Şekerin zararlı olduğunu düşündüğünüz halde çikolata, pasta ve baklava gibi şekerli besinleri tüketmekten vazgeçemiyor olabilirsiniz. Hatta şekerli besinlere karşı koymak size imkansız gelebilir. Bu durumda şekerin bağımlılık yaptığını söyleyebilir miyiz?
Ödül mekanizması
Beynimizin ödül mekanizması, hangi davranışı tekrar edeceğimizi belirler. Buna bağlı olarak bize haz veren ve bizi sıkıntıdan uzaklaştıran davranışları tekrar etme eğilimimiz artar. Şeker de, bağımlılık yapan maddeler (eroin, alkol, tütün, kokain, vb.) gibi beynimizdeki bu mekanizmayı tetikler.
Tolerans
Bağımlılık yapan maddeler beynimizin kimyasını etkileyerek ödül mekanizmasının doğal işleyişini bozar. Bu nedenle madde kullanan kişiler zamanla daha fazla miktarda madde kullanma ihtiyacı hissederler. Tolerans denen bu durum şekerde görülmez. Her seferinde daha fazla şeker tüketme ihtiyacı ortaya çıkmaz.
Örneğin; 2 adet sigara içen bir kişi zamanla 10 adet, hatta 1 paket sigara tüketir hale gelir. Bu durumu çikolatada görmezsiniz.
Yoksunluk
Yoksunluk belirtileri, bağımlılık yapan maddeye ulaşamayan kişilere rahatsızlık veren psikolojik ve bedensel tepkilerdir. Bu belirtiler maddeye ulaşana kadar zamanla artar. Şekeri fazla miktarda tüketen kişiler de şekersiz kaldıklarında bu belirtileri yaşarlar. Ancak şekere ulaşamayan kişilerin şeker tüketme isteği giderek azalır.
Madde bağımlılığı ile benzer yanları olsa da, şekerin bağımlılık yaptığına dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bağımlılık hakkında bilgi edinmek, şekerin vücudunuzu nasıl etkilediğini öğrenmek ve beynin ödül sistemini daha sağlıklı yollardan aktive etmek için aşağıda bağlantı adreslerini paylaştığım yazıları okuyabilirsiniz.
2 yorum
Hacer · 3 Haziran 2020 22:45 tarihinde
Peki şeker vücudumuzdan ne kadar bir sürede atılıyor? Ve şeker söylendiği gibi su tutuyor mu vücutta
Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 10 Haziran 2020 16:33 tarihinde
İnternette her ne kadar şekeri belli sürede vücuttan attığı ifade edilen şekersiz detokslara rastlansa da bu mümkün değildir. Şeker vücutta enerji eldesinde kullanılır. Fazlası glikojen olarak depolanır.