yol açıyor. Bilinçli alışveriş yapmak, besinleri doğru şekilde depolamak, artan besinleri kompost yaparak değerlendirmek ve porsiyon kontrolüne dikkat etmek sürdürülebilir beslenme hedefleri arasında yer alıyor.

Eskişehir Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Sürdürülebilir beslenme ilkelerini benimsemek hem sağlığınızı hem de çevreye duyarlı bir beslenme modeline katkı sağlıyor. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.

434 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir