Korku filmleri görüntülerin ve seslerin ustaca planlanmasıyla gerilimi, stresi ve tehlike duygusunu etkili şekilde tetikleyebiliyor. Kalp atışının hızlanması, terleme ve gerginlik gibi fiziksel tepkileri ortaya çıkaran korku filmleri norepinefrin, kortizol ve adrenalin gibi hormonların salınmasına neden oluyor.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, pencere, yalnızlık

Aslında, filmlerde gördüğümüz ve duyduğumuz her şeyin gerçek tehdit olmadığının farkında olsak da bedenimiz, korku tepkisini otomatik olarak veriyor. Bu nedenle korku filmi izlerken hem güvende olduğumuz hem de korktuğumuz bir deneyim yaşıyoruz.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, mum, göz, meditasyon

Korku filmlerinin bizi nasıl etkileyeceği kişiden kişiye değişiyor. Hem korku filminin gerilimini hissedip hem de güvende olduğunun ayırdına varanlar korku filminden keyif alabiliyor. Bunu yapamayanlar ise daha yoğun korku tepkisi gösterebiliyor.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, çocukluk, yalnızlık, desteksiz, yetersiz. oyuncak

Korku filmleri anksiyete bozuklukları ile yaşayanlar için riskli olabiliyor. Korku filmiyle birlikte;

  • endişe ve panik düzeyi,
  • istenmeyen olumsuz düşünceler,
  • uyaranlara karşı hassasiyet,
  • kas gerginliği ve uykusuzluk artabiliyor.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, karanlık, ışık, yardım

Bazı korku filmleri, travmatik anılarımızı hatırlatabiliyor. Travmatik deneyimimizle filmin konusu örtüşüyorsa daha fazla korku tepkisi gösterebiliyoruz. Bu durum uykusuzluğa ve kabuslara neden olabiliyor.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, bal kabağı, cadılar bayramı

Korku filmleri, çağrışım yoluyla yeni korkular da ortaya çıkarabiliyor. Filmi izledikten sonra, daha önce korkmadığımız bir görüntüden veya sesten korkmaya başlayabiliyoruz. Bu korku günlük hayatımızı etkileyebiliyor.

Korktuğumuz ve gerçek hayatta yüzleşemediğimiz bir durumla film aracılığıyla yüzleşerek duyarsızlaşma yaşayabiliyoruz. Böylece korktuğumuz şey bizi daha az rahatsız edebiliyor ancak bunu tek başınıza denemeden psikoloğunuzla görüşmenizi öneriyorum.

korku, korku filmi, korku psikolojisi, gerilim, gerilim filmi, sinema, sosyal, etkinlik

Korku filmlerini izlemek istiyorsanız sizde bıraktığı etkiyi iyi gözlemlemelisiniz. Eğer korkularınızı artıyorsa ve iyi hissetmenizi engelliyorsa;

  • korku filmi izlemeye ara verebilirsiniz,
  • daha az korku tepkisi uyandıran filmleri seçebilirsiniz,
  • filmleri evinizde, gündüz vakti ve yalnız değilken izleyebilirsiniz.

Korku filmlerinden keyif alıyor ve olumsuz etkilenmiyorsanız izlemeye devam edebilirsiniz. Sağlıklı günler ve iyi seyirler.

916 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir