Hücre içinde oksijenin kullanılması sırasında ortaya çıkan maddelere oksidan veya serbest radikal adı veriliyor.

Canlılığın en küçük birimi: Hücre
Vücuda dışarıdan alınabildiği gibi vücut tarafından da üretilen serbest radikaller, hücreleri hasara uğratmakla kalmıyor pek çok hastalığa neden oluyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor.
Toksik bileşenler, mikroorganizmalar, radyasyon ve kimyasal maddeler vücut dışından alınan serbest radikallerken nitrik oksit, süper oksit, aldehit, hipoklorik asit ve hidrojen peroksit; vücutta oluşan serbest radikallere örnek olarak veriliyor.
Süper oksit dismutaz, katalaz, peroksidaz, glikoz-6-fosfat dehidrojenaz ve glutatyon redüktaz gibi enzimler ile glutatyon, NADH ve karnozin gibi moleküller; serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudu koruyor.
Antioksidan bileşenlerce zengin bir diyet de vücudu serbest radikallerin etkilerine karşı koruyor.
Lipoik asit, likopen, polifenoller, A, C ve E vitaminleri hem besinlerden hem de besin takviyelerinden alınabilecek antioksidanlar arasında yer alıyor.
Serbest radikaller ve antioksidanlar hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.
3 yorum
Antioksidan alması gereken 7 kişi! – Momentum · 9 Haziran 2020 10:00 tarihinde
[…] hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizleyen maddelerdir. Fizyolojik durumu değişen veya bazı hastalıklarla yaşayan bireyler, […]
Domates – Momentum · 30 Haziran 2020 09:24 tarihinde
[…] kırmızı renk veren likopen, domateste de bulunuyor. Likopen, hücreleri oksidatif strese karşı koruyor ve güçlü antioksidan özellik […]
Daha sağlıklı bir cilt için 10 besin! – Momentum · 23 Ekim 2020 11:30 tarihinde
[…] vitamini, E vitamini, K vitamini, B vitaminleri, C vitamini, selenyum, çinko ve bakır gibi vitaminler ve mineraller, cildinizin […]