Vücutta sentezlenemediği için besinlerle alınması gereken A vitamini metabolik faaliyetlerin sürdürülmesinde önemli yer tutuyor.

çocuklar, arkadaşlar, oyun, oyun parkı, çocuk oyunları, renkler, eğlence, park

A vitamini bağışıklık sistemindeki savaşçı hücreleri (akyuvarları) güçlendirerek çocuğunuzu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu da daha az hastalık ve daha az hastane ziyareti anlamına geliyor.

bebek kilosu, bebek ağırlığı, çocuk doktoru, pediatrist, pediayri doktoru, çocuk hekimi, klinik, beyaz

A vitamini göz sağlığında da önemli bir yer alıyor. Eski Mısırlıların vitaminler keşfedilmeden önce gece körlüğünü A vitamininden zengin olan karaciğer tüketimiyle tedavi ettikleri biliniyor.

gözlük, bebek, uyku, bebek uykusu, uyuma, papyon

Peki çocuğunuzun yeterli A vitamini alıp almadığını hiç merak ettiniz mi?

A vitamini eksikliği özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor. Muhtemelen ülkemizdeki çoğu çocuk gibi sizin çocuğunuzda da A vitamini eksikliği bulunmuyor olabilir.  Bununla birlikte kızamık ve ishale bağlı veya çeşitli emilim bozukluklarında (Crohn’s, çölyak) ve seçici yemek yiyen çocuklarda eksiklik görülebiliyor.

hastalanan çocuk, kız çocuğu, soğuk algınlığı, ateş, üşütme

A vitamini hangi besinlerde bulunuyor?

Hayvansal kaynaklarda retinoit (emilim oranı %75-100 olan), bitkisel kaynaklarda karotenoit (emilim oranı %20-30 olan) formları A vitaminini ifade ediyor. A vitamini yağda çözünen vitaminlerden biridir. Bu yüzden A vitamini içeriği yüksek olan sarı, turuncu ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden yaptığınız bir salataya zeytinyağı ekleyerek A vitamini emilimini artırabilirsiniz.

ana yemek, salata, sağlıklı ara öğün, tabak, lime, yeşillik, et

Karaciğer A vitamini açısından iyi bir kaynak olmasına rağmen bir yaşından sonra ve sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi koşuluyla çocuklar ve bebekler için öneriliyor. Besinler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

iştahsız bebek, yemek yemeyen çocuk

Çocuğumun A vitamini gereksinimi ne kadar?

Altıncı aydan sonra günde 500 ml anne sütü alan bir bebek A vitamini ihtiyacının ancak %45’ini karşılayabiliyor. Anne sütüne ek olarak (6-24 aylık bebeklerde) günlük 1,5 yemek kaşığı havuç veya 1/3 kase pişmiş yeşil sebze A vitamini için yeterli oluyor.

bebek, çocuk, bebeğe yemek yedirme, avokado, ek besin, ek beslenmeye geçiş

ABD Tıp Enstitüsü tarafından önerilen günlük alım düzeyi (RDA)
  • 0-6 ay: 400
  • 7-12 ay: 500
  • 1-3 yaş: 300
  • 4-8 yaş: 400
  • Gebe: 770
  • Emzikli: 1300

Birimler mcg/gün retinol eşdeğerini ifade ediyor. 1-5 yaş çocuklarda semptomatik A vitamini eksikliğini önlemek için yaklaşık olarak 200 mcg/gün öneriliyor.

sarışın çocuk, erkek, kitap, şaşırma, ağız, yelek, pembe, erkek çocuğu-2

Çocuğumda A vitamini eksikliği olduğunu nasıl anlarım?

Çocuklarda A vitamini eksikliğinde büyümede gerilik, görme bozuklukları, kansızlık (anemi) ve cilt kusurları görülebiliyor. Serum retinol seviyeleri, A vitaminine yönelik beslenme durumunun iyi bir göstergesi olarak biliniyor. Normal plazma retinol seviyeleri bebeklerde 20-50 mcg/dl olarak belirtiliyor. Bu değerin 20 mcg/dl’den daha düşük olması eksiklik olarak tanımlanıyor.

laboratuvar sonucu, kadın doktor, hekim, kan, tetkik, analiz

A vitamini eksikliğini tek başına beslenmeyle tedavi etmek olası değildir. Böyle bir durumda doktorunuz gereken takviye dozunu ayarlayacaktır. Ancak takviye alımında da dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü A vitamini vücutta depolanan bir vitamindir. Bu yüzden takviye ile aşırı doz alımı sinir sistemi ve karaciğer hasarı gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Diyetisyen Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Diyetisyen • Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Sonuç olarak çocuğunuzu A vitamini eksikliğinden korumanın yolu yeterli ve dengeli beslenmeden geçiyor. Bu konuda destek almak için pediatri diyetisyeniniz ile iletişimde kalmayı unutmayın. ancak

950 kez okundu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle ve bölüm birincisi olarak mezun oldu. Aynı zamanda 2020 yılı itibariyle Psikoloji (yan dal) eğitimini tamamladı. Anne-çocuk beslenmesine olan ilgisi nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans bölümüne başladı. Stajlarını MLP Care Hastaneler Grubu’na bağlı çeşitli hastanelerde tamamladı. Şuan bir catering firmasında toplu beslenme sistemleri alanında çalışmaktadır ve online olarak danışan kabul etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir