kuru meyve, kurutulmuş meyva, greyfurt, limon, portakal, kivi

Meyve yemekten önce mi sonra mı tüketilmeli?

Çiğ olarak tüketilebilen bitkilerin etli yapılarını ifade eden meyveler, ana öğünden önce veya sonra tüketilebiliyor. Peki hangisi daha sağlıklı? Ana öğünden önce meyve tüketmek Vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler açısından son derece zengin besinler olan meyvelerin ana öğünden 20-30 dakika önce -aç karnına- tüketilmesi, içerdikleri besin ögelerinin daha iyi emilmesini Devamı…

sofra, yemek, dışarda yeme olgusu, kadın, acıkma, haz, yeşillik, cafe

Tokluğun sırrı ve iştahın düzenleyicisi: Leptin

Halk arasında tokluk hormonu veya iştah baskılayıcı olarak bilinen leptin hormonu yağ dokusundan, karaciğerden ve mideden¹ salgılanıyor. Leptin açlığın temel düzenleyicisi olarak kabul ediliyor. Besin tüketimi sonrasında leptin salgılanmasıyla beyin tokluk hissi² veriyor. Kandaki leptin düzeyinin azalması, acıkmaya ve harcanan enerjinin azalmasına neden oluyor. Obezite ile olan ilişkisi nedeniyle leptin hormonuna dair bilimsel araştırmalar Devamı…

tartı, baskül, banyo tartısı, kilo takibi, kantar, ağırlık takibi

Sigara bıraktıktan sonra vücut ağırlığı neden artıyor, neler yapabilirsiniz?

Sigara kullanan pek çok birey, ağırlık kazanacağı korkusuyla sigarayı bırakamıyor. Araştırmalara göre sigarayı bırakanlar 2-5 kg ağırlık¹ kazanıyor. Ağırlık artışınızın nedenleri neler? Bırakılmaya çalışılan alışkanlığın (sigaranın) yerini bir başka alışkanlığın¹ (hatalı beslenme alışkanlıklarının) alması, nikotin yoksunluğunun metabolizma hızını¹ düşürmesi, sigara bıraktıktan sonra tat alma duyularının iyileşmesi sonucunda iştahın açılması kan şekerindeki Devamı…

hamburger, sebze, ekmek arası, ara öğün, mcdonalds, burger, vegan, vejetaryen

Alternatif protein kaynağı arayışı ve geleceğin gıda trendleri: Hücre bazlı et

Dünya nüfusunun artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, alternatif besinlerin ve protein kaynaklarının araştırılmasını gerektiriyor. Deniz yosunları, böcekler ve GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içeren gıdaların yanında bitki bazlı ve hücre bazlı (in vitro) etler, alternatif protein kaynakları² olarak öne çıkıyor. Bitki bazlı et Patates ve buğday gibi bitkisel besinlere katkı maddeleri eklenerek üretilen bitki Devamı…

badem, tarif, tatlı, kakao, el, yemek, atıştırmalık

4 soruda nişasta bazlı şeker

Ülkemizde yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak da isimlendirilen nişasta bazlı şeker (NBŞ, HFCS) mısır, buğday veya patatesten üretilen gıda katkısı olarak tanımlanıyor. 1 • Nişasta bazlı şeker hangi besin ögelerini içeriyor? %76 oranında karbonhidrat (glikoz ve fruktoz), %24 oranında su içeren nişasta bazlı şekerin 100 gramı 280 Kcal enerji veriyor. 2 • Nişasta Devamı…

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplement

Hangi sorunda hangi probiyotik kullanılmalı?

Sağlık üzerinde yararlı etkileri bulunan canlı mikroorganizmalar, probiyotik olarak tanımlanıyor. Probiyotikler hap, kapsül ve saşe formlarında besin takviyesi olarak alınabiliyor. Probiyotikler, koloni oluşturan birimler (colony-forming units, CFU) ile ölçülüyor. Bazı probiyotikler günde 1–2 milyar CFU dozunda etkili olabiliyorken bazılarında bu miktar 20 milyar CFU’yu1 bulabiliyor. Probiyotiklerin yüksek dozlarda alınmasının herhangi bir zararı1 Devamı…

vücut analizi, tartı, inbody, jawon, baskül, tartılma

Tartılarda yazan lbs ne demek?

Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Avustralya gibi İngilizce konuşulan toplumlarda ağırlık birimi olarak pound kullanılıyor. Modern pound, Roma ağırlık birimi olan libra’dan köken alıyor. Bu nedenle pound terimi yerine sıklıkla libre kullanılıyor. Libre, tekil olarak lb, çoğul olarak ise lbs şeklinde kısaltılıyor. 1 kilogram (kg), 2,2 libreye (lbs) karşılık geliyor. Bu durumda 1 Devamı…

iğde kahverengi

İğde

Unumsu dokuya sahip bir meyve olan iğdenin kuraklığa dayanıklılığı ülkemizin neredeyse her yerinde yetişmesini sağlıyor. 1 su bardağı (100 gram) iğde 7 gram yağ, 5 gram karbonhidrat, 1 gram protein, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, ß-karoten, C vitamini içeriyor ve 118 Kcal enerji veriyor. İğdenin çok sayıda çeşidi bulunuyor. En yaygın ve Devamı…

hasta, hastalık, kadın, hastane, hekim, beyaz önlük, dosya, yatış, klinik-2

Histamin intoleransı nedir?

Histamin, histidin isimli aminoasidin parçalanması sonucunda ortaya çıkıyor. Histamini parçalayan enzimlerin [histamin N-metil transferaz (HMT) ve di-amin oksidaz (DAO)] yetersizliği sonucunda biriken histamin zamanla intolerans gelişmesine neden oluyor. Nörotransmitter benzeri bir bileşen olan histamin kanda biriktiğinde karın ağrısı, reflü, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, anksiyete ve adet düzensizliği görülebiliyor. Histamin intoleransı durumunda Devamı…

süt, soya sütü, içecek

Lösin

Dallı zincirli aminoasitlerden biri olan lösin, tıpkı valin aminoasidi gibi protein sentezinde ve kas onarımında kritik rol oynuyor. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan lösin, yara iyileşmesini uyarıyor ve büyüme hormonlarının üretilmesini sağlıyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum. Devamı…

soya fasulyesi

Elzem aminoasitler nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının sürekliliği için 20 farklı amino asit gerekiyor. Bunlardan 9’u elzem (esansiyel) aminoasit olarak sınıflandırılıyor. Elzem aminoasitler doku büyümesi, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonları ve besin emilimi gibi önemli süreçlerde görev alıyor. Elzem aminoasitler: lösin izolösin valin metiyonin histidin lizin fenilalanin treonin triptofan Vücut tarafından üretilemeyen elzem aminoasitlerin beslenme yoluyla Devamı…

bigoreksiya, egzersiz bağımlılığı, dismorfi, fitnes, spor, kas, egzersiz, erkek, ağırlık, dumble

Beta alanin

Vücutta üretilen, elzem olmayan aminoasitlerden biri olan beta-alanin; atletik performansı artırmak, genç yetişkinlerde yağsız kas kütlesini yükseltmek, yaşlı bireylerde fiziksel performansı iyileştirmek ve kas yorgunluğunu azaltmak amaçlarıyla kullanılıyor. Atletik performans için 10 haftaya kadar günlük 2,4-6,4 gram beta-alanin kullanılabiliyor. Yaşlı bireylerde fiziksel performansı artırmaya yönelik 28 güne kadar günde 3 Devamı…