Türkçeye sahtekârlık sendromu olarak çevrilebilen imposter sendromu başarılarınızı hak etmediğinize dair baskın bir duygu hissetmeniz olarak tanımlanıyor. Bu sendromu çoğunlukla gerçekten başarılı olan kişiler yaşıyor.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu, yalnız, adam, takım elbise, mutsuz, başarı

İmposter sendromu yaşıyorsanız diğerleri başarılarınızı takdir etse bile göründüğünüz kadar zeki, yaratıcı ve yetenekli olmadığınıza inanıyorsunuz. Bu nedenle başarılarınızı şans ve doğru zaman gibi elinizde olmayan sebeplerle açıklıyorsunuz.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu, zar, şans, kader, fırsat, risk

Başarılarınıza dair algınız ile diğerlerinin sizi algılama şekli arasındaki fark duygusal bir çatışma yaratıyor. İşte bu nedenle sahtekârmış gibi hissediyorsunuz. En büyük korkunuz da sahtekâr olduğunuzun bir gün ortaya çıkması oluyor.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu, dolandırıcı, hacker, başarı

Diğer kişilerin aslında çalışkan, yetenekli ve başarılı olmadığınızı anlamasından kaygılandığınız için daha çok çalışmaya yönelebiliyorsunuz. Bu durumu telafi etmek için fazla çalıştığınızda daha başarılı ve görünür hale geliyorsunuz ancak yine başarıyı hak etmediğinizi düşündüğünüzden daha çok sahtekâr gibi hissediyorsunuz.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu

Başarılı olmak sonradan sizi tatmin etmiyor çünkü başarılarınızı, yarattığınız illüzyonu sürdürmeye yönelik çabalarınızın sonucu olarak görüyorsunuz. Başarılarınızın asla sizle ilgili olduğunu düşünmüyorsunuz.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu, yalnız, kadın, başarı

Başarı/başarısızlık kaygısı ve kendini sabote etme gibi diğer konularla bağlantılı olabilen imposter sendromu yalnızca zayıf özgüven ve aşırı tevazu olarak tanımlanamıyor çünkü sürekli bir fark edilme, izolasyon ve reddedilme korkusunu içeriyor.

importer sendromu, sahtekarlık sendromu

İmposter sendromuna benzer bir durumda olduğunuzu düşünüyorsanız sizi sahtekâr gibi hissettiren düşüncelerinizi fark etmek ve dönüştürmek için psikolog desteği alabilirsiniz.

338 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir