Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı zamanlarda da tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri, yazın ortasında başlayıp sonuna kadar süren konserve hazırlama yöntemidir. Ancak sağlığımız için konserve yaparken dikkatli olmamız gereken bazı noktalar var. Bu içeriğimde kış hazırlıkların belki de en lezzetlisi olan konserveler hakkındaki bilgileri sizler için derledim. Keyifli okumalar dilerim.

domates, kırmızı, sebze, sebze yıkama, suda bekletme

Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve Clostridium botulinum adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli besin zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı biliniyor.

salça, domates, sarımsak, yeşillik

En güçlü zehirlenmelerden biri olarak kabul edilen bu toksin, ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabiliyor. Ev koşullarında hazırlanan konservelerdeki riskin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işlemle temas hâlinde olması gerekiyor. Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebiliyor. Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması ise riski azaltıyor. 

su,lavabo,musluk,su israfı

Yapım aşaması kadar muhafaza etmek için kullanacağımız konserveler ve kapakları da çok önemli… Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksek olduğundan konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar tercih edin. Kullanmadan önce mutlaka cam kavanozları 15-20 dakika kadar kaynatıp sterilize edin ve kapakları her konserve yapımında yenileyin.

conservas

Botulizm zehirlenmesi konusunda ilk yapılması gereken şey, uygun olmayan şartlarda üretilmiş ya da saklama koşullarına bağlı bozuk olduğundan şüphe edilen konserve ürünlerden uzak durmak… Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Konu hakkında daha kapsamlı bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler dilerim.

455 kez okundu

Diyetisyen Beyza Çulha

Mesleki eğitimlerini ve saha çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun olan ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Tıbbi Fizyoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam eden Diyetisyen Beyza Çulha danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir