tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

Deprem çantası, acil durum çantası, kabak, portmanto, beyaz, kahverengi

Deprem çantanızda bulunması gereken 7 besin!

Aniden ortaya çıkarak büyük yıkımlara yol açan depremlerin ülkemizde en sık görülen doğal afet türü olduğu belirtiliyor. Günümüz teknolojisi depremler ortaya çıkmadan önce bunlar hakkında detaylı bilgi veremiyor. Bu durum depreme karşı her an hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. Depreme hazırlıklı olmak için acil durum çantanızı hazır bulunun. Deprem çantanızda, ilk yardım Devamı…

doping, ilaç, kapsüli tablet, besin desteği, takviye ürünler

Hangi hastalıklarda B3 vitamini alınmamalı?

Niyasin olarak da isimlendirilen B3 vitaminini besin takviyesi hâlinde almaması gereken gruplara birlikte göz atalım. 1 ­• B3 vitamini takviyesi kullanılmaması gereken hastalıklar: “Yüksek kolesterol” Niyasin, kolesterol ilaçları ile birlikte alındığında rabdomiyoliz adını verdiğimiz iskelet kası yıkımı gerçekleşebiliyor. 2 • B3 vitamini takviyesi kullanılmaması gereken hastalıklar: “Diyabet” Diyabetle yaşayan bireyler Devamı…

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

Doymamış yağlar

Çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinlerden elde edilen doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunmaları ile tanınıyor. Elzem yağ asitlerinin en iyi kaynakları olan doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri şeklinde ikiye ayrılıyor. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli Devamı…

kars kaşarı, gavyer, gravier, gruyer, peynir

Kahvaltı öğünlerinizi gravyer ile zenginleştirin

Gravyer, İsviçre kökenli bir peynir olması nedeniyle İsviçre peyniri ya da gruyere isimleriyle biliniyor. Gravyer peyniri, tadını ve tekstürünü (dokusunu) Propionibacter shermanii isimli bakteriden¹ alıyor. P. shermanii, peynirin barındırdığı yağın bir kısmını parçalayarak CO2 (karbondioksit) açığa çıkartıyor. Böylece gravyer peynirinin gözenekli yapısı oluşuyor. Gravyer peynirinin kalitesi nasıl anlaşılıyor? Gravyer peynirinin içinde Devamı…

mısır, püskül, koçan, darı

Çoklu doymamış yağlar

Oda sıcaklığında yumuşak katı ya da sıvı formlarında olan yağlara çoklu doymamış yağ asitleri deniyor. Çoklu doymamış yağlar bu besinlerde yüksek miktarlarda bulunuyor: Mısır ve mısır yağı Soya ve soya yağı Ayçiçeği çekirdeği ve ayçiçek yağı Sağlıklı bireylerin diyetlerinde yağ asitlerinin aşağıdaki örüntüde bulunmasını öneriyorum: %15 oranında tekli doymamış yağ (fındık yağı, Devamı…

kayısı, kayısı çekirdeği, turuncu, meyve

B17 vitamini hakkında 3 soru

1830 yılında keşfedilerek bu tarihten 15 yıl sonra kanser tedavisinde kullanılan B17 vitamini amigdalin ya da laetrile isimleriyle de biliniyor. Buna karşın FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), B17 vitamininin kanser tedavisinde kullanılmasını onaylamıyor. 1 • B17 vitamini hangi besinlerde bulunuyor? Ceviz, badem, acı badem, kaju fıstığı Kayısı çekirdeği, elma Devamı…

genetik, kalıtım, insan genleri, genomik, proteomik

Nutrigenomik nedir?

Genetik beslenme bilimi olarak da ifade edilen nutrigenomik, insan genomu ile beslenme arasındaki ilişkileri ele alıyor. Genomik, proteomik, biyoinformatik ve transkriptomik gibi omik teknolojiler, insan genomu ile beslenme arasındaki ilişkilerin temelinde yatan sistemin açıklanmasına katkı1 sağlıyor. Nutrigenomik bilimi sağlıklı yaşama neler katıyor? Nutrigenomik çalışmalar sayesinde kronik hastalık riskleri azaltılıyor. Hastalıkların Devamı…

ekmek, zeytinyağı, tuz, şarap, tahta, yemek, menü

Yağlar hakkında neler biliyorsunuz?

Enerji veren besin ögelerinden biri olan yağların birim miktarı (bir gramı) 9 kilokalori enerji sağlıyor. Sağlıklı beslenmede diyet enerjisinin %25-40’ını karşılayacak miktarlarda yağ tüketilmesi gerektiği biliniyor. Yağlar yağ asitlerinden ve gliserolden oluşuyor. Doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri vücut tarafından sentezleniyor. Elzem yağ asidi olan çoklu doymamış yağ Devamı…

alkol, kadeh

3 maddede alkollü içecekler

Önemsenecek miktarda etanol (etil alkol) barındıran içecekler, içki ya da alkollü içecek olarak adlandırılıyor. 1 • En yaygın kullanılan alkoller Bira, şarap ve likör küresel çapta yaygın kullanılan alkollü içeceklerdir. 2 • Alkolün kullanım nedenleri Sevinçli bir haberi kutlamak, sosyalleşmek, gevşemek, hoşça vakit geçirmek, stresle başa çıkmaya çalışmak ve menüyü zenginleştirmek gibi amaçlarla alkol kullanılabiliyor. 3 • Alkollü Devamı…

Kolay pratik avokadolu sandviç

1 dakikada avokadolu sandviç hazırlayın!

İnsan harcadığı tüm kaynakları geri kazanabilir fakat zamanı geri getiremez! Zamanın daha da değer kazandığı günümüzde temel bir gereksinim olan yemek hazırlamak ve tüketmek için bile  sorunlar yaşıyoruz. O halde sadece 1 dakikada avokadolu sandviç hazırlayalım, ne dersiniz? Avokadolu sandviç tarifi ön bilgileri Ön hazırlık: Gerektirmiyor Porsiyon ölçüsü: 2 kişilik/öğünlük Hazırlama Devamı…

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Doymuş yağlar nelerdir?

Oda sıcaklığında katı halde bulunmaları ile bilinen doymuş yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri Kırmızı et, sakatat, hindi eti, tavuk eti, tereyağı, süt, peynir, yumurta, kaymak ve krema, hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri içeriyor. Kan kolesterol düzeyini Devamı…