Kegel egzersizi, pelvik taban, kegel, iskelet, kemik

Kegel egzersizi

Temeli pelvik taban kaslarımızın güçlendirilmesine dayanan Kegel egzersizi, Jinekolog Arnold H. Kegel tarafından 1948 yılında geliştiriliyor. İdrarımızı tutup bırakırken kasıp gevşettiğimiz kaslara pelvik taban kasları deniyor. Kegel egzersizi bu kaslarımızı güçlendirip kontrol etmemizi amaçlıyor. Vajinismus ve idrar kaçırma tedavisinde kullanan Kegel egzersizi, pelvik taban kaslarımızı güçlendirdiğinden her iki cinsiyette de cinsel performansın Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, ortez ayak

Ortez nedir?

Ortezler, bedenin belli kısımlarının azalan, bozulan ve kaybolan işlevlerini desteklemek için üretiliyor. Ortezler metal, plastik ve deri gibi malzemelerden üretilebiliyor. Ortezler; uzuvların işlevselliğini artırmak, istenmeyen hareketleri engellemek (immobilizasyon), deformasyonları önlemek, ağrıları azaltmak, bazı bölgeleri desteklemek ve korumak amacıyla kullanılabiliyor. Ortez teknolojilerinin gelişmesi, bedene daha uyumlu ve işlevsel ortezlerin üretilmesi konusunda Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, protez kol

Protez ne için kullanılıyor?

Protezler doğuştan gelen ve sonradan gelişen uzuv kayıplarında kullanılıyor. Protezleri yapay uzuvlar olarak düşünebilirsiniz. Kaybedilen uzvun işlevini yerine getirmek ve bedenin görsel bütünlüğünü korumak için tasarlanan protezler takma parmak veya bacak gibi dışarıdan uygulanabildiği gibi eklemlere bağlanacak şekilde de uygulanabiliyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte protezlerle ilgili olanakların arttığını ve uzuv kaybı Devamı…

erkek fizyoterapist, kadın hasta, fizyoterapi, egzersiz hareketleri

Fizyoterapist seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Fizyoterapist seçerken uzmanlığı, deneyimi ve iletişim becerileri gibi konulara dikkat edin. İşte fizyoterapist seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli hususlar: Fizyoterapistin eğitim aldığı okul, aldığı eğitimin kalitesi ve mezuniyet sonrası aldığı sertifikaları önemseyin. Fizyoterapistler Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim alırlar. Tedavi ihtiyaçlarınıza uygun bir uzmanlık alanına sahip bir fizyoterapist seçmek Devamı…

omurga, anatomi, doktor, fizyoterapist

Egzersiz uzmanı yazar arıyoruz

Momentum Sağlık, Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Psikolog Cenk Umur tarafından 2019 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, gücünü Beslenme-Diyetetik, Psikoloji ve Fizyoterapi-Rehabilitasyon alanlarında halkı bilgilendirmek isteyen uzmanlardan alıyor. Genel nitelikler Tercihen yazarlık tecrübesi bulunan, uzmanlık alanında deneyim sahibi, iletişim becerileri gelişmiş, meslek etiğine bağlı, tercihen Eskişehir ilinde ikamet Devamı…

Esneme, egzersiz, spor, hamstring germe, ayağa uzanma

Germe egzersizleri nelerdir?

Germe egzersizleri, kısalan yumuşak dokuların (kas gibi) uzatılmasını sağlayıp normal eklem hareketliliğini artırıyor. Germe egzersizleri aktif katılım sağlanarak aktif germe, dışardan alınan yardımcı bir kuvvetle pasif germe ve vücut ağırlığı kullanılarak yapılan esneklik egzersizleri olarak üç şekilde uygulanıyor. Pasif germe yöntemleri manuel (el ile) veya mekanik aletler yardımıyla yapılıyor. Manuel uygulamada Devamı…

sma hastalığı

SMA’da fizyoterapi yöntemleri

SMA’nın (Spinal Musküler Atrofi), kas kaybına ve zayıflığa neden olan ilerleyici bir genetik hastalık olduğu biliniyor. SMA 5 farklı tipten oluşuyor. Prenatal SMA olarak da bilinen Tip-0 SMA en şiddetli formu oluşturuyor ve doğumdan önce gelişiyor. İlk belirti, gebeliğin ilerleyen aşamalarında fetal hareketin (bebeğin hareketleri) azalması veya kaybolmasıyla farkedilebiliyor. Doğumdan hemen Devamı…

kadın, egzersiz, deniz, tatil, kafa dinleme, mat, yoga

Postür düzelten duruş egzersizleri nelerdir?

İyi bir postüre (duruşa) sahip olmak, gücünüzün, esnekliğinizin ve dengenizin gelişmesine yardımcı olur. Düzgün postürü sağlamak için postür egzersizleri yaparak ve boyun, sırt, bel ve kor (çekirdek) bölge kaslarınızı kuvvetlendirerek kas ağrılarınızı ve bağlarınızdaki gerginliği azaltıp yaralanma riskinizi en aza indirebilirsiniz. Sizler için 10 adet postür egzersizini derledim. Keyifli okumalar Devamı…

masaj, manuel terapi, erkek fizyoterapist, fizyoterapi hastası, sedye yatak

10 manuel terapi tekniği

Dokularınızdaki gerginliği ve ağrılarınızı azaltıp kan akışınızı ve eklem hareketliliğinizi artıran manuel terapi yöntemleri yumuşak dokularınızı, eklemlerinizi ve sinirlerinizi mobilize ve manipüle etmek için fizyoterapistler tarafından uygulanıyor. 10 adet manuel terapi tekniğini sizler için derledim. Keyifli okumalar diliyorum. Graston tekniği Graston tekniği alet destekli yumuşak doku mobilizasyonunundan oluşuyor. Ağrınız veya Devamı…

fizyoterapist, hasta, fizik terapi

Fizyoterapist kimdir?

Fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan (4 yıllık eğitim) mezun olarak sağlığın korunması, tedavi ve rehabilitasyon gibi alanlarında çalışan sağlık profesyonelleridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tanımına göre fizyoterapistler, insanlardaki motor fonksiyonları restore etmek veya geliştirmek, hareket kabiliyetini artırmak, ağrılı durumların tedavisini gerçekleştirmek ve yaralanma, hastalık Devamı…

plantar fasiit, kadın, ayak, egzersiz

Plantar fasiit egzersizleri nelerdir?

Plantar fasiit, ayak kemerini destekleyen bir bağ doku olan plantar fasyanın inflamasyonu (iltihaplanması) sonucu oluşuyor. Genellikle sabahın erken saatlerinde ve istirahat sonrasında ayağa kalkınca ayak tabanı ve topuk çevresinde ağrıya sebep oluyor. Ağrıların azalması için gergin fasyayı gevşetecek ve zayıf kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapılması gerekiyor. Plantar fasya germe egzersizi Etkilenen Devamı…

ilaç, takviye, vesin takviyesi, gıda desteği, vitamin, suplement

Kas gevşetici ilaçlar: Nimet mi yoksa birer lanet mi?

Kas gevşetici ilaçlar kas ağrılarının ve kas spazmlarının neden olduğu sorunları tedavi etmek için kullanılıyor. Kas spazmları, kaslarda aşırı gerginliğe neden olarak bel ve boyun ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Kas gevşetici ilaçlar ayrıca fibromiyalji sendromu, multipl skleroz (MS) ve nöbet bozuklukları gibi diğer durumlar için de reçete edilebiliyor. Genel Devamı…

hamilelikte egzersiz, gebeler için hareketler,

Gebelik döneminde egzersiz yaparken dikkat etmeniz gerekenler!

Gebelik döneminde egzersiz yaparak gestasyonel diyabet, preeklampsi ve obezite riskini azaltabilir ayrıca nefes darlığı ve ödem sorunlarını en aza indirebilirsiniz. Gebelikten önce hiç spor yapmadıysanız günde 5 dakika ile başlayıp egzersiz sürenizi yavaş yavaş artırarak 25 dakikaya ulaşmayı hedefleyebilirsiniz. Egzersizleri verimli yapabilmek için bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor: Gebelik sürecinin Devamı…