kadın, stres, baş ağrısı, yorgun, iş kadını, stres yönetimi

Diş sıkma ve fizyoterapi

Stres veya kaygı gibi nedenlerle dişlerin sıkıca kapanmasına diş sıkma adı veriliyor. Bu durum zaman içinde çene kaslarının ağrısına ve yıpranmasına neden olabiliyor. Hareket ve egzersiz yoluyla kas ve eklem fonksiyonunu iyileştirmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemi olan fizyoterapi, diş sıkma sorunu olan kişilerde çene kaslarını güçlendirmek, ağrıyı azaltmak ve çenede Devamı…

ayna, yeme bozukluğu, yağlanma, bel yağlanması, obezite

Hocam ben spor yapmıyorum ama ev içinde çok hareketliyim!

Evde hareketli olmanın bütün gün oturmaktan daha iyi olduğu açık… Öte yandan düzenli olarak egzersiz yapmanın sağlık açısından pek çok yararı bulunuyor. Egzersiz kalp sağlığı, kas kuvveti, esneklik, dayanıklılık ve denge gibi fiziksel yetenekleri geliştiriyorken stresi azaltmaya ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardım ediyor. Egzersiz yapmaya başlamak için öncelikle sevdiğiniz, yapmaktan Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, mutsuz, yalnız, hesaplaşma, dinlenme, kadın, su, göl, iskele

Afet sonrası daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

Hayatımızın doğal akışını beklenmedik şekilde bozan travmatik yaşantılar yoğun stres yaratıyor. Travmatik yaşantılardan olan doğal afetler sonrasında da ortaya çıkan stres tepkilerini herkes yaşıyor ve bu tepkilerin normal olduğu biliniyor. Bu tepkiler doğal olarak zamanla azalıyor. Afet sonrasında hayata uyum sağlamak için yapabileceğiniz şeyler bulunuyor. Yalnız değilsiniz. Bu olaydan sizin Devamı…

sakız, balon, kadın, pembe, ofis, not, postit

Sakız çiğnemenin 3 faydası!

Sakızın diş çürüklerini önlediğini ve nefesi ferahlattığını biliyoruz. Araştırmalar sakız çiğnemenin daha az bilinen faydalarının da olduğunu gösteriyor. 1 • İştahı azaltıyor Sakız çiğnemek ağırlık kaybetmek isteyen kişiler için faydalı olabilir. Araştırmalar sakız çiğnemenin iştahı azaltarak aşırı yemek yemeyi engelleyebileceğini gösteriyor. 2 • Konsantrasyonu artırıyor, stresi azaltabiliyor Konsantrasyonu artırmanın ve Devamı…

Nefes egzersizi, nefes koçu, doğru nefes alma, soluk alıp verme, stres egzersizleri

Nefes egzersizi ile 5 dakikada sakinleşin!

Olaylar karşısında sakin kalmakta zorlanıyorsanız veya kendinizle baş başa kaldığınızda zihninizden hızla akan düşünceler sizi rahatsız ediyorsa temeli nefes alıp vermeye dayanan bu egzersizi düzenli şekilde her gün yaparak bedeninizi ve zihninizi rahatlatabilirsiniz. Neden nefes? Vücudunuzun strese verdiği tepkilerden biri de nefes hızının artmasıdır. Bunun sebebi vücudunuzun stresli durumlarda daha Devamı…

karanlık, doçentlik, çalışma, işin içinden çıkamama, çaba, ders, ödev

Stresin kaynağı nedir?

Stres yaratan olaylar kişiye ve zamana göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle stresin kaynağının ne olduğu kesin şekilde ifade edilemiyor. Kulaklığınızı kaybettiğinizde veya kanser hastası bir yakınınıza bakım verdiğinizde stres yaşayabilirsiniz. Strese neden olan yaşantılar her zaman olumsuz olmayabiliyor. İşe başlamanız, evlenmeniz ve üniversiteyi kazanmanız gibi olumlu olaylar da stres yaratabiliyor. Devamı…

kadın, ders, hoca, öğretmen, eğit, tahta, bilim, öğren, zeka, zeki, min

Stresin etkilerini azaltmak mümkün

Stres, vücudunuzun alarm sistemini harekete geçirerek değişikliklere uyum sağlamanıza yardımcı oluyor. Stres uzun sürdüğünde ise stres belirtileri beden sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yaşamın bir parçası olan stresi ortadan kaldırmanız mümkün olmasa da stresin etkilerini azaltmanın yolları bulunuyor. • Egzersiz Yürüme, yüzme ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler stresin etkilerini önemli Devamı…

travma, travma belirtileri, travmatik, heykel, künt, yüz, göz kapalı, beyaz, eski

Travmalara nasıl tepki veriyoruz?

Hayatımızın doğal akışını beklenmedik şekilde bozan travmatik yaşantılar yoğun stres yaratıyor. Bu yoğun stresle birlikte ortaya çıkan tepkiler 4 başlık altında ele alınıyor. 1 • Bilişsel ve duygusal olumsuzluk Travmatik yaşantıya maruz kaldığımızda bilişlerimizde ve duygudurumumuzda olumsuz değişiklikler meydana geliyor: Travmatik olayın tamamını hatırlamakta zorlanmamız Kendimiz, diğerleri ve dünyaya yönelik Devamı…

öfke ile başa çıkmak

Öfke yönetimi için ipuçları!

Öfkeyi tetikleyen durumlardan ve öfkenin işlevinden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Şimdi ise öfkenizi yönetirken size yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç öneri sunacağım. Öfkenizin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için öncelikle öfkenin varlığını kabul edin. Öfkenizi ifade etmeden önce “neden” ve “kime” öfkeli olduğunuzu kendinize sorun. Sizi tehdit eden, engelleyen veya adalet Devamı…

çatışma, yaklaşma, kaçınma, stres, kapı, kapılar, seçenek, seçenekler, beyaz, siyah, oda

Çatışmanın 3 türü

Çatışma, birden daha fazla seçenek veya olasılıkla karşı karşıya kaldığımızda ortaya çıkar. Stres düzeyimizi artıran ve bize kararsızlık yaşatan çatışmanın üç türü vardır. 1 • Yaklaşma-yaklaşma çatışması Bize cazip gelen iki veya daha fazla seçenekten birini seçmemiz gerektiğinde yaşadığımız çatışmadır. Günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız ve çözümü en kolay olan  çatışma Devamı…

ödem, edema, bacak, leg, stres, stres yönetimi

Stres bize ne yapıyor?

Stresin, değişikliklere uyum sağlamak için verdiğimiz bir tepki olduğunu ve vücudumuzun alarm sistemini harekete geçirerek birçok belirti ortaya çıkardığını Stres nedir?  adlı yazımda anlatmıştım. Söz konusu stres belirtilerini ise dört başlık altında toplayabiliriz. Vücudumuzun harekete geçmesini sağlayan fiziksel belirtiler, stres kaynağı ortadan kalktığında zamanla azalır. Karşılaştığı sorunu çözmeye çalışan zihnimiz, Devamı…

kadın, stres, baş ağrısı, yorgun, iş kadını, stres yönetimi

Stres nedir?

Stres, iç dünyamızda veya çevremizde meydana gelen değişikliklere karşı verdiğimiz uyum sağlama tepkisidir. Bu değişiklikler hastalık, kaza ve işsizlik gibi olumsuz; düğün planlamak, üniversiteye başlamak ve sahne gösterisi yapmak gibi olumlu olaylarla ilgili olabilir. Stres, vücudumuzun alarm sistemini devreye sokarak birçok fizyolojik ve psikolojik belirti ortaya çıkarır. Bu belirtilerle birlikte Devamı…

kafa karışıklığı, depresyon, adam, erkek, siyah beyaz,

Savunma mekanizmaları: Bastırma

Ego savunma mekanizmalarının ne olduğundan daha önce bahsetmiştim. Şimdi ise bu mekanizmalardan biri olan bastırmayı anlatacağım. Bastırma; bize rahatsızlık veren düşünce, duygu, anı ve arzularımızı bilinçdışına itmemiz ve orada tutmamızdır. Böylece egomuza tehdit oluşturan ve sıkıntı veren deneyimleri bilincimizden uzak tutarak onlara maruz kalmayız. Bastırma, sürekli devam eden ve zihnimizi Devamı…