Çöğen veya alçı otu adlarıyla da bilinen çöven otu, yüze yakın türden oluşuyor. Türkiye’de 50 türü bilinen çöven otunun yaygın ve ekonomik değer taşıyan tek ya da çok yıllık otsu bir bitki olduğu belirtiliyor.

kireç otu, alçı otu, çöven, çöğen

Odunsu kökleri kullanılan çöven otu etken madde olarak %15-25 oranında saponin içeriyor. Saponinler bitkilerin savunma mekanizmalarında rol alıyor ve suyla temas ettiklerinde köpük oluşturuyor.

kireç otu, alçı otu, çöven, çöğen

Çöven otunun odunsu gövdesi

Köpürtücü özelliği nedeniyle sabun ve deterjan sanayiinde de geniş çapta kullanılan çöven otunu yine köpüren yapısı sebebiyle sabunotu (Saponaria officinalis) ile karıştırmamak gerekiyor.

kireç otu, alçı otu, çöven, çöğen

Balgam ve idrar söktürücü özellikleri sebebiyle çöven otu bazı ilaçların bileşiminde yer alıyor.

kerebiç tatlısı, kerpiç

Kerebiç tatlısı

Ağdayı ağartıcı özelliğinden dolayı helva ve dondurma yapımında kullanılan çöven otu  Türkiye’nin ihraç ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türk mutfağında tahin helvası, koz helva, kerebiç, çöven ekmeği ve paşa lokumu yapımında çöven otu kullanılıyor.

214 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir