İşe gitmek ve işe başlamak size zor geliyorsa, işinize karşı ilginiz azaldıysa, size verilen görevleri erteliyorsanız, daha sık hata yapmaya başladıysanız, baş ve mide ağrısı gibi fiziksel yakınmalarınız varsa, birlikte çalıştığınız kişilere karşı tahammülünüz azaldıysa ve onlara karşı öfke duyuyorsanız tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
Tükenmişlik sendromu yaşamın her alanında ortaya çıkabiliyor olsa da çoğunlukla iş yaşamı ile ilişkilendiriliyor. İş yaşamı dışında zorlu ebeveynlik, muhtaç birine bakım vermek ve öğrencilik gibi süreçler de tükenmişliğe neden olabiliyor.
İş yaşamında tükenmişliğe sebep olan birçok etken bulunuyor:
- Başarı baskısı
- Gerçekçi olmayan hedefler ve sorumluluklar
- Profesyonel olmayan liderlik ve yöneticilik
- İş yerindeki sorunlara dair çözüm mekanizmasının olmaması
- Kurumsal ilkelerin ve değerlerin zayıflığı
- Yapılması gereken işlerin sunulan kaynağa ve çalışanlara oranla daha fazla olması
- Çalışma koşullarının uygunsuzluğu
Tükenmişlik yalnızca iş yaşamındaki performansınızı değil fiziksel ve psikolojik sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Tükenmiş hissediyorsanız iş yükünüzü dengelemeniz, dinlenme zamanlarını planlamanız, profesyonel sınırlar koymanız ve sağlıklı yaşam davranışları edinmeniz size iyi gelebilir.
Tükenmişlik geçici bir süreç olmayabilir. Tükenmişliği yoğun biçimde yaşıyorsanız psikolog desteği alabilirsiniz. Sağlıklı günler.
0 yorum