Forbes Sağlık Danışma Kurulu üyeleri 2024 yılında besin takviyelerinin popülaritesinin artmaya devam edeceğini¹ öngörüyor. Bu takviyeler arasında şu ürünlerin yer alacağı tahmin ediliyor:

kreatin takviyesi

1 • Kreatin

Vücutta bulunan doğal bir bileşik olan kreatin, besin takviyesi olarak genellikle kreatin monohidrat formunda bulunuyor. Kreatin takviyesini vücutta kreatin düzeylerini artırarak egzersiz performansını iyileştirmek amacıyla kullanılıyor. Kreatin hakkında detaylı bilgiye burada yer alan içeriğimden ulaşabilirsiniz.

matcha, yeşil, kivi

2 • Maça

Buğday unundan 10 kat daha ince öğütülmüş yeşil çay ekstraktına maça (matcha) deniyor. Maça çayına dair kapsamlı bilgiye burada yer alan yazımdan ulaşabilirsiniz.

kolin takviyesi

3 • Kolin

Karaciğerde ve beyinde üretilen vitamin benzeri biyokimyasal bileşiğe kolin ismi veriliyor. Kolin, nörotransmiter üretiminde, yağ metabolizmasında ve hücre zarı elemanı olarak görev yapıyor. Kolin takviyesine ilişkin geniş bilgiye burada yer alan makalemden ulaşabilirsiniz.

NAD takviyesi, resveratrol

4 • NAD

Hücrede enerji üretimi, DNA onarımı, antioksidan savunma ve diğer birçok biyolojik süreçte önemli bir rol oynayan nikotinamit adenin di-nükleotit, NAD şeklinde kısaltılıyor. Bu takviye yaşlanma sürecini yavaşlatmak, enerji düzeyini artırmak ve genel sağlığı desteklemek amacıyla kullanılıyor. NAD takviyesi hakkında detaylı bilgiye burada yer alan içeriğimden ulaşabilirsiniz.

gonaderma lucidum, reişi, kırmızı reishi mantarı, ölümsüzlük

5 • Mantarlar ve tozları

Mantar tozu takviyeleri genellikle reishi, shiitake, maitake ve kordiseps gibi mantar türlerinin özlerini içeriyor. Her bir mantar türünün farklı besin ögesi profiline ve potansiyel sağlık faydalarına sahip olduğu düşünülüyor. Kordiseps mantarına dair kapsamlı bilgiye burada yer alan yazımdan ulaşabilirsiniz.

kolajen, kollojen, kollajen, kolojen

6 • Marin kolajen ve deniz yosunu

Deniz ürünlerinden elde edilen kolajene marin kolajen adı veriliyor. Kolajen takviyelerine ilişkin geniş bilgiye burada yer alan makalemden ulaşabilirsiniz.

Magnezyum takviyesi

7 • Magnezyum

Kemik dokususinir sistemikalp ve kas dokularında önemli görevler üstlenen magnezyum minerali aynı zamanda bağışıklık sistemini destekliyor. Magnezyum hakkında detaylı bilgiye burada yer alan içeriğimden ulaşabilirsiniz.

ashwagandha, aşvaganda, hint ginsengi

Ashwagandha (Hint ginsengi)

8 • Aşvaganda

Hint ginsengi adıyla da bilinen bu takviye adaptojenler arasında yer alıyor. Bu bitkilerin stres yönetimini kolaylaştırdığı düşünülüyor. Adaptojenlere dair kapsamlı bilgiye burada yer alan yazımdan ulaşabilirsiniz.

Berberin takviyesi

9 • Berberin

Berberis vulgaris veya Berberis aristata gibi bitkilerden elde edilen bu takviyenin insülin direnci ve yüksek kolesterol tedavilerini desteklediği düşünülüyor. Berberin takviyesine ilişkin geniş bilgiye burada yer alan makalemden ulaşabilirsiniz.

astaksantin takviyesi

10 • Astaksantin

Bir karotenoit pigmenti olan astaksantin, karides, yengeç ve alg türleri gibi su ürünlerinde bulunuyor. Yüksek düzeyde antioksidan kapasiteye sahip olan bu bileşen, hücreleri serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stresten koruyabiliyor. Astaksantin hakkında detaylı bilgiye burada yer alan içeriğimden ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Herhangi bir besin takviyesi kullanmadan önce diyetisyeninizle, hekiminizle ve eczacınızla görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

¹forbes.com/health/wellness/top-nutrition-and-fitness-trends-2024/
1.476 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir