duygu, şaşkın, öfke, act, kabul ve kararlılık, kulak

Katarsis ne demek?

Yunancada arınma anlamına gelen katarsis bastırılmış duyguların serbest bırakılması anlamında kullanılıyor. Psikanalistler bastırılmış duygularımızın psikolojik sorunlara yol açtığını düşündüklerinden katarsisin bu duygularımızı açığa çıkararak bizi rahatlatacağını varsayıyorlar. 80 kez okundu

red flag, kırmızı bayrak, ilişkilerde red flag, flama, tehlike, uyarı, sinyal, bayraklar

Red flag: İlişkinizdeki uyarı sinyalleri

Red flag (kırmızı bayrak) kavramı ilişkilerimizdeki olası tehlikelere işaret etmek için kullanılıyor. Partnerimizin bizim için uygun olmadığını ve bize zarar verebileceğini gösteren sinyallere kırmızı bayrak deniyor. Birçok platformda red flag olarak geçiyor olsa da ben Türkçesini kullanmayı tercih ediyorum. Kırmızı bayrakları ilişkimizin başlarında fark ettiğimizde sıkıntılarla karşılaşmadan önlem alabiliyoruz ancak Devamı…

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Çocuğum okula gitmek istemiyor!

Okula başlayan çocuklarda okula gitme zamanı geldiğinde mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok fizyolojik belirti ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilere ağlama, korkular ve öfkeli davranışlar eşlik edebiliyor. Çocuklar, daha küçük yaşlarındayken gösterdikleri davranışları tekrar sergileyebiliyor. Okula gitmeyi reddetme sadece okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta gözlemlenebiliyor Devamı…

kadın, doğa, huzur, ağaç pozu, yoga, denge, tek ayak, dik durma, zorluk, mücadele,

Pasif içicilikten korunmak neden önemli?

Sigaradan ve sigarayı içen kişinin ciğerlerinden çıkan dumanı solumanıza pasif içicilik deniyor. Pasif içicilikle beraber aldığınız nikotin miktarı iki katına çıkıyor. Pasif içicilik bebeğinizi ve çocuğunuzu size oranla daha çok olumsuz yönde etkiliyor. Gebelikte maruz kaldığınız sigara dumanı, bebeğinizin kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabiliyor. Göz kızarıklığına, boğaz tahrişine, baş ağrısına Devamı…

kadin-uzgun-depresyon-mutsuz-hastalik-rahatsizlik-umutsuz-sikinti-psikolojik-bozukluk-ego-savunma-mekanizlari

Duygudurum terimini daha önce duydunuz mu?

Duygudurum, uzun süre etkisinde olduğunuz duygu hali olarak tanımlanıyor. Duygudurumu, hissettiğiniz duyguları ifade etmek için günlük dilde kullandığınız mod sözcüğüne karşılık geldiğini düşünebilirsiniz. Süreklilik göstermesine rağmen şiddeti farklı derecelerde seyredebilen duygudurum biçimlerine yaygın olarak; anksiyöz boş öforik (taşkın) öfkeli depresif (çökkün) duygudurum örnek olarak gösteriliyor. Dünyayı algılama şeklinizi ve davranışlarınızı Devamı…

kadın, mani, manik, bipolar, manik depresif, fikir, soru

Manik bozukluk nedir?

Manik bozukluk, depresyon gibi duygudurum bozuklukları kategorisinde yer alıyor. Manisi olan kişiler; çok neşeli, aşırı coşkulu ve aktif hissediyor. Bu nedenle basit şekilde depresyonun tam tersi olduğu ifade edilebilir. Manisi olan kişiler bu bozukluğu dönemsel olarak yaşıyor. Manik dönemde olanlar sürekli konuşuyor, yerinde duramıyor ve dikkatleri çok çabuk dağılıyor. Manik Devamı…

öfke ile başa çıkmak

Öfke yönetimi için ipuçları!

Öfkeyi tetikleyen durumlardan ve öfkenin işlevinden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Şimdi ise öfkenizi yönetirken size yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç öneri sunacağım. Öfkenizin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için öncelikle öfkenin varlığını kabul edin. Öfkenizi ifade etmeden önce “neden” ve “kime” öfkeli olduğunuzu kendinize sorun. Sizi tehdit eden, engelleyen veya adalet Devamı…

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak, ortoreksiya

Psikolojiniz yeme davranışınızı etkiliyor

Yeme davranışlarınız; genetik yapınızdan, hormonlarınızdan, içinde bulunduğunuz kültürden ve medyadan etkilendiği gibi psikolojik durumunuzdan da etkilenir. İster obeziteniz olsun, isterseniz ideal vücut ağırlığına sahip olun duygularınız ve düşünceleriniz yeme alışkanlığınızı etkileyerek ağırlığınızı kontrol etmenizi zorlaştırabilir. Nasıl, nerede ve ne kadar yediğiniz; öfke, gerginlik, can sıkıntısı, mutluluk, sevinç ve heyecan gibi Devamı…

baş ağrısı, başağrısı, migren, ofiste çalışmak, memur, mobing, mobbing

Zihninizi rahatlatın: 5-4-3-2-1

Dünyanın gündeminin yoğun olduğu bu zamanlarda, zihninizde sürekli akıp giden olumsuz düşünceler nedeniyle sakin kalmakta zorlanabilirsiniz. Bu düşünceler siz istemediğiniz halde zihninizi meşgul eder, hızlıdır ve genellikle olumsuzdur. Onları bastırmak ve yok etmek mümkün değildir. Ancak bazı zihin egzersizleri ile dikkatinizi yönetebilir ve rahatlamayı hissedebilirsiniz. Çalışmaya başlarken bedeniniz rahat olmalı. Devamı…

çocukta tablet, bebekte telefon, ergende bilgisayar, internet, teknoloji

Çocuklarda teknoloji kullanımı

Bilgisayar ve internet ne kadar zamandır hayatınızda? Muhtemelen okul yıllarınızda kullanmaya başladınız. Ancak günümüzde şöyle bir gerçek var ki, çocuklarınız internet ve bilgisayarın olduğu bir dünyaya doğuyor. Bu dünya, onlar için yabancı değil ve çok küçük yaşlardan itibaren teknolojik cihazlarla iç içeler. Onları, teknolojinin her alana işlediği bu dünyadan yalıtmak Devamı…

sigara bırakma, sigarayı bırakma, sigara danışma

Sigara bırakmada kullanılan tedavi yöntemleri

Farmakolojik tedaviler ve psikoterapi müdahaleleri, günümüzde en geçerli sigara bırakma yöntemleri arasında gösterilmektedir. Sigara içmeyi bıraktığınızda yaşadığınız huzursuzluk, gerginlik, odaklanma sorunları gibi yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik müdahaleler ve sigara içme isteğinizi azaltmak için kullanabileceğiniz ilaçlar farmakolojik tedavilerdir. Psikoterapi tedavisinde ise sizin sigarayı bırakmaya ilişkin isteğinizi ele alan motivasyonel görüşme; Devamı…

sigara, küllük, sigara bırakma, duman

Bağımlılık mı alışkanlık mı?

Sigara kullanan biri olarak sigarayı bırakmayı düşünmüş, hatta defalarca denemiş olabilirsiniz.  Bırakma girişimlerinizin olumsuz sonuçlanması büyük ihtimalle sizde bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Sigarayı hayatınızdan çıkarmayı zaten çok zor buluyorken bu hayal kırıklıkları motivasyonunuzu giderek azaltmış olabilir. Sigara ile aranızdaki ilişkiyi değiştirmeye çalışmadan önce bu konuda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Devamı…